Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

PERSONALITĂȚI MARCANTE ALE ISTORIEI AERONAUTICE VRÂNCENE COMANDOR – INSTRUCTOR DE AVIAȚIE GHEORGHE ANTONESI (Șuki) – 12 noiembrie 1955 – 04 februarie 2017


La începutul lunii februarie, în plină iarnă, s-a stins din viață ultimul comandor al primei escadrile (E- aI-a) de pe Aerodromul Focșani-Sud, escadrilă ce a constituit nucleul de bază în formarea celorlalte două escadrile (dotate cu aeronave IAR-823-E1 și E3), ulterior cu IAK-52 (E2), care au adus o contribuție foarte importantă în instruirea elevilor – viitori tineri piloți pe avioane clasice în prima fază de zbor din  cadrul grupului Școala Legătură al U.M. – 01921 Aviație de la Focșani.
    Comandorul Gheorghe Antonesi, născut într-o familie modestă din nordul Moldovei, cu multă pricepere, ambiții și dăruire, a îmbrățișat cu cinste arma Aviației, absolvind ca pilot Școala de Ofițeri de Aviație de la Boboc, perfecționându-se ca pilot instructor pe Aerodromul Focșani, zburând și pe Aerodroamele Ianca, Buzău, Bacău și ulterior pe elicoptere la Tecuci.
    L-am cunoscut fiindu-i subordonat la esc-I-a unde, ca șef al escadrilei era un foarte bun organizator al zborului, sufletist, curajos, dinamic, activ, ne mai trimitea pe la studiul regulamentelor originii zborului, însă nu a pedepsit pe nimeni. Știa să lucreze cu toți colegii, având multe de învățat, atât în viață, cât și pe domeniul profesional. A fost la un pas de a deveni Comandant de Unitate, s-a mutat la Tecuci zburând pe elicopter, de unde apoi s-a pensionat (în 2001 întrerupându-se activitatea de zbor la Tecuci, precum și la Focșani).
    În sâmbăta din 4 februarie s-a stins din viață, sub privirile neputincioase ale soției Silvia, fiicei Mihaela, ginerelui Robert și nepoțelului Mihăiță, pe care i-a lăsat cu o mare durere în suflet.
    Pe 7 februarie 2017, Biserica de la Capela Militară de pe Bulevardul Unirii s-a dovedit neîncăpătoare pentru toți aviatorii și prietenii, ce au ținut să-l conducă pe ultimul drum către Cimitirul Sudic, în ciuda timpului destul de nefavorabil. A fost înmormântat cu onorurile militare (Muzica fanfarei militare și Militari de gardă din cadrul Garnizoanei Focșani). Colegii aviatori din Focșani și din alte localități prezenți la funeraliile de înmormântare, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii i-au adus un ultim omagiu, adresând și pe această cale familiei, copiilor, nepoțelului, cele mai profunde condoleanțe pentru greaua pierdere suferită, să aibă puterea și tăria sufletească de a depăși acest necaz. Dumnezeu să-l odihnească în pace, cu pioșenie întru veșnică pomenire și respect. Adio prieten și iubit coleg!

            M.M. Pt. (R) Cernei Ion- A.R.P.I.A Focșani, inițiator – V.RI.A

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?