Ziua Drapelului Național a fost sărbătorită în garnizoana Focșani, ieri, de la ora 09.00, în cadrul unei ceremonii militare ce s-a desfășurat în Piața Unirii, esplanada Palatului Administrativ. Duminică, începând cu ora 19.00, drapelul național a fost coborât de pe catarg și predat pentru slujba de sfințire preotului garnizoanei.
Luni dimineață, începând cu ora 09.00, s-a desfășurat ceremonia de înălțare a drapelului României în cadrul căreia acesta a fost binecuvântat de preotul garnizoanei și arborat pe catargul din fața Prefecturii, în acordurile imnului național interpretat de muzica militară a Garnizoanei. Ceremonia de înălțare a drapelului României s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și a muzicii militare a garnizoanei.
La ceremonie au participat reprezentanți ai autorităților administrației publice locale, ai instituțiilor civile, militare și religioase, precum și cadre militare active, în rezervă/retragere și veterani de război. 26 iunie este „Ziua Drapelului Național”, zi proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Începând din 1998, această sărbătoare prilejuiește cinstirea unuia din cele mai prețioase însemne naționale. Încă din timpul revoluției pașoptiste, Tricolorul, ROÅU – GALBEN – ALBASTRU, simbolizează libertatea și unitatea națională a românilor.
Tricolorul românesc semnifică atașamentul față de idealurile civic – naționale ce animă națiunile membre ale celei mai mari uniuni de state independente din lume.
„Simbolul național, drapelul, care i-a însoțit pe români pe câmpurile de luptă este sărbătorit în fiecare an la data de 26 iunie. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul revoluției de la 1848, tricolorul roșu, galben și albastru, a fost adoptat ca simbol al națiunii române. Roșu semnifică sângele înaintașilor noștri, vărsat pe pământ românesc de-a lungul anilor. El îndeamnă ca dragostea față de neam să fie la fel de aprinsă, ca focul roșu din steag. Galbenul exprimă grandoarea țării, prestigiul și virtutea. Albastrul semnifică credința și puterea cu care suntem vegheați pe pământul patriei. Tricolorul este simbolul independenței și suveranității statului român. Ne închinăm în fața lui și îl tratăm cum se cuvine. La mulți ani”, a spus viceprimarul Ionuț Mersoiu.
Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, a exprimat îndemnul ca fiecare instituție să arboreze tricolorul românesc, în semn de respect față de simbolul nostru național. „Tricolorul românesc reprezintă simbolul națiunii noastre. Tricolorul a fost și este folosit în orice împrejurare de către români. Este o mare bucurie pentru noi, să sărbătorim pe 26 iunie Ziua Tricolorului, ziua simbolului național, și de aceea cred că fiecare instituție ar trebui astăzi să arboreze tricolorul românesc, în așa fel încât să dăm dovadă de patriotism și de respect față de simbolul nostru național. La Mulți Ani!”, a spus generalul de brigadă Ionel Cel Mare, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea.
Subrefectul județului Vrancea, George Bazilescu, a dat citire mesajului transmis de ministrul afacerilor de interne, Carmen Daniela Dan. „Sărbătorirea Drapelului Național ne face să ne abatem sufletul și mintea, de la tumultul cotidian al preocupărilor noastre, către teme și subiecte de esență, pentru ceea ce înseamnă România. Drapelul României este primul simbol național. Sunt convinsă că fiecare dintre voi se simte mândru când tricolorul României este așezat cu demnitate alături de drapelurile celorlalte state importante ale lumii, sau atunci când îl vedem înălțându-se pe cel mai înalt catarg. Astăzi avem ocazia să sărbătorim și să cinstim drapelul național, indiferent de reușita cuiva, performanța obținută în cadrul unei competiții. Așa că, dragi români, vă îndemn să vă bucurați de această zi. Pentru colegii mei, din Ministerul Afacerilor Interne, militari, sau polițiști, pentru toți cei care au depus jurământul de credință pentru România, vă îndemn să îl considerați chiar mai mult decât un simbol național. El reprezintă forța și autoritatea poporului român. Îmi doresc ca prin deciziile pe care le luăm și prin acțiunile noastre de zi cu zi să putem transmite generațiilor următoare dragostea față de valorile naționale”.