Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Manifestările organizate de Consiliul Județean și Marian Oprișan la Mausoleul Mărășești i-au impresionat pe invitați


Manifestările organizate, duminică, de Consiliul Județean Vrancea și președintele Marian Oprișan la Mausoleul Mărășești, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la Marele Război, i-au impresionat pe invitați, aceștia postând mai multe mesaje în acest sens pe rețelele de socializare.

    „Triumful istoric de la Mărășești, împreună cu victoriile de la Mărăști și Oituz, ne-au redat demnitatea de a exista ca națiune și au renăscut speranța în Marea Unire. Astăzi, la 100 de ani de la acele momente, cea mai de preț recunoștință pe care o putem exprima față de sacrificiul eroilor este de a ne asuma, la rândul nostru, cu responsabilitate, construirea unei Românii puternice și încrezătoare în parcursul său”, scrie președintele României, Klaus Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

     La rândul său, premierul Mihai Tudose a postat: „Mărășești este locul unde românii au scris istorie prin jertfă. Aici, trecând prin moarte, ostașii români au înviat idealuri și au redat speranță patriei noastre aflată în cea mai mare parte ocupată. ,,Mausoleul Eroilor” stă de veghe în acest areal al luptei românești și marchează biruința din 1917. Eroii de la Mărășești trăiesc prin noi și prin elogiul pe care îl aducem jertfei lor la acest moment omagial. Să cinstim memoria celor care ne-au făcut mândri să spunem și noi astăzi ,«Pe aici nu se trece!»”.

    Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu scrie: „Împlinirea a 100 de ani de la faptele de eroism duse de ostașii noștri în campania din 1917 constituie un prilej de reafirmare a întregii considerații pe care toți o avem față de bravii noștri soldați români care au purtat pe umerii lor destinul și independența patriei noastre; un secol de când privirile întregii țări au fost ațintite asupra bătăliei de la Mărășești – care va rămâne în istoria patriei noastre ca un exemplu înălțător. Acum 100 de ani, 6 august a fost consemnată ca cea mai dramatică și mai lungă zi a luptei de la Mărășești. Faptele de eroism săvârșite de soldații noștri în campania din 1917, însuflețite și de un măreț elan patriotic, constituie modele de avânt, de sacrificiu, tenacitate, vitejie care vor rămâne pentru totdeauna în cărțile de istorie. Așadar, este de datoria noastră „să-i onorăm pe soldații români, porniți la atac în cămăși, care s-au bătut vitejește la Mărășești și au arătat lumii de ce este capabil acest popor”, scris președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

    Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a postat următorul mesaj: „La Mărășești, la Mărăști și la Oituz a fost salvată țara cu arma în mână. A fost salvat statul român, au fost salvate demnitatea și onoarea poporului român, a fost salvată istoria României. Fără jertfa de sânge de la Mărășești, de la Mărăști și de la Oituz, nu ar fi fost posibilă Marea Unire care a urmat, nici epoca de prosperitate și progres, nici generația care a modernizat țara și nici tradiția democratică cu care astăzi stăm, cu fruntea sus, alături de celelalte state europene”.

    Ministrul de Interne, Carmen Dan, a arătat că: „În fața exemplelor de eroism și determinare cuvintele pălesc, lăsând loc în inima noastră sentimentelor de recunoștință și respect care ar trebui să dăinuie de-a pururi. Mărășești este unul dintre multele locuri din țara noastră unde pământul și pietrele dacă ar putea vorbi ne-ar povesti faptele de arme ale înaintașilor noștri, ne-ar spune despre curaj și dăruire, despre patriotism și eroism, despre viață și moarte, altfel spus… despre bărbații de arme ai acelor vremuri care s-au luptat până la sacrificiul suprem pentru Patrie! Acum, la 100 de ani de la momentul din 1917, este cel mai potrivit moment să facem un apel pentru unitate și bună înțelegere, pentru că forța acestui popor încercat este în fiecare dintre noi!”.

