Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Transport gratuit cu trenul și metroul pentru elevii orfani, cei cu cerinţe educaţionale speciale și cei instituționalizați


Elevii orfani, elevii cu cerințe educaționale speciale, precum și cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială sau tutelă, beneficiază de gratuitate 100% pentru transportul intern feroviar, pe toate categoriile de tren, clasa a II-a, și cu metroul. Acest lucru este reglementat de HG nr. 42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți. Facilitatea pentru transportul intern feroviar se acordă pe tot parcursul anului calendaristic. Pentru toți acești elevi, „operatorii de transport feroviar de călători vor elibera gratuit legitimații de călătorie pentru toate categoriile de tren, pentru tariful de rezervare clasa a II-a, precum și abonamente lunare pentru elevi tuturor categoriilor de tren, cu număr nelimitat de călătorii pe distanțe până la 300 km, clasa a II-a”, prevede actul normativ amintit.
    În schimb, gratuitatea la transportul cu metroul se va acorda pe tot parcursul anului școlar, dar începând din anul 2018.
    Eliberarea legitimațiilor de călătorie/abonamentelor gratuite de către operatorii de transport, se face în baza carnetului de elev sau în baza adeverinței doveditoare pentru elevii claselor pregătitoare, și a certificatului de naștere în copie. Astfel, carnetul de elev trebuie să aibă înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului. Unitatea de învățământ va atesta dreptul la gratuitate de care elevul beneficiază la rubrica „mențiuni”.
    Carnetele de elev și legitimațiile de student pentru reducere/gratuitate la transport sunt nominale și netransmisibile. „Unitățile din învățământul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal și liceal poartă responsabilitatea repartizării carnetelor de elev în timp util și a completării acestora cu datele de identificare ale elevilor, respectiv nume, prenume, codul numeric personal. În lipsa acestor documente nu se emit legitimații de călătorie cu reducere de către operatorii feroviari sau titluri de transport cu reducere 50% la călătoria cu metroul. Legitimațiile de student pentru reducere/gratuitate la transport prezentate în cadrul anexei nr. 2 tipărite în condițiile legii de Ministerul Educației Naționale vor repartiza instituțiilor de învățământ superior acreditate în vederea distribuirii gratuite către studenții beneficiari, prevăzuți de prezentele norme, începând cu anul universitar 2017/2018. Instituțiile de învățământ superior acreditate poartă responsabilitatea legală asupra distribuirii legitimațiilor de student pentru reducere/gratuitate la transport numai către studenții români/străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență – licență, master, doctorat – în instituțiile de învățământ superior acreditate din România, (….) în regim gratuit”, prevede actul normativ.
    Potrivit acestuia, Ministerul Educației Naționale va transmite operatorilor de transport feroviar, în format electronic, date din „Registrul matricol unic” cu privire la nume și prenume student, seria și număr legitimație de student pentru reducere/gratuitate la transport și codul numeric personal al fiecărui student care beneficiază de gratuitate la transportul feroviar, în primele doua săptămâni după începerea anului universitar. Pentru anul universitar 2016-2017, termenul-limită de transmitere a acestor date va fi de 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a HG nr. 42/2017. În lipsa acestor date nu se pot emite legitimații de călătorie cu reducere/gratuitate în sistem on-line/automate de vânzare. Totodată, „Ministerul Educației Naționale, în baza unui protocol încheiat în condițiile legii, va transmite operatorului de transport cu metroul, în format electronic, date din „Registrul matricol unic” cu privire la nume și prenume student, seria și număr legitimație de student pentru reducere/gratuitate la transport și codul numeric personal al fiecărui student care beneficiază de gratuitate la transportul cu metroul, anual, până la începerea anului universitar. În lipsa acestor date nu se pot emite legitimații de călătorie cu reducere/gratuitate în sistem on-line/automate de vânzare, respectiv faza a II-a”, prevede actul normativ amintit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?