Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

LEACURI DIN NATURĂ: Dafinul


Dafinul (Laurus nobilis) cunoscut și sub numele de laur, este o specie de plante aromatice din familia Lauraceae, genul Laurus.

Este un arbust de climat subtropical, originar din bazinul mediteraneean, unde este întâlnit atât spontan, cât și cultivat. În zonele mai reci este crescut în ghiveci ca plantă de interior. Este un arbust care ajunge până la 10-18 m înălțime. Nu este o plantă pretențioasă fiind foarte ușor de întreținut. Tolerează umbra și totodată suportă foarte bine și soarele. Îi priesc temperaturile ridicate ale verii, 27-30 grade Celsius. Rezistentă la îngheț până la minus 7 grade Celsius. Perioada de creștere intensă a plantei este din primăvară până în luna august.
Frunzele luxoase, cu marginea netedă și ondulată, de culoare verde, dispuse alternat pe tulpini, fac din dafin un arbore veșnic verde. Au lungimea de 6 până la 10 cm, o lățime între 2-4 cm și o durată de viață de 2-3 ani. Tulpinile sunt groase, netede și au o culoare strălucitoare, verde închis. Florile mici, de un galben-verzui pal, de aproape 1 cm diametru și unisexuale, cresc în grupuri mici, potrivit www.botanical.com. Florile apar mai rar, perioada de înflorire fiind la începutul primăverii (martie-mai). Fructul este în formă de boabă (bacă) neagră de aproape 1 cm lungime, conținând o singură sămânță.
Frunzele se pot culege tot anul, dar cele mai indicate sunt cele din iulie-august și acestea nu trebuie să fie mai tinere de 2 ani. Fructele se culeg când se coc, în octombrie și noiembrie, și din ele se produce un ulei numit unt de dafin și alte uleiuri folosite în parfumerie. Frunzele proaspete de laur sunt foarte puternic aromate, dar și destul de amare. Printr-un proces potrivit de uscare, gustul amărui este semnificativ redus și aroma chiar poate fi îmbunătățită. Proprietăți terapeutice și aromatizante, ale frunzelor sunt date de uleiuri esențiale, precum cineol (concentrația cea mai mare), acetat de terpenil, eugenol, linalol, geraniol, acetat de bornil etc., potrivit quickbooker.org. Cineol se găsește și în fructe, care mai conțin și acid lauric, acid oleic, acid palmitic și acid linoleic.

Dafinul, pe lângă utilizarea variată în prepararea mâncărurilor (preparate cu sos marinat), ca adjuvant în industria conservelor de carne și pește, la fabricarea oțetului și a lichiorurilor, etc. este cunoscut și pentru proprietățile medicinale încă din antichitate, când frunzele, cât și boabele erau recomandate ca un remediu puternic pentru vindecarea răcelilor și a infecțiilor de orice fel. În Creta, uleiul esențial era produs în mod tradițional în satele Apokorona, numit „Karabassi” și a fost folosit în principal pentru durerea de dinți și îngrijirea părului. Fructele au fost folosite anterior în mai multe preparate din bucătăria franceză pentru efectul carminativ.
Untul de dafin, extras din fructele arbustului, intră în componența multor unguente, în special cele utilizate pentru calmarea diferitelor manifestări ale durerii. Poate fi și un remediu excelent pentru problemele părului și ale scalpului, el stimulând creșterea, curățând mătreața. Proprietățile terapeutice ale ceaiului de dafin sunt cunoscute mai ales în tratarea reumatismului cronic, a afecțiunilor nervoase și a afecțiunilor orale. Uleiul din arborele de dafin are proprietăți antiseptice, antifungice și stimulatoare. Extern, uleiul este un unguent excelent pentru dureri, reumatism, luxații și vânătăi. El ajută, de asemenea, la vindecarea ulcerelor bucale și a inflamațiilor. În tratamentul inflamațiilor gurii și al ulcerelor bucale este indicat uleiul esențial de dafin, fiind eficient și în calmarea durerilor de dinți.

Ceaiul din frunze de laur este indicat în indigestii, balonări, răceală și gripă, laringite, bronșite, astm și tuse, febră, sinuzite, reumatism, viroze respiratorii, vomă, afecțiuni renale și hepatice, anorexie, depresie, nervozitate etc. Frunzele de dafin sunt de asemenea utile pentru scăderea febrei. În tratamentul afecțiunilor gastrice se folosește infuzia. Dafinul reprezintă un foarte bun stimulent digestiv. Are proprietăți carminative, diaforetice, expectorante, antispasmodice în colici și detoxifiante. Frunzele de dafin în cazul răcelii și gripei pot fi aplicate și exterior — pe gât și piept sub formă de cataplasme sau macerate în ulei natural, compoziția se poate folosi pentru frecții. Laurus nobilis este un dezinfectant ușor bronho-pulmonar, este tonic pentru rinichi și sistemul reproducător. În tratamentul reumatismului și al durerii generalizate se poate aplica unt de dafin pe zona afectată.
Parfumul dafinului este stimulent mental care favorizează concentrarea. Aroma terapia poate ajuta în momente de depresie, slăbiciune psihică și atacuri de panică, vitalizează și întărește o minte și un corp obosit și combate degenerarea, potrivit quickbooker.org. Uleiul este un ingredient important în produsele de îngrijire a pielii, deoarece are o activitate regeneratoare și ajutând, totodată la vindecarea cicatricilor. Frunzele de dafin presărate în apa de baie au un efect benefic asupra pielii, lăsând-o fină și mătăsoasă. De asemenea, sunt recunoscute pentru faptul că alungă insectele.
Uleiul esențial nu trebuie administrat intern. Uzul extern poate provoca reacții alergice, precum dermatitele, iar femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să evite folosirea dafinului. Frunzele de dafin, consumate în cantități mari, induc stări de transă și tulburări mentale. Frunzele de dafin nu se păstreză mai mult de un an, după această perioadă ele își pierd din aromă și devin amărui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?