Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Concurs pentru admiterea în magistratură; în Vrancea este un singur post vacant


Institutul Național al Magistraturii (INM) organizează, până pe 12 octombrie, concursul de admitere în magistratură, pentru ocuparea a 70 de posturi de judecător la judecătorii și 35 de posturi de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii. Pe lista posturilor de judecător scoase la concurs se numără și unul de la Judecătoria Adjud. În ceea ce privește procurorii, la parchetele de pe lângă judecătoriile din Vrancea nu este nici un post disponibil. Distinct de posturile scoase la concurs, a mai fost aprobată și o listă a posturilor de judecător și procuror, în privința cărora Plenul poate dispune suplimentarea posturilor scoase la concurs. Pe această listă nu se află și Vrancea.
    Prima probă va avea loc pe 3 septembrie. Este vorba de proba scrisă, eliminatorie, tip grilă, de verificare a cunoștințelor juridice. Pe 17 septembrie candidații vor susține un test de verificare a raționamentului logic, iar în perioada 2-10 octombrie a.c., se va susține interviul. Candidații trebuie să aibă 5 ani vechime în specialitate la momentul susținerii examenului. Cererile pentru înscrierea la concurs se pot depune până astăzi, inclusiv, la Tribunalul Vrancea sau la Parchetul de pe lângă Tribunal, după caz.
    În aproximativ aceeași perioadă, cu o diferență de câteva zile, se organizează și concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii. Primele două probe se susțin în aceeași perioadă, iar cea de-a treia probă, respectiv interviul, va avea loc în perioada 11 – 24 octombrie. Concursul se organizează pentru ocuparea a 200 de locuri de auditori de justiție. 130 sunt alocate pentru ocuparea funcției de judecător, iar restul pentru ocuparea funcției de procuror. La finalul primului an de studii, auditorii de justiție vor opta, în ordinea mediilor și în funcție de numărul posturilor, pentru funcția de judecător sau procuror.
    În cazul concursului de admitere în magistratură, candidații merg direct pe post, după care urmează o perioadă de formare în cadrul INM, iar la finalul acesteia revin pe posturile pe care au fost numiți prin decret prezidențial. La concursul organizat anul trecut, doi candidați din Vrancea au promovat, unul dintre ei fiind polițist. La concursul de admitere la INM, candidații urmează o perioadă de pregătire de doi ani, după care, în ordinea mediilor sunt repartizați pe posturile de procuror/ judecător stagiari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?