Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Fiscul vrea să cunoască toate tranzacțiile plătitorilor de TVA


Plătitorii de TVA vor trebui să declare Fiscului, de la 1 ianuarie 2017, toate informațiile despre clienții persoane fizice. Noutățile despre modul în care trebuie completată Declarația 394, o declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național, au fost prezentate, ieri, la întâlnirea organizată de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea despre noutățile fiscale. La întâlnire au fost prezenți contabilii de la nouă firme, materialele informative putând fi consultate și pe pagina de internet a Finanțelor. Reprezentantul AJFP VRancea, Elena Cenușă (FOTO), a prezentat modul în care trebuie completate datele personale ale persoanelor fizice către care sunt emise facturi de către un plătitor de TVA și care vor fi cuprinse în lista de detaliu de la începutul anului viitor. Astfel, contabilii firmelor vor trebui să centralizeze datele pentru toți clienții persoane fizice într-un singur câmp, fiind defalcate numai în funcție de cotele de TVA. În ceea ce privește CNP-ul și alte informații, precum adresa furnizor, adresa beneficiarului persoană fizică, finanțiștii au precizat că este obligatorie completarea CNP în situația în care persoana impozabilă îl colectează de la persoana fizică din facturi, contracte. „În lipsa acestuia se vor declara numele, prenumele și adresa persoanei fizice, conform Ghidului. În situația în care CNP-ul colectat de către persoana impozabilă care depune D394 este incorect, declarația nu se validează. Dacă persoana care depune D394 nu colectează CNP, acesta trebuie să declare adresa beneficiarului cu datele prevăzute de Ghid”, a explicat Elena Cenușă.
    În cazurile în care beneficiarul nu comunică adresa completă, declarația se validează chiar dacă se completează doar cu unele informații, atât pentru persoanele neînregistrate în scopuri de TVA române cât și străine. În ceea ce privește rubrica „Alte detalii adresă”, aceasta se va completa în situația în care se vor înscrie alte elemente decât cele existente în formularul pretipărit sau nu se deține nici o adresă din România. „Pentru achizițiile efectuate pe bază de borderouri de achiziție sau file din carnetul de comercializare a produselor agricole, se vor declara numele, prenumele și adresa persoanei fizice. Natura bunurilor/serviciilor se declară numai în cazul achizițiilor efectuate de la persoane fizice, nu și în cazul celorlalte persoane neînregistrate în scopuri de TVA”, a precizat Elena Cenușă.
    Fiscul precizează că, pentru perioada 1 octombrie -31 decembrie 2016, la declarația 394 vor fi cuprinse în lista de detaliu numai facturile emise cu valoare individuală mai mare de 10000 lei către persoanele fizice pentru livrările de bunuri/prestările de servicii precum și pentru livările efectuate de către persoanele impozabile care aplică regimul special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități. Sunt prevăzute excepții pentru pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate către persoanele fizice pentru care au fost emise facturi cu valoare individuală mai mică sau egală cu 10000 lei, unde se va completa numărul total al facturilor emise, valoarea totală a masei impozabile și TVA aferentă, defalcate pe cote de TVA. De asemenea, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate de persoanele care aplică regimurile speciale către persoanele fizice, pentru care au fost emise facturi cu valoare individuală mai mică sau egală cu 10000 lei se va completa numărul total al facturilor emise și valoarea acestora cu TVA inclusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?