Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO : Au fost reduse chiriile la blocurile ANL din Focșani


Consilierii locali focșăneni au aprobat, ieri, în ședința ordinară, noile chirii pentru locuințele ANL din municipiu. Chiriile vor fi calculate după noile criterii introduse anul acesta de Ministerul Dezvoltării Regionale și vor intra în vigoare de la 1 iulie. Votul nu a fost lipsit de emoții deoarece liberalii au propus modificarea duratei de amortizare la locuințe de la 40 la 60 de ani. Dacă ar fi fost adoptat acest amendament, se ajungea la o majorare cu circa nouă mii lei a prețului de vânzare pentru locuințele ANL. Primarul Cristi Misăilă a arătat că, pentru o locuință de pe strada Ulmului, prețul de vânzare ar fi crescut de la 95136 lei la 104403 lei. Singurul avantaj era o diminuare a chiriei lunare cu 30-50 lei, în funcție de locuință și venitul brut pe membru de familie. Ori, a arătat primarul Misăilă, scopul este de a vinde cât mai multe locuințe ANL iar banii să fie folosiți pentru construirea altor locuințe. Însă amendamentul PNL nu a trecut iar proiect de hotărâre a fost votat în forma inițiată.

    Modificarea criteriilor folosite la stabilirea chiriilor a fost realizată după ce, în 2016, guvernul tehnocrat a stabilit chiriile pentru locuințele ANL în euro, pe baza venitului brut pe membru de familie. Aceasta a însemnat chiar și triplarea chiriilor ANL în unele cazuri. În urma protestelor din țară, noua conducere a Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a stabilit noi criterii. Astfel, se ajunge la o diminuare a chiriei cu până la 40% față de nivelul actual.     Conform anunțului MDRAPFE, noile chirii nu trebuie să depășească anumite limite. Astfel, ele pot fi de maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe țară; maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe țară, dar nu depășește 100% salariul minim brut pe țară garantat în plată și de maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depășește 100% din salariul minim brut pe țară, dar nu mai mult de 5.000 lei. De asemenea, prin actul normativ, se ponderează chiriile și cu un coeficient care ține cont de anul de recepție a blocului ANL, care variază între 0,85 pentru imobilele construite până la finalul anului 2004, și urcă la 1 pentru cele ridicate începând cu 2016. Normele metodologice actualizate conțin și un model de calcul al chiriei, atât pentru tinerii sub 35 de ani, cât și pentru tinerii peste 35 de ani. Chiria astfel calculată se actualizează anual, în funcție de rata inflației comunicată de către Institutul Național de Statistică și de veniturile membrilor familiei chiriașilor. Acest mod de calcul poate avea și efectul advers, în cazurile în care cresc foarte mult veniturile unei familii.
    În ceea ce privește situația de la Focșani, chiriile sunt diferențiate în funcție de categoria de vârstă a titularilor de contracte, respectiv până în 35 de ani și peste 35 de ani, categoria de venituri și aria construită desfășurată a imobilelor. De asemenea, valoarea cheltuielilor de întreținere curentă, reparații curente, reparații capitale și administrare reprezintă 0,4% din valoare de înlocuire a construcției iar cota autorităților publice este de 0,25% din valoarea de înlocuire a construcției pentru tinerii trecuți de 35 ani. „Pentru chiriașii care nu procedează la depunerea înscrisurilor solicitate în termenul și în forma cerută (venit brut lunar) pentru fiecare din membrii familiei se va proceda la ponderarea chiriei lunare la coeficientul maxim de 1,00 conform art.8 alin 9 din Legea 152 din 1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe”, se arată în proiectul de act normativ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?