Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Modificările fiscale din 2017


Anul 2017 aduce mai multe modificări legislative care afectează activitatea firmelor vrâncene. Finanțiștii vrânceni arată că una dintre principalele noutăți, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017, este introducerea unui impozit specific pentru hoteluri, restaurante și baruri. Impozitul specific a fost introdus prin legea 170 din 2016 și trebuie plătit de contribuabilii care desfășoară activități principale și/sau secundare în următoarele domenii (coduri CAEN): 5510 – „Hoteluri și alte facilități de cazare similare”, 5520 – „Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, 629 – „Alte servicii de alimentație n.c.a.”, 5630 – „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”. Acest impozit specific trebuie plătit de persoanele juridice române care la data de 31 decembrie a anului precedent au îndeplinit, cumulativ, următoarele condiții: aveau înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre activitățile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute mai sus și nu se află în lichidare, potrivit legii. „Declararea și plata impozitului specific se efectuează semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare. Suma de plată reprezintă o jumătate din impozitul specific anual, stabilit potrivit prezentei legi”, arată reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea.
    Modificări legislative sunt și în ceea ce privește impozitul pe profit care trebuie plătit de agenții economici. Astfel, se introduc reglementari cu privire la stabilirea anului fiscal modificat, respectiv la condițiile în care, persoanele care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic pot reveni la anul fiscal calendaristic sau pot opta pentru modificarea perioadei anului fiscal modificat. „Se abrogă prevederea privind termenul până la care este aplicabilă scutirea de impozit pe profitul reinvestit, respectiv 31 decembrie 2016, și se extinde aplicarea facilității și asupra dreptului de utilizare a programelor informatice. Se introduc prevederi referitoare la deducerea cheltuielilor efectuate cu pregătirea teoretică și/sau practică a elevilor in cadrul învățământului profesional și tehnic, potrivit legii. Se modifică  limita capitalului social al microîntreprinderilor de la 25.000 euro la 45.000 lei, pentru care se poate aplica opțiunea pentru plata impozitului pe profit”, precizează AJFP Vrancea.

Deduceri pentru burse sau premii

    Modificările de la „Impozitul pe venit” vizează în primul rând categoria veniturilor neimpozabile. Aici au fost introduse bursele, premiile și alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente de lucru/protecție și altele asemenea primite de elevi pe parcursul învățământului profesional și tehnic, potrivit reglementarilor legale in domeniul educației naționale. De asemenea, sunt considerate cheltuieli deductibile la stabilirea venitului net anual determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, cheltuielile efectuate pentru organizarea și desfășurarea învățământului profesional și tehnic, potrivit reglementarilor legale in domeniul educației naționale. „Începând cu 01 ianuarie 2017, pentru veniturile realizate în anul 2016, plătitorii de venituri din salarii și asimilate salariilor nu mai depun formularul 205 – Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile realizate, pe beneficiari  de venit. De asemenea se elimină obligația depunerii acestui formular si de către plătitorii următoarelor venituri: din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală, din pensii, din arendare, precum și a persoanelor juridice care au obligația calculării, reținerii și plății impozitului datorat de persoana fizică în cazul asocierilor dintre o persoana juridică contribuabil potrivit titlului II – Impozitul pe profit sau titlului III – Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor și o persoană fizică, care au obligația depunerii Declaratiei-112 privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit”, precizează AJFP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?