Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Două sisteme de alarmare din Focșani nu au funcționat


Câteva sute de sirene au sunat alarma, marți, în județele Brăila, Călărași, Constanța, Galați, Ialomița, Tulcea și Vrancea în timpul exercițiului organizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017.
VRANCEA: Două sisteme de alarmare, din cele 158 existente, în județul Vrancea nu au funcționat în timpul exercițiului organizat de IGSU, potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt ISU, Florin Olaru. El a precizat că problemele semnalate urmează să fie remediate de reprezentanții Primăriei Focșani, sistemele de alarmare fiind în administrarea unităților teritorial-administrative. „La nivelul județului Vrancea avem 158 de sisteme de alarmare, cel puțin câte una în fiecare comună. Exercițiul de astăzi a decurs bine, fiind înregistrate probleme la doar două sisteme de alarmare, din municipiul Focșani, care nu au funcționat”, a precizat Olaru.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va desfășura până vineri, la nivel național, un amplu exercițiu pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă — PROCIV 2017. Simulările au început marți, timp de patru zile urmând să fie verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.
În perioada vizată, locuitorii Capitalei și cei din județele țării vor auzi semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10,00 — 15,00. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație. La nivel național există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat din dispecerate.
IGSU le recomandă cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma „Exercițiu”. În cursul zilei de miercuri, IGSU va desfășura exerciții de alarmare în București, Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Ilfov, Neamț, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu și Iași.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?