Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Producătorii agricoli cer mai multe mese în piața din Focșani


Situația de la piața agroalimentară din centrul Focșaniului a fost discutată, vineri, la ședința subcomisiei de Dialog Social de la Primărie. La întâlnire a participat un reprezentant al Administrației Piețelor, care a recunoscut că nu știe foarte multe dintre lucrurile pe care le solicită primarul Cristi Misăilă. Cea mai importantă problemă este cea a spațiilor pe care Administrația Piețelor trebuie să le asigure producătorilor agricoli. Conform legii, în piețe agroalimentare trebuie să fie spații de vânzare distincte, în proporție de minimum 40% din totalul spațiilor de vânzare existente, care să fie rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli autohtoni, adică unor persoane fizice deținătoare ale unui atestat de producător și ale unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obținute din gospodăria proprie.
    La Focșani, conform situației prezentate la ședință, producătorii agricoli au alocat un spațiu distinct cu 50 de mese, în interiorul Pieței. Aceasta în condițiile în care primarul Misăilă a explicat că sunt 648 de mese la nivelul pieței. La piața focșăneană s-a păstrat obiceiul din anii trecuți ca producătorii să vândă alături de comercianți. Iar cumpărătorii nu pot face diferența între un țăran și un comerciant de legume și fructe. Tocmai pentru a stopa această practică, la nivelul Ministerului Agriculturii s-a dispus efectuarea de controale mixte în piețe pentru verificarea respectării legii. Iar amenzile aplicate administratorilor de piețe au fost consistente. Efectul a fost că spațiile de vânzare alocate conform legii pentru producătorii agricoli, persoane fizice, au fost delimitate în mod distinct în toate piețele controlate și au fost semnalizate corespunzător.
    Primarul Cristi Misăilă a precizat că în cel mai scurt timp va avea o discuție cu conducerea Administrației Piețelor pentru a analiza aspectele reclamate de producătorii de legume și fructe din județ. De asemenea, edilul a precizat că se intenționează modernizarea pieței din municipiu dar și preluarea depozitelor de la fosta Stațiune Pomicola. Acestea au o capacitate de circa cinci mii tone și ar putea fi modernizate urmând să fie utilizate ca depozite și piață en-gros pentru fermieri. Primăria așteaptă doar hotărârea de guvern cu transferul depozitelor pentru a începe să caute soluții de modernizare cu fonduri europene sau din alte surse.
    Claudia Ionescu, directoarea Administrației Piețelor Focșani, a precizat că din cele 839 de mese, peste 50 la sută sunt alocate producătorilor agricoli. „Există chiar și un sector în interiorul pieței exclusiv pentru producători, cu aproximativ o sută de mese, dar aceștia refuză să vândă acolo, spunând că nu au vad”, ne-a declarat Cladia Ionescu. Directoarea Administrației Piețelor ne-a mai spus că a fost obligată de ISU Vrancea să elibereze trotuarele, așa că acolo nu mai pot fi comercializate produse. Pe de altă parte, Claudia Ionescu a precizat că atunci când cineva îi prezintă un certificat de producător agricol emis de o primărie, ea nu poate să conteste veridicitatea acelui document.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?