Ediția: Luni 14 octombrie 2024 Nr. 6735
Ediția: Luni 14 octombrie 2024 Nr. 6735

Proiect pentru reducerea chiriei la locuințele ANL


Chiriile locuințelor ANL vor fi modificate, din nou, în perioada următoare, după ce Ministerul Dezvoltării a inițiat un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe. Modificările propuse de Ministerul Dezvoltării se bazează pe sesizările venite din partea autorităților locale, care au arătat că modalitatea actuală de calcul a chiriei în funcție de valoarea de înlocuire aprobată anual prin ordin, de către Ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, este dificilă și necesită o mai bună logistică. Modul actual de calcul a fost stabilit, anul trecut, de guvernul tehnocrat și a stârnit nemulțumirea atât a chiriașilor dar și a administrațiilor locale. Conform regulilor stabilite de tehnocrați, chiriile la locuințele ANL au crescut de circa trei ori din luna ianuarie. Astfel, pentru o garsonieră să plătește, în medie, circa 300 lei, la un apartament de două camere se ajunge la aproximativ 400 lei iar pentru unul de trei camere chiria sare chiar și la 600 lei.  Proiectul de lege inițiat de Ministerul Dezvoltării prevede schimbarea modului calcul a chiriei, care, ulterior, va crește doar cu rata inflației.
    Primarul Cristi Misăilă a anunțat, la ultima ședință a Consiliului Local, că municipalitatea a făcut demersuri pentru reducerea nivelului chiriilor de la aceste locuințe, care au fost triplate din cauza reglementărilor aprobate de fostul guvern Cioloș. „Am făcut deja demersuri și sperăm ca, beneficiind de sprijinul parlamentarilor, al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, al Asociației Municipiilor, să revenim la vechea formulă de calcul a chiriilor”, a precizat primarul Misăilă.
    Noul mod de calcul va avea ca efect imediat o reducere a cuantumului chiriilor la locuințele ANL, cu circa 40% față de modul actual de calcul. „Se propune ca modelul de calcul al chiriei să se stabilească o singură dată, în baza valorii de înlocuire a construcției, ce reprezintă suprafața desfășurată pe locuință, definită conform Legii locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, multiplicată cu valoarea de înlocuire pe metru pătrat stabilită prin ordinul ministrului dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, în vigoare la data stabilirii chiriei, iar pentru anii următori, cuantumul chiriei stabilit să fie actualizat în funcție de rata anuală a inflației și dacă este cazul să se modifice cuantumul chiriei în funcție de venitul chiriașilor”, se arată în expunerea de motive la proiectul de lege.

    Ulterior, din cuantumul chiriei, suma reprezentând recuperarea investiției, diminuată procentual prin aplicarea coeficienților de ponderare, respectiv rangul localității, anul recepției la terminarea lucrărilor și veniturile pe membru de familie ale fiecărui chiriaș , „se virează de către autoritățile administrației publice locale, în termen de 30 de zile de la data scadentă de plată a chiriei, în contul ANL deschis la Trezoreria Statului”. Acești bani vor fi utilizați pentru dezvoltarea fondului de locuințe prin ANL. În plus, prin proiectul de act normativ, a fost introdusă și definiția familiei, astfel încât autoritățile publice locale să poată calcula veniturile chiriașilor pentru a putea stabili chiria. „Familia în sensul prevederilor prezentei legi, este compusă din soț/soție, copii și/sau alte persoane aflate în întreținerea soțului/soției dacă persoanele aflate în întreținere nu realizează venituri”, arată proiectul de act normativ.

Cum se va calcula chiria la locuințele ANL

    Reducerea chiriei la locuințele ANL va fi realizată prin diminuarea cheltuielilor de administrare, întreținere și reparații de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construcției la maxim 0,8% din valoarea de înlocuire a construcției, diminuarea cotei de 1% ce revine autorităților locale la maxim 0,5%, autoritățile publice locale putând reduce aceste cote, precum și diminuarea coeficienților de ponderare în funcție de rangul localității și în funcție de veniturile beneficiarilor și introducerea unui nou coeficient de „Èšinând cont de faptul că rangul localităților este dat de numărul populației, se propune diminuarea coeficienților începând de la municipii, orașe, comune și sate componente ale comunelor, precum și sate aparținând municipiilor și orașelor, unde veniturile populației sunt mult mai scăzute față de veniturile de la nivel național. Totodată, se propune modificarea coeficienților de ponderare în funcție de veniturile pe membru de familie ale chiriașilor, fiind creat cadrul legal care să sprijine persoanele/familiile cu venituri reduse, astfel încât aceștia să nu ajungă în imposibilitatea de a achita cheltuielile generate de închirierea locuințelor și, apoi, să fie evacuați”.
    Proiectul de lege ține cont și de sesizările formulate de chiriași, potrivit cărora unele locuințe nu au finisaje superioare, precum tâmplărie PVC, parchet laminat, zugrăveli lavabile, dar și faptul că nu sunt izolate termic. De aceea, s-a introdus în calculul chiriei și un nou coeficient de ponderare, în funcție de anul recepției la terminarea lucrărilor. Astfel, în funcție de anul recepției la terminarea lucrărilor, chiria lunară rezultată după aplicarea coeficienților de ierarhizare a localităților se ponderează cu 0,85 pentru locuințele realizate până la finalul anului 2004, cu 0,9 pentru cele finalizate între 2005 și 2010, cu 0,95 pentru locuințele construite întrre 2011 și 2015 iar pentru cele finalizate după 2016 ponderarea va fi cu 1.
    De asemenea, în funcție de veniturile brute pe membru de familie ale titularului contractului de închiriere, realizate în ultimele 12 luni, chiria lunară rezultată după aplicarea coeficiențiilor în funcție de anul recepției la terminarea lucrărilor, se va pondera cu un coeficient cuprins între 0,8 dacă venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie și 1 dacă acest venit este mai mare decât 100% salariul minim brut pe economie.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?