Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Daciana Sârbu propune ca alimentele să fie comparate după o metodologie comună, sub coordonare europeană


Studiile care compară calitatea alimentelor vândute cu aceeași etichetă în state din Est și din Vest ar trebui realizate după o metodologie comună și coordonate la nivel european, iar instituțiile europene trebuie să ia măsuri pentru a asigura egalitatea consumatorilor în UE, a susținut eurodeputata Daciana Sârbu, invitată să facă o prezentare a temei dublului standard, în cadrul unei reuniuni a Comitetului Economic și Social European.
Potrivit unui comunicat remis vineri, participanții la dezbatere au remarcat că nu doar alimentele, ci și medicamentele sau serviciile bancare ar putea fi afectate de acest fenomen al’ dublului standard’ la nivel european. Conform sursei citate, Daciana Sârbu a arătat că o preocupare importantă pentru cetățenii din mai multe țări, printre care și România, este calitatea diferită a produselor vândute cu aceleași denumiri și etichete în state din Est și din Vest. „Fără date certe nu putem avea o înțelegere completă asupra situației și de aceea nu pot fi propuse soluții eficiente. Cea mai potrivită cale de urmat este realizarea testelor sub coordonarea instituțiilor europene, folosind aceeași metodologie peste tot. Avem nevoie de claritate și de dovezi verificabile pentru a depăși blocajul actual: producătorii susțin că produsele sunt diferite pentru a satisface gusturile diferite ale consumatorilor, în timp ce oamenii cer ca produsele să aibă aceeași calitate peste tot”, a declarat, conform comunicatului citat, Daciana Sârbu.
Ea a adăugat că responsabilitatea în materie le revine instituțiilor europene, iar acestea nu ar trebui să o paseze către industria alimentară. „Inițiativele industriei alimentare prin care să răspundă acestei preocupări a cetățenilor sunt binevenite, dar nu ne putem baza pe ele ca unic instrument pentru a rezolva această situație. E nevoie de implicarea instituțiilor, atât la nivel european, cât și în statele membre. A lăsa industria alimentară să rezolve problema în relația directă cu consumatorii nu va conduce la niciun rezultat, așa cum s-a văzut și în alte situații”, a conchis eurodeputata.
Prezentarea Dacianei Sârbu a fost susținută în cadrul reuniunii dedicate consumatorilor și mediului, la care au participat mai mulți experți și lideri ai asociațiilor pentru protecția consumatorilor din țări precum Grecia, Bulgaria, Letonia, Portugalia, Polonia, Olanda. Comitetul Economic și Social European (CESE) este un organism consultativ al UE format din reprezentanți ai organizațiilor lucrătorilor și angajatorilor și ai altor grupuri. Avizele sale pe probleme europene sunt înaintate Consiliului, Comisiei și Parlamentului European, Comitetul acționând, astfel, ca o punte între instituțiile europene cu rol de decizie și cetățenii UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?