Consiliul Județean Vrancea va finaliza, anul acesta, două investiții importante pentru comunitate. Este vorba de proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Vrancea”, cunoscut și sub numele de Vrancea Curată, și de proiectul de „Amenajare a ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces”.
Consiliul Județean Vrancea va finaliza, anul acesta, proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Vrancea”, cunoscut și sub numele de Vrancea Curată. Proiectul Vrancea Curată este blocat de autoritățile locale din comunele Èšifești și Ciorăști, care refuză să pună la dispoziție terenurile pentru construirea punctelor de transfer. La finalul anului trecut, Consiliul Județean Vrancea a obținut în instanță o primă victorie în disputa cu primarii liberali din localitățile Èšifești și Ciorăști. Secția de Contencios Administrativ și Fiscal din cadrul Judecătoriei Focșani a obligat administrația locală din comuna Ciorăști să adopte hotărârea de dare în administrare către Consiliul Județean Vrancea a 0,016 ha teren din domeniul public pentru înființarea a 8 puncte de colectare deșeuri.
Directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache, a declarat că acest proiect trebuie finalizat anul acesta. „Proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Vrancea”, cunoscut și sub numele de Vrancea Curată trebuie finalizat până la sfârșitul acestui an. De fapt, acest proiect ar fi fost finalizat de mult dacă autoritățile locale din comunele Èšifești și Ciorăști nu ar fi refuzat să pună la dispoziție terenurile pentru construirea punctelor de transfer. Odată îndeplinită această procedură se va trece la ultima etapă a proiectului, stabilirea operatorului sau operatorilor care vor executa serviciile de colectare în cadrul acestui proiect, prin licitație organizată pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice”, a precizat Romeo Iordache.
Acesta a reamintit că proiectantul ales de Ministerul Mediului nu s-a deplasat în toate unitățile administrativ teritoriale pentru a identifica toate amplasamentele pe care s-au constituit punctele de colectare. În consecință, au apărut probleme cu administrațiile locale, neconformități, iar acțiunea începută de Consiliul Județean încă din 2013 s-a finalizat abia în decembrie 2016, prin transmiterea terenurilor în administrarea UAT județul Vrancea de către cele 66 de unități administrativ teritoriale, mai puțin Èšifești și Ciorăști, care nu au dorit să transmită terenurile pentru construirea punctelor de colectare. „Centrul de management integrat al deșeurilor de la Haret este finalizat. Lucrarea este recepționată, este păzită în permanență, pentru că sunt investiții de valori mari. Din cele patru contracte de lucrări am finalizat trei, recepționate la terminare. Al patrulea contract, construirea punctelor de colectare, stă pe loc din cauzele explicate anterior iar din contractele de livrare a echipamentelor s-au livrat inclusiv cele pentru funcționarea centrului și cele pentru operatorul care va câștiga colectarea și transportul deșeurilor de la punctele de colectare la stațiile de transfer”, a precizat directorul Romeo Iordache.
Consiliul Județean reabilitează Crângul Petrești
Un alt proiect ce va fi finalizat anul acesta, este cel privind reabilitarea Crângului Petrești. Deși proiectul trebuia finalizat până la data de 31 decembrie 2016, acest lucru nu a fost posibil ca urmare a vremii nefavorabile. Cu toate aceste impedimente, proiectul de amenajare a Crângului Petrești se apropie tot mai mult de finalizare. Drumul din interiorul Crângului Petrești a fost asfaltat și marcat. De asemenea, a fost asfaltată și marcată și parcarea de la intrarea în Crâng, iar trotuarele și pistele de bicicletă au fost finalizate și marcate. Au fost finalizate lucrările și la Centrul de Informare, ca și cele la aleile din interiorul Crângului. Proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces”, este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, iar valoarea contractului de lucrări este de 21.211.340,98 lei (4.745.000 Euro). În cadrul acestui proiect suprafața totală amenajată va fi 480.500 mp. În cadrul proiectului este reabilitat DC 144 ce străbate Crângul Petrești, pe o lungime de 1.235 m, sunt construite 208 locuri de parcare și piste biciclete și jogging pe o lungime de 6,5 km (Focșani – Crâng Petrești). Sunt construite trotuare pe DJ 204E, DC 143 și DC 144, pe o lungime de 7,3 km, un centru de informare științifică, alei interioare cu o lungime de 4,7 km, 4 grupuri sanitare independente și 1 grup sanitar în cadrul Centrului de informare. Proiectul mai prevede dotarea cu mobilier urban și sistem de supraveghere video a întregului perimetru amenajat.
De reținut că tot anul acesta vor fi finalizate și lucrările de asfaltare și modernizare a drumului județean DJ 204E, Focșani (DN 2-DE 85) – Petrești-Mircești. Constructorul a turnat deja stratul de egalizare, pe sectorul intersecție DN 2-Crângul Petrești, situație care permite desfășurarea circulației în condiții bune. Valoarea investiției este de 15,5 milioane de lei, iar sectorul de drum ce va fi modernizat are o lungime de 6,2 kilometri.