Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO : Conferință la încheierea proiectului privind înființarea Centrului de terapii recuperatorii


Sala Delegației Permanente a Consiliului Județean a găzduit vineri Conferința de încheiere a Proiectului Înființarea Centrului de terapii recuperatorii pentru copii cu tulburări de dezvoltare. Proiectul a fost derulat de Consiliul Județean Vrancea, în parteneriat cu Asociația Speranța Andradei, în perioada 14 aprilie 2015-30 aprilie 2017. Centrul are ca obiectiv furnizarea de servicii de educație timpurie și recuperarea copiilor cu dizabilități din județ, fiind înființat de Asociația Speranța Andradei pentru un număr de 30 de copii cu tulburări de dezvoltare, cu vârste cuprinse între 0-7 ani din județul Vrancea, dintre care cinci provin din familii de etnie romă. În cadrul proiectului au fost derulate activități care să faciliteze reinserția familiilor cu copii cu tulburări de dezvoltare pe piața muncii, în special a celor de etnie romă, pentru echilibrarea vieții profesionale cu cea privată. Astfel, în perioada ferbruarie 2016 – aprilie 2016, au fost organizate workshop-uri care au vizat domeniile: parenting, orientare profesională, antreprenoriat, egalitate de gen pentru un număr de 350 de beneficiari: părinți, educatori, asistenți sociali, profesori, etc.
    De asemenea, în perioada decembrie 2016 – aprilie 2017, au fost executate lucrări de construcții și instalații, care au constat în renovarea spațiului de 598 mp în care se va desfășura activitatea noului centru, revizuirea instalației electrice, precum și montarea liftului exterior. Centrul este dotat cu aparate aer condiționat, mobilier, aparatură electrocasnică și birotică, active circulante, pentru funcționarea acestuia în condiții optime. Deoarece printre obiectivele proiectului se regăsește acela de conștientizare în ceea ce privește copiii cu nevoi speciale, asupra nevoilor lor specifice și orientarea acestora pe tot parcursul vieții, cu componentă pe incluziunea copiilor proveniți din familiile de etnier romă, în data de 30 martie 2017 a fost organizată o conferință de presă în scopul promovării principiului egalității de șanse.
    Valoarea proiectului este de 207 777,77 Euro (931. 820,97 lei) sumă alocată prin programul „Promovarea egalității de gen și a echilibrului dintre viața profesională și cea privată” MECANISMUL FINANCIAR SEE 2009-2014. Durata proiectului a fost de 24 luni. Centrul de educație timpurie și îngrijire va fi deschis zilnic, între orele 8.00 și 17.00, de luni până vineri, ca o grădiniță cu program prelungit. În funcție de nevoile individuale, concordanță cu PIP-ul fiecărui copol are stabilit un program de lucru la centru.
    Principalele servicii oferite copiilor sunt: Evaluarea de specialitate realizată de către o echipă multidisciplinară; Programe individualizate de intervenție, adaptate nevoilor și posibilităților copilului cu tulburări de dezvoltare, programele fiind stabilite de către echipa multidisciplinară, după o perioadă de cel puțin o săptămână de evaluare și observare a copilului; Stimulare psiho-senzorie-motorie a copilului prin tehnici specifice de recuperare și readaptare a pragurilor senzoriale (exerciții tactile, vizuale, audititve, gustative); Terapie ocupațională – activități practice care vizează recuperarea  copiilor pe toate ariile: perceptiv, motric prin activități care vizează coordonarea vizuo-motorie, praxia fină, lateralitatea.
    „Este important ca un părinte care are un copil cu probleme să știe că l-a lăsat pe mâini bune și că tot ceea ce se petrece la Centru este numai în folosul lui și al familiei. Mulțumesc încă o dată celor care s-au implicat în proiect, celor care au venit astăzi aici și sperăm să dea Dumnezeu să fie cât mai puțini copii! Ar fi fost ideal ca în loc de 30 de copii, să fi fost doar 5 sau 7, chiar dacă nu mai era obiectul muncii pentru toți cei care lucrează acolo. Toți ne dorim ca aceste probleme de sănătate în rândul copiilor să fie cât mai puține, dar din păcate Dumnezeu ne arată că sunt din ce în ce mai multe și din ce în ce mai grave. Îmi imaginez munca cu acești copii ca și cum ai reuși  dintr-un baton de plastilină să faci o figurină. Ceea ce fac dumnealor acolo nu este decât a modela și a construi un suflet și o viață. În urma a ceea ce am văzut și a ceea ce simt, vă mărturisesc că eu sunt emoționat”, a spus Ionel Cel Mare, vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?