    Ministrul Apărării Naționale, Adrian Èšușuianu, a spus că la Mărășești „a fost scrisă istoria noastră. Aici a fost proiectat visul României Mari. Bătălia de la Mărășești a fost cea mai importantă operațiune militară desfășurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial. 5.125 de militari români au murit luptând, militarii români au luptat la baionetă, contraatacând de 61 de ori!!! Datorită acestor eroi, cunoscuți și necunoscuți, suntem astăzi o națiune liberă și democratică. Mă înclin cu respect în fața veteranilor noștri, oameni obișnuiți, care și-au asumat fără să ezite responsabilități în operațiile desfășurate de Armata României. Îi ascult cum vorbesc despre țara lor, fără a întrevede vreo urmă de regret. Sunt timizi și nu cer nimic niciodată. Consider că niciun efort din partea noastră nu e prea mare, nicio măsură care să vină în ajutorul veteranilor nu poate fi ignorată sau amânată. Dincolo de recunoștință, ei au nevoie de sprijin concret, pe care vă asigur că nu vom ezita să îl oferim. Le mulțumesc pentru eforturile și sacrificiile făcute. 2017 a fost declarat de către Guvernul României „Anul Mărăști, Mărășești, Oituz — 100″. Dincolo de statistică, Centenarul este plin de povești. Povești de curaj și tenacitate ale celor care și-au asumat libertatea și sacrificiul, uneori cu prețul vieții pentru ca astăzi, noi să construim, pe principii solide, viitorul. Al copiilor noștri, al generațiilor ce vin în urma noastră”.

    „Prezent la ceremonia de comemorare a 100 de ani de la bătălia de la Mărășești. Aici s-a dus, in 1917, cea mai importantă operațiune militară a armatei noastre din Primul Război Mondial, iar dovada eroismului românesc este scrisă la Mausoleul de la Mărășești. Mă închin cu respect în fața celor care au luptat cu mult curaj și s-au jertfit pentru România noastră unită!”, a scris pe pagina sa de facebook,  ministrul Transporturilor, Alexandru Razvan- Cuc.

    Și senatorul PSD de Vrancea, președintele Comisiei de Poliitică Externă din Senat, Cristian Dumitrescu, a scris pe pagina sa de Facebook că a participat la cea mai amplă manifestare organizată în România în memoria eroilor din Primul Război Mondial: „Mă bucur de reușita acestui eveniment remarcabil, acum când suntem atât de aproape de 01 decembrie 2018, Centenarul Marii Unirii, care nu ar fi existat fără Mărășești. Aici, la poalele Carpaților, în România latinității noastre, vitejia este una din trăsăturile fundamentale ale unui popor aflat la confluența marilor imperii și civilizații. Felicit președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan, pentru eforturile depuse pentru ca eroii neamului românesc să rămână vii în amintirea poporului român. Dar aș vrea să nu creadă nimeni că vrâncenii se gândesc cu evlavie și recunoștință la martirii din 1917 doar la ceas aniversar. În fiecare an, pe esplanada Mausoleului jertfei românilor din modernitate, au loc asemenea evenimente de omagiere militară, religioasă și mii de cetățeni vin din toate colțurile județului cu evlavie și recunoștință. Este o operă centrală a autorităților județene, a președintelui Marian Oprișan, care a reabilitat prin efortul local, toate drumurile de acces în cadrul programului «Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial», cât și toate mausoleele de la Mărăști, Soveja, Mărășești și Focșani. Nu trebuie să uităm niciodată că, fără jertfa celor care au luptat în urmă cu o sută de ani, cel mai probabil noi nu am fi trăit în România pe care cu toții o cunoaștem și o iubim astăzi! Cultul eroilor este dimensiunea spiritualității, perenității și demnității morale ale unui popor. Eroii neamului românesc merită respectul nostru, al tuturor. Slavă eroilor neamului!”, scrie senatorul Cristian Dumitrescu.

    Organizatorul manifestărilor de la Mausoleul Mărășești, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a scris pe pagina sa de Facebook că în urmă cu un secol, pe Câmpul de Luptă de la Mărășești, românii mureau apărând pământul strămoșesc, pentru suveranitate și faurirea unui stat român unitar. „La Mărășești, la Răcoasa și Doaga, la Răzoare, la Haret, la Fitionești și în multe alte locuri ale Vrancei, înaintașii noștri scriau istoria României Mari! Și poate că nu întâmplător, cea mai importantă victorie a Armatei Române în Primul Război Mondial a fost să fie aici, în Vrancea, unde la 24 ianuarie 1859 s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române! Primul mare pas ce avea să ducă la Unirea cea Mare a românilor de la 1918. Duminică, 6 august 2017, la comemorarea Centenarului Marelui Război am fost mândru că am putut arăta Europei că știm să fim uniți în astfel de momente. Prezența Excelenței Sale, Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, a președintelui Senatului, domnul Călin Popescu Tariceanu, a președintelui Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, a prim-ministrului, domnul Mihai Tudose, a miniștrilor din Guvernul României a fost cel mai bun mesaj pe care îl puteam transmite, împreună! Centenarul Marelui Război omagiază, la altarele eroilor de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani, amintirea vitejilor ostași români. Ei ne-au lăsat o moștenire de preț: Romania!”, arată în postarea sa, Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea.

25 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?