Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

O Universitate din Australia invită publicul să caute misterioasa „Planetă 9”


Cercetători de la Universitatea Național Australiană (ANU) au convocat toate persoanele cu acces la internet să se alăture căutărilor misterioasei „Planete 9” care ar putea face parte din Sistemul Solar, relatează luni EFE. „Avem potențial să găsim o nouă planetă în Sistemul nostru Solar care nu a fost văzută niciodată de o ființă umană în cei 2 milioane de ani de istorie”, notează într-un comunicat astrofizicianul Brad Tucker, șeful acestui program.
Proiectul va fi prezentat săptămâna aceasta de fizicianul Brian Cox în programul ‘Stargazing Live’, difuzat de BBC de la Observatorul Siding Spring al ANU și va căuta validarea descoperirii la periferia Sistemului Solar în fața Uniunii Astronomice Internaționale. „Predicțiile arată că Planeta 9 ar putea fi o super Terra, care i-ar depăși de zece ori masa și ar fi de patru ori mai mare decât planeta noastră. Ar fi rece și îndepărtată și la o distanță de 800 de ori între Terra și Soare. Este ceva foarte misterios”, a precizat Tucker.
La începutul anului 2016, astrofizicienii Michael Brown și Konstantin Batygin, de la Institutul de Tehnologie din California (SUA), au publicat în revista Astronomical Journal ‘evidențe’ privind existența unei noi planete gigante și glaciale dincolo de Neptun. Potențiala sa descoperire ar modifica actuala componență a Sistemului Solar — Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun — cunoscută din 2006, când Adunarea Generală a Uniunii Astronomice Internaționale a exclus Pluto din grup.
Noi dovezi indirecte legate de mici variații ale traiectoriei sondei Cassini, aflată pe orbita lui Saturn, par să confirme existența Planetei 9. Din ce în ce mai mulți astronomi sunt convinși că în cel mult un an această lume nemaivăzută va fi, în sfârșit, observată direct, o descoperire monumentală care are potențialul de a modifica modul în care ne raportăm la sistemul nostru solar și la locul nostru în Univers.
Proiectul ANU va facilita accesul la o pagină de internet pentru a căuta această planeta pintre sutele de mii de imagini luate de telescopul SkyMapper din Siding Spring, singurul de acest tip care face o cartografie a părții de sud a boltei cerești. Acest telescop puternic va lua 36 de imagini ale fiecărei porțiuni din sudul cerului, care este puțin explorat, și va identifica schimbările survenite în Univers, notează comunicatul.
„Planeta 9” ar fi putut să se formeze mai aproape de Soare, dar apoi să fie aruncată spre exteriorul sistemului solar în urma unei interacțiuni gravitaționale cu Jupiter sau Saturn, planetele gigantice ale sistemului nostru solar. Dacă „Planeta 9” va fi descoperită, aceasta ar răspunde la numeroase întrebări legate de formarea și evoluția sistemului nostru solar. „De fapt nu este atât de complicat să cauți ‘Planeta 9’. Este vorba mai degrabă de a găsi diferența. Apăsând pe imagine se marchează ceea ce pare diferit, iar noi vom face restul”, a explicat Tucker. Astrofizicianul speră ca în acest proces să fie găsite și alte corpuri misterioase, precum planete pitice similare cu Pluto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?