Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Sindicaliștii din sănătate continuă negocierile pentru Legea Salarizării Unitare


Liderul Sanitas Vrancea, Claudiu Grosu, a participat ieri la ședința Consiliului Național al Federației Sanitas din România. Conform unei postări pe pagina oficială de Facebook a federației, „au fost dezbătute cele mai acute probleme din sistemul sanitar și de asistență socială la acest moment. Membrii Consiliului Național au împuternicit Biroul Operativ să solicite în continuare, pe toate căile, repararea nedreptăților ce au rezultat ca urmare a omiterii unor categorii de salariați din sistemul de asistență socială și cel de sănătate din Legea 250/2016, cu avertizarea expresă asupra faptului că aceștia nu mai sunt dispuși să aștepte până la eventuala punere în aplicare a unei noi legi de salarizare. Referitor la legea salarizării unitare aflată în discuții la Ministerul Muncii, membrii Consiliului Național și-au exprimat speranța că aceasta va fi atât de bună cât se promite, dar în același timp au atras atenția asupra unor posibile capcane în care am putea să cădem și asupra faptului că nu este bine să facem analiză sau să ne exprimăm public până când nu vom avea proiectul integral al acestei legi. A fost de asemenea împuternicit Biroul Operativ să înceapă negocierile la Ministerul Sănătății pentru noul Contract Colectiv de Muncă la nivel de Sector de Activitate „Sănătate.Activități veterinare”. Prima întâlnire va avea loc în data 6 aprilie a.c. De asemenea, cu această ocazie, Federația SANITAS a anunțat constituirea în săptămâna 20-26 martie, în cadrul unor întâlniri specifice, a Comisiei pentru medici și a Comisiei pentru asistența socială, ambele urmând să facă parte din Departamentul profesional al Federației SANITAS”.
    „În perioada următoare încă vor mai fi discuții în așa fel încât să nu existe omisiuni, sau să fie scăpate din vedere anumite categorii, să fie lucrurile în așa fel încât să avem o imagine completă. Ceea ce trebuie să știe lumea este faptul că sănătatea este un sector în privința căruia Guvernul și-a asumat să rezolve cu întâietate cerințele, în așa fel încât să fim primii beneficiari ai unei creșteri salariale, astfel încât doctorii și asistenții să nu mai plece din țară”, ne-a spus Claudiu Grosu, liderul de sindicat Sanitas Vrancea.
    Sindicaliștii din sănătate au mers săptămâna trecută la sediul Ministerului Muncii pentru a purta discuții pe tema Legii Salarizării Unitare. După câteva ore de dezbateri, în care sindicaliștii din sănătate au susținut că este nevoie de o mai bună organizare a salarizării în sistemul sanitar, astfel încât să se poată observa nivelul la care se situează fiecare categorie de personal în parte, sindicaliștii s-au declarat mulțumiți față de planul de majorări salariale propuse.
    Reprezentanții Sanitas declarau că principalul câștig este garanția unor importante  creșteri salariale în sănătate și asistență socială, pentru toți lucrătorii, începând cu 1 ianuarie 2018. „Un alt important câștig este reașezarea grilelor și armonizarea lor cu noile condiții de muncă, cu noile realități din sistemele pe care le reprezentăm. Mai mult decât atât, ca noutate absolută, funcțiile comune din sănătate și asistență socială vor fi pe aceeași grilă. Noua lege de salarizare va aduce în plus față de salarii mai mari, mai multă transparență în stabilirea veniturilor și o mai bună stratificare a funcțiilor, atât în interiorul sistemului sanitar și al celui de asistență socială, cât și în ansamblul sistemului bugetar. Astfel, sănătatea și asistența socială își vor recăpăta, în sfârșit, demnitatea și rolul determinant într-un stat cu principii sănătoase. Vom fi prezenți la fiecare nouă întâlnire și vom avea grijă ca nicio categorie de lucrători să nu mai fie omisă sau nedreptățită la stabilirea noilor principii, a noilor grile și a noilor salarii. Vom face presiuni astfel încât toate solicitările și propunerile colegilor noștri din sistem să fie bine integrate în noua lege”, precizează sindicaliștii Federației Sanitas într-un comunicat apărut pe site-ul federației.
    Președintele Sanitas, Leonard Bărăscu declara la finele întrevederii de săptămâna trecută că medicii urmează să beneficieze, până în 2021, de cele mai importante majorări salariale, veniturile acestora urmând să crească chiar și cu sută la sută. „Medicii vor avea cele mai importante majorări salariale. În funcție de treapta de vechime, un medic va beneficia de o creștere chiar și de sută la sută. Veniturile doctorilor vor ajunge, dacă e să ne luăm după ce ne-a prezentat Ministerul Muncii, în jur de 10.000 de lei, medicii anatomo-patologi urmând să aibă cele mai mari salarii, în jur de 15.000 de lei. Asistentele medicale, de asemenea, ar urma să aibă venituri cuprinse între 4.000 și 7.000 de lei, aproximativ, iar salariile medicilor rezidenți să fie asemănătoare cu cele ale medicilor specialiști, diferențele fiind de aproximativ 1.500 de lei” a declarat Leonard Bărăscu, președintele Sanitas.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?