Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

„Ştim că aţi vrea să ne trimiteţi înapoi în India”. Schimb dur de scrisori deschise între liderul romilor din Vrancea și primarul Focșaniului


Toader Constantin, președintele Partidei Romilor-Pro Europa din Vrancea, a publicat în urmă cu trei zile o scrisoare deschisă adresată primarului municipiului Focșani, Cristi Misăilă, în care condamnă atitudinea administrației publice, dar și a românilor în general față de romi, faptul că aceștia sunt evacuați pentru datorii la „un serviciu furnizat câte două ore dimineața și două ore seara, doar până la etajul doi din patru etaje”. Toader Constantin spune că „neromii” nu văd că în mai puțin de 50 de ani, romii vor fi majoritari. În replică, primarul Cristi Misăilă arată într-o scrisoare deschisă adresată ieri cetățenilor municipiului Focșani că „cei mai mulți dintre chiriașii din locuințele municipalității situate în Aleea Caminului Bloc G2 și Str Revoluției blocurile 16 și 17, nu își achită obligațiile față de Primărie”. El spune că promisiunile atribuite primarului nu sunt decât „pure invenții menite să acopere INCAPACITATEA unor așa ziși lideri politici de a-și gestiona problemele interne”.

Toader Constantin, președintele Partidei Romilor-Pro Europa din Vrancea:
„Scrisoare deschisă către primarul Municipiului Focșani Județul Vrancea..
Scrisoare deschisă către primăria Municipiului Focșani.

