Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Bacalaureat, proba la limba română: „Să le dea Dumnezeu sănătate celor care au formulat subiectele“


1.899 de absolvenți de liceu au susținut, ieri, proba scrisă la limba și literatura română, în cadrul examenului de Bacalaureat. Cei mai mulți dintre ei  s-au declarat mulțumiți de subiecte și speră să obțină note foarte bune. „Să le dea Dumnezeu sănătate celor care au formulat subiectele. Dacă până acum îi înjuram, anul acesta nu putem decât să le urăm sănătate”, ne-a spus Mirela -Simona Ciurciunel, absolventă a Colegiului Național Unirea din Focșani.
Subiectele la proba scrisă la limba română au fost distincte pentru cele două profile, uman și real. La uman, subiectele au fost din „Moromeții” lui Marin Preda și o poezie scrisă de Ion Vinea. Absolvenții de liceu de la profilul uman au avut de scris un eseu în care să prezinte relația dintre două personaje dintr-un roman de Marin Preda, dar și de redactat un text argumentativ despre utilitatea activităților extrașcolare în educația cinematografică. Un alt subiect a presupus ca absolvenții să răspundă la nouă întrebări referitoare la o poezie scrisă de Ion Vinea.
La profilul real, elevii au primit o poezie de Adrian Maniu. De asemenea, au avut de scris un eseu în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ aparținând lui Ioan Slavici sau lui Liviu Rebreanu, dar și de redactat un text argumentativ despre rolul comunicării în reușita unui proiect de echipă. Cât privește poezia „Alt cântec” de Adrian Maniu, au avut de răspuns la nouă întrebări referitoare la elemente ale textului, precum rolul cratimei, elemente care conturează dimensiunea temporală a imaginarului poetic, precizarea a două motive literare, prezentarea semnificației a două figuri de stil sau ilustrarea a două trăsături ale genului liric.

Doi eliminați pentru tentativă de fraudă
 
Au fost și doi candidați care au crezut că tehnica îi va ajuta să promoveze examenul de maturitate, dar vigilența supraveghetorilor le-a stricat planurile de fraudare a examenului. Potrivit informațiilor furnizate de inspectorul școlar Ion Ionașcu, din cei 1954 de elevi înscriși la proba de limbă română, la examen s-au prezentat numai 1.899 candidați. 55 dintre ei au absentat, iar doi au fost eliminați din examen pentru tentativă de fraudă. Unul dintre elevi avea asupra sa un telefon, iar celălalt căști. Trebuie spus că cei doi nu vor mai putea susține acest examen decât peste două sesiuni, fără a se lua în calcul și sesiunile speciale din august.
Examenul de bacalaureat continuă, pe 28 iunie, cu proba obligatorie a profilului. Proba la alegere va avea loc pe 30 iunie, iar pe 5 iulie vor fi afișate rezultatele la BAC 2017. În aceeași zi se vor depune și contestațiile. Rezultatele finale la bacalaureat vor fi afișate pe 10 iulie.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?