Ediția: Marți 8 Iulie 2025 Nr. 6915

61 de legumicultori vrânceni au solicitat ajutorul financiar pentru tomate


Ajutorul financiare pentru cultivatorii de tomate este prima măsură concretă de sprijin a legumicultorilor cu solarii și sere după mulți ani în care România a preferat importurile din Spania sau Turcia. Modul de implementare al acestui program a fost prezentat în ședința Comisiei de Dialog Social de la Prefectură. Directorul Ticu Constandache a arătat că, până în prezent, au fost depuse dosare de către 61 de fermieri vrânceni din 20 de localități, atât din bazinul legumicol dar și de la Jitia sau Nereju. Directorul a explicat că se fac două verificări la producătorii care solicită acest sprijin. „Sperăm ca în luna mai să avem primele roșii în piață”, a precizat directorul Constandache, precizând că sprijinul a fost introdus după ce analizele au arătat un deficit de 32 milioane euro la legume importate.
    Reprezentanții fermierilor au arătat că este primul sprijin acordat legumicultorilor după mulți ani de zile dar au precizat că principalele probleme sunt la vânzarea în piețe. Marinică Burloiu, producător de legume din Focșani, a arătat că, în alte orașe, este o transparență mai mare iar fiecare tarabă are inscripționate datele de identificare ale vânzătorului, dacă este comerciant sau producător agricol. Producătorii spun că una dintre soluții ar fi realizarea de controale mixte în Piața Moldovei, la care să participe atât reprezentanți ai Direcției Agricole, dar și de la Finanțe și Poliție, astfel încât să nu se mai ascundă cei care nu se hotărăsc niciodată dacă sunt comercianți sau producători. „Avem promisiunea din partea primarului Focșaniului că va fi discutată situația de la Piața Moldovei, la care să participe atât reprezentanții Administrației Piețelor, Direcției Agricole”, a precizat Marinică Burloiu.
    Hotărârea aprobată de Guvernul Grindeanu prevede că sprijinul financiar pentru cultivarea de tomate în solarii, sere și alte spații protejate este de 13.481,4 lei/beneficiar/an care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an. Însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente. Acest sprijin financiar poate fi obținut de către producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, producători agricoli persoane juridice.
    Acest ajutor financiar se acordă fermierilor care respectă mai multe condiții. „Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripționată „Program susținere tomate, 2017″ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării; să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii; să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și noiembrie-20 decembrie, inclusiv”, precizează Ministerul Agriculturii. Legumicultorii pot depune cererile și documentele justificative pentru acordarea acestui sprijin la Direcția Agricolă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?