    Åžtim că suntem romi. Åžtim că acum 160 de ani eram încă sclavi. Åžtim că de atunci și până azi am fost trimiși să locuim la marginea orașelor sau satelor, de preferat chiar pe groapa de gunoi. Åžtim că această segregare și discriminare a făcut aproape imposibilă evoluția celor mai multora dintre noi. Åžtim cât de greu ne este să găsim un loc de muncă. Åžtim că în afară de salubritate și administrația parcurilor nu avem multe alternative. Åžtim să sortăm deșeuri pe gropa de gunoi pentru o bucată de pâine. Åžtim să ne construim o cocioabă și un întreg univers în ea din resturile aruncate de voi la groapa de gunoi. Åžtim să săpăm gropi adânci și să le facem scări pentru a nu rămâne îngropați de vii în căutarea fierului vechi. Åžtim că primarii au profitat de noi ca de toți săracii Romaniei și nu ne-au dat nimic în schimbul votului timp de 27 de ani. Åžtim că cei mai mulți dintre noi sunt vulnerabili, locuind de o viață pe un pământ care nu le aparține dar care le-a fost pus la dispoziție de toate primăriile țării.
    Åžtim că nu se poate ca pentru faptul că ne-am încrezut în promisiunile administrației publice, și în cele din campania electorală din iunie 2016, făcută personal de către dvs, dl.Primar Cristi Valentin Misailă să fim acum pedepsiți, prigoniți și aruncați în stradă de reprezentanții acelorași administrații care au dat deja dovadă de înșelăciune și neglijență în serviciu în anii precedenți, Åžtim că mamelor noastre le este greu să se gândească la prezentul lor și la viitorul nostru când sunt șantajate și amenințate zilnic că urmează să fie aruncate în stradă. Åžtim meștesuguri dar societatea de consum ne-a eliminat de pe piață. Åžtim însă că în trecut, aceste meșteșuguri au contribuit mult la dezvoltarea statului român. Åžtiam să fim mici comercianți și toată agoniseala noastră nu o investeam, precum voi, în pământ ci în aur. Åžtim că prostia se plătește scump și de aceea cea mai mare parte a aurului pe care l-am avut cândva tot la voi a ajuns. Culmea, știm că niciunul dintre voi nu zice ‘uite al dracului de nerom cât pământ are’ însă dacă ne vedeți pe noi cu salbele la gât imediat ne înjurați. Åžtim să furăm și să cerșim, dar nici cu restul societății nu ne este rușine. Åžtim că romilor le-ar trebui însă mii de ani de tâlhărie la drumul mare pentru ca să ajungă să egaleze pagubele produse de delapidările înfăptuite de neromii din politica și administrația publică. Åžtim însă că banii pe care noi îi furăm sau îi obținem din cerșit în străinătate, tot în România ajung, spre deosebire de banii furați de reprezentanții noștri, ai tuturor românilor, care ajung în tot felul de paradisuri fiscale.
    Să zicem, nu ca justificare ci doar ca exemplu, că noi furăm pentru ca să nu murim de foame. Dumneavoastră ce ‘scuză’ aveți? Åžtim că ne judecați pentru că avem atât de mulți copii. Pe bunicile voastre la fel le-ați judecat? Pentru că vedeți, oricât de greu ne-ar fi noi știm să creștem câte cinci sau zece copii, așa cum făceau toate bunicile neromilor până nu de mult, dar cu infinit mai puține resurse decât ele. Åži mai știm că viitorul unui popor depinde și de numărul populației. Åžtim că ați vrea să ne ia statul copiii însă știm la fel de bine că nu are resursele să aibă grijă de toți, ca să nu mai vorbim de binecunoscuta dramă a orfelinatelor din România.
    Åžtim că nicio țară puternică nu a putut să se dezvolte fără oameni săraci ca noi. Alte țări i-au ‘importat’, așa cum au făcut-o Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada, Franța, etc. În mod paradoxal, știm că deși trăim pe aceste meleaguri de mai bine de 700 de ani, ducem o viață mai grea decât a celor mai stigmatizați imigranți ce bat la porțile Europei în căutarea unei vieți mai bune. Åžtim să supraviețuim în condiții pe care nu le dorim nici măcar dușmanilor noștri. Åžtim însă că această ‘lecție’ a supraviețuirii nu ne-am dorit-o niciodată. Åžtim că trăim într-o țară săracă și devastată din punct de vedere cultural și financiar și pentru asta nu putem încă să vă luăm locurile de spălători de vase. Åžtim că ar trebui să vă revolte faptul că toate guvernările v-au batjocorit și au avut grijă ca nu cumva să vă depășiți acest statut de spălători de vase și să ne faceți nouă loc să vi-l smulgem din mâini ca pe un titlu de glorie.
    Åžtim că ați vrea să ne trimiteți înapoi în India însă nu știm care dintre voi se va înghesui să ne ia locul de gunoieri. Åžtim că alții au distrus industria României și că după ce au încasat comisioanele din tranzacțiile păguboase ne-au pus tot pe noi să le tăiem și să scoatem fierul vechi din care tot ei au făcut averi uriașe. Nu știm carte și asta spune multe. Nu știm să ne apărăm drepturile. Nu știm să scăpăm de cămătari pentru că ei sunt singurii care ne dau bani pentru a ne cumpăra medicamente copilului grav bolnav.
    Nu știm să scăpăm de bulibași cum nici voi nu știți cum să scăpați de politicienii voștri. Nu știm să scăpăm nici de regii pe care nu i-am ales noi să ne reprezinte dar care au înțeles foarte bine ce averi demne de împărății se pot face pe spinarea noastră. Nu știm să ne împotrivim abuzurilor poliției și primariilor. Nu știm în cine să avem încredere. Nu știm cum să trimitem șase copii la școală în condițiile în care nu avem electricitate, apă curentă, haine și de multe ori nici mâncare. Nu știm cum se simt copiii noștri la școală cand văd diferența dintre ei și copiii voștri, însă oricât de proști am fi, nu credem că se simt bine. Sunt multe alte lucruri pe care le știm și probabil și mai multe pe care nu le știm.
    Pe lângă acestea sunt și câteva lucruri pe care nu le înțelegem. Nu înțelegem cum se poate ca o posibilă problemă de restanțe la plata furnizării aparente de apă se poate transforma într-o problemă socială și mai mare de locuire. Cum este posibil ca datorii, de multe ori imposibil de probat, pentru un serviciu furnizat câte două ore dimineața și două ore seara, doar până la etajul doi din patru etaje, într-un imobil în care trăiesc sute de persoane și copii, să nu poată fi reeșalonate sau amnistiate înainte ca aceste suflete să fie aruncate în stradă mai rău ca niște câini. Nu înțelegem cum își face statul dreptate creându-și probleme sociale și financiare și mai mari, cu consecințe dramatice pe termen mediu și lung. Nu înțelegem cum noi românii ne plângem de lipsa banilor, dar acceptăm cu seninătate ca România să piardă, din cauza administrației publice, procese pe bandă la Curtea Drepturilor Omului, în loc să folosească acești bani în interesul contribuabililor.
    Nu înțelegem cum neromii se bucură să ne scoată primăria în stradă și nu văd că în mai puțin de 50 de ani, noi romii, vom fi majoritarii în țara noastră. Pentru că nu înțelegem, întrebăm. Ce viitor poate aveo o țară în condițiile în care cea mai mare parte a populației sale este victima sărăciei, lipsei de educație, abuzurilor statului și pornirilor rasiste ?”

Primăria Municipiului Focșani
    „Dragi focșăneni, având în vedere situația existentă, cât și dezinformarea publicului făcută prin scrisoarea deschisă adresată mie personal de către liderul comunității rome, mă văd nevoit să vă fac cunoscută realitatea.

