Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Selecție pentru studenții care vor să lucreze în Germania


Studenții care doresc să lucreze legal în Germania, în perioada vacanței de vară, se mai pot înscrie, pe parcursul zilei de astăzi, la selecția ce urmează să fie organizată. Înscrierile se fac între orele 9.30 – 15.30, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea sau la instituțiile similare din județele în care sunt studenți. „Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță organizarea selecției pentru studenții care doresc să desfășoare o activitate lucrativă pe teritoriul Germaniei pe perioada vacanței de vară 2017 (minim 2 luni). Condiții de participare: vârsta cuprinsă È‹ntre 18 – 35 ani; studenți la o facultate de stat sau particulară, acreditată conform legii, la cursuri de zi; cunoștințe bune/foarte bune de limba germană”, se precizează în comunicatul de presă dat publicității de AJOFM Vrancea.
    Documentele necesare înregistrării în vederea participării la selecție sunt:
copie de pe actul de identitate (cu o valabilitate de minim 6 luni); fișa de solicitare – Bewerbung 2017 – completată în două exemplare, la calculator, și semnată (formularul tipizat și modelul de completare a acestuia se regăsește pe site-ul ANOFM, www.anofm.ro); adeverința de la facultate în care să se specifice anul de studii și ce tip de cursuri urmează (tipizat facultate); adeverința de la facultate – Immatrikulationsbescheinigung (formularul tipizat în varianta germană/engleză, germană/română, în funcție de solicitarea instituției de învățământ, instrucțiunile de completare fiind postate pe site-ul ANOFM, www.anofm.ro); 3 fotografii tip pașaport; copie de pe permisul de conducere (dacă este cazul).

Ce trebuie să faceți dacă obțineți o ofertă de loc de muncă

    În situația în care studentul solicitant a fost selectat pentru ocuparea unui loc de muncă, primul pas este acela de a se decide dacă îl acceptă. În cazul în care nu acceptă locul de muncă, studentul respectiv va primi o a doua propunere numai în momentul în care toți studenții au primit deja o propunere. „În cazul în care un angajator nu v-a contactat încă, vă rugăm neapărat să îl contactați imediat și să clarificați toate întrebările referitoare la activitate, salariu, cazare, întreținere, călătoria până la locul de muncă etc. Dacă în oferta de muncă primită este bifată «plata în acord global», întrebați angajatorul despre ce este vorba. Nu călătoriți în Germania fără a contacta în prealabil angajatorul”, se arată în materialul informativ dat publicității de ANOFM, în care se mai precizează că locuri de muncă se oferă în special acolo unde se poate petrece concediul, adică pe coasta germană, în Bavaria și în Baden Württemberg (Schwarzwald, Bodensee) și în general, peste tot unde localnicii își petrec concediul.
    Majoritatea locurilor de muncă sunt în hoteluri și în gastronomie, în gastronomia de sistem (exemplu McDonalds) și în domeniul pentru curățenia de clădiri. „În hotel și gastronomie puteți obține un loc de muncă în servire, în bucătărie, cameristă sau ca persoană care se ocupă de curățenie. În aceste cazuri sunt necesare cunoștințe bune de limbă germană. Constituie avantaj experiența în hotelărie și gastronomie. Activitatea pe perioada vacanței de vară trebuie să vă ofere în primul rând posibilitatea să câștigați bani pentru studiu. Din această cauză trebuie să fiți pregătiți să vă susțineți angajatorul și să îl sprijiniti chiar și în cazul în care este vorba de muncă fizică grea. Vă rugăm să ne informați în cazul în care aveți probleme de sănătate pentru a le putea lua în considerare”, se mai arată în materialul informativ.
     Experiența culturală, precum și îmbunătățirea cunoștințelor de limbă străină nu constituie un motiv primordial în cazul ocupării pe perioada vacanței de vară. Angajatorul așteaptă din partea angajaților studenți aceeași performanță ca și din partea unui lucrător „adevărat”. „Cel mai târziu în momentul în care ajungeți în Germania, solicitați angajatorului un contract de muncă scris care să cuprindă toate punctele esențiale cum ar fi salariul mediu pe oră, durata de ocupare etc. În cazul în care nu vă puneți de acord cu angajatorul asupra activității pe care urmează să o prestați, puteți rezilia contractul. Informații generale privind legislația muncii (timp de lucru, remunerație, etc) puteți obține prin intermediul «telefonului cetățeanului» din cadrul Ministerului Federal pentru Muncă și Probleme Sociale la numărul 030 221 911 004 respectiv la salariu minim la număr de telefon 030 60 28 00 28. Expertii, vă răspund la întrebări de luni până joi, orele 8 – 20. Informații referitoare la salariul minim puteti găsi la adresa: www.der-mindestlohn-wirkt.de”, detaliază reprezentanții ANOFM în materialul informativ de pe site-ul instituției.

Cum se procedează cu cazarea și întreținerea, cum se face plata salariului

     Mulți angajatori oferă cazare și/sau întreținere, și scad cheltuielile pentru acestea din retribuția lunară. Câteodată o cameră sau o locuință se poate împărți cu un alt student. În cazul în care angajatorul nu poate pune la dispoziție o locuință, poate da o mână de ajutor în găsirea acesteia.
    Salariul, precum și toate celelalte condiții de muncă corespund reglementărilor tarifare, respectiv celor locale, din Germania. Studenții străini nu au voie să câștige mai puțin decât cei germani care execută același gen de activitate. „Salariul se plătește, de regulă, la sfârșitul lunii sau la începutul lunii următoare și, din această cauză, este bine să aveți bani suficienți la dumneavoastră (pentru cazare și întreținere) de acasă pentru primele săptămâni. De asemenea, aveți nevoie de un cont în țara de origine pentru transfer retribuția lunară. La sosirea în Germania, comunicați angajatorului datele contului dvs. Trebuie neapărat să încheiați în țara dumneavoastră de origine o asigurare de sănătate valabilă în străinătate, astfel încât în caz de boală, eventualele costuri ale tratamentului să fie acoperite. În Germania studenții nu sunt asigurați medical. Vă rugăm să aveți la dumneavoastră, la începerea activității, o copie a certificatului de înmatriculare pentru angajatorul dumneavoastră, necesar la calculul salariului”, se mai detaliază în materialul informativ. 

Ce cheltuieli trebuie să suportați?

        Cheltuielile de transport trebuie suportate de student personal. Prima rată a chiriei trebuie platită, de regulă, imediat după sosire. În multe cazuri (de exemplu agricultură, gastronomie) cazarea este pusă la dispozitie gratuit de către angajator sau acesta poate ajuta studentul angajat să găsească acea cazare potrivită. În anumite domenii (gastronomie și prelucrarea alimentelor), trebuie efectuată, înainte de începerea contractului, vizita medicală la cabinetele de specialitate din Germania. Costul acestora trebuie suportat de către studentul ce a obținut un loc de muncă.
„Dacă sunteți interesat de găsirea unui loc de muncă în Germania, în completarea studiilor, vă ajutăm cu plăcere. Centrul ZAV poate răspunde tuturor întrebărilor dumneavoastră referitoare la condițiile de muncă și viață din Germania, întrebările putând fi adresate telefonic, prin e-mail sau chat. Telefon: +49 228 713-1313; Mail: make-it-in-germany@arbeitsagentur.de; www.make-it-in-germany.com”, se precizează în materialul informtiv al ANOFM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?