    Este surprinzător și totodată trist faptul că aplicarea legii este interpretată de unii drept abuz sau discriminare, atâta vreme cât nimeni nu este mai presus de lege și acesta este aplicată în mod egal pentru toți cetățenii Municipiului Focșani. Vă aduc la cunoștință faptul că cei mai mulți dintre chiriașii din locuințele municipalității situate în Aleea Caminului Bloc G2 și Str Revoluției blocurile 16 și 17, nu își achită obligațiile față de Primărie, care constau în chirie și cheltuieli legate de utilități. Nu este nici legal și nici moral ca aceste debite să fie suportate de către TOÈšI ceilalți cetățeni ai orașului, care își achită la timp taxele și impozitele. Precizez faptul că aproximativ 120 de familii, care locuiesc în aceste blocuri, înregistrează în acest moment datorii totale către Primăria Municipiului Focșani de aproximativ 912.000 lei, adică peste 9 miliarde lei vechi.
    Încă din anul 2013, ca urmare a dispozițiilor Curții de Conturi, Primăria Municipiului Focșani a fost nevoită să procedeze la recuperarea acestor datorii prin acționarea în judecată. Aici trebuie precizat faptul că fiecare datornic a primit din partea Primăriei Focșani mai multe somații și a încheiat cel putin două angajamente de plată, care însă n-au fost respectate. În acest moment Primăria Municipiului Focșani nu face decât să pună în aplicare hotărârile judecătorești definitive și irevocabile de evacuare a chiriașilor rău platnici, dar și a celor care ocupau în mod abuziv sau fără forme legale aceste locuințe. Cu mențiunea că nicio acțiune de evacuare nu a fost pusă imediat în practică, tocmai pentru a li se da timp acestor oameni să își găsească o locuință în altă parte sau să își achite debitele restante. Când a fost ger sau Focșaniul era acoperit de zăpadă, nu s-a efectuat nicio evacuare. La fel și de Sfintele Sărbători de Crăciun și de Paște! Tocmai pentru că am tratat problema din punct de vedere moral și uman. Pentru că acestea și nu altele au fost promisiunile mele ca Primar al tuturor focșanenilor – că nimeni nu va fi dat afară în plină iarnă și că toți cei cu sentințe definitive de evacuare vor primi o perioadă de grație în care să își poată găsi o locuință în care să se mute.
    Orice alte „promisiuni” atribuite Primarului nu sunt decât pure invenții menite să acopere INCAPACITATEA unor așa ziși lideri politici de a-și gestiona problemele interne. Pentru că doar așa se poate explica faptul că pentru niciuna din cele 20 de familii care au în momentul de față decizie definitivă de evacuare acești lideri nu au făcut nimic concret, chiar dacă știau că se va ajunge la acest pas. Deși am purtat îndelungi discuții cu liderii locali și naționali ai comunității rome, aceștia nu au facut NIMIC concret, în condițiile în care cea mai veche decizie definitivă și irevocabilă de evacuare datează din luna ianuarie 2015. În afara faptului că anumiți lideri locali ai comunității rome au solicitat locuințe pentru ei în Focșani și diverse avantaje pentru apropiați de-ai lor, aceștia nu au făcut absolut NIMIC pentru a-și ajuta semenii.
    Nu, domnilor! Abuz față de lege și discriminare față de ceilalți cetățeni ar fi fost dacă ați fi primit locuințe din fondul locativ al Primăriei Municipiului Focșani în condițiile în care nu vă încadrați în prevederile legale! În ciuda a ceea ce cred sau doresc unii să intrepreteze, Primăria Municipiului Focșani va continua să respecte deciziile instanței care spun negru pe alb că în aceste locuințe pot rămâne doar acele persoane care au contract de închiriere și sunt cu plata datoriilor la zi. Și ca să fie clar pentru toată lumea că Primăria Municipiului Focșani respectă legea, anunțăm în mod public că în prezent sunt în instanță încă 65 de dosare care vizează recuperarea unor datorii din partea unor alți chiriași din fondul locativ al municipalității.
    Totodată însă, vă aduc la cunostință că de la începutul mandatului meu, au fost închiriate în condițiile legii 2 case, 3 apartamente și 12 garsoniere unor familii care fac parte din comunitatea romă! Consider că toți cetățenii Municipiului Focșani, indiferent de apartenența etnică sau religioasă, au în egală măsură obligația legală, morală și civică de a respecta legile statului român, de a păstra curățenia, liniștea și ordinea publică, dar au și dreptul de a fi respectați.
                                                    Primar
                                        Cristi Valentin Misăilă”

21 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?