Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Concursul Naţional de Vinuri „Bachus-2016“, apreciat de criticul de vinuri Cătălin Păduraru


Ecourile celei de-a de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional al Viei și Vinului – Bachus 2016 nu s-au stins la nivel național. Criticul de vinuri Cătălin Păduraru a vorbit în Revista Fermierului despre Concursul Național de Vinuri „Bachus-2016”, organizat sub patronajul Consiliului Județean Vrancea și al Asociației Degustătorilor Autorizați din România. „(…)La Focșani, acolo unde s-a desfășurat și Internațional Wine Contest Bucharest 2016, a avut loc, în această toamnă, și cea de-a șaptea ediție a Concursului Bachus. (…) poate că pare normal ca, într-o zonă viticolă atât de importantă, cum este Vrancea, să fie organizat un concurs de vinuri. Chiar așa. Dacă e de la «sine înțeles» că o zonă viticolă trebuie să aibă propriile evenimente specifice de educare, popularizare, ierarhizare, de ce nu avem un concurs de aceeași dimensiune, dacă nu la Vaslui (unde era o tradiție), măcar la Iași?! Dar Oltenia, de ce nu are așa ceva? Dobrogea? Craiova, Constanța nu ar putea fi gazde bune? Răspunsul este cât se poate de simplu: NU este simplu!”, comentează reputatul critic de vinuri în articolul intitulat „Paharul cu…visuri-Concursul Național de Vinuri Bachus 2016”.
    Cătălin Păduraru arată că Bachus este integrat într-un festival al viei și vinului, care conține „un târg de prezentare, concerte, trasee „velo” prin podgorii, spectacole, lecții de vin și gastronomie”. Păduraru scrie că un astfel de eveniment cum este Bachus are nevoie de mai multă implicare din partea media, „mai ales a canalelor publice de comunicare”, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unor domenii conexe cum sunt turismul și serviciile. „Orașe mari din lumea asta, care nu au «nici în clin, nici în mânecă» (ceva comun, adică) cu vinul au ajuns ca, prin crearea unor evenimente în jurul acestui produs, să pună în situații extrem de favorizante furnizorii de servicii și produse din aria lor. Berlinul, Londra și Viena sunt cele mai bune exemple. Dacă nu putem face mai mult (deocamdată, până își modifică poziția clasa politică actuală), măcar să fim atenți la ceea ce reușesc să facă unii oameni dedicați”, mai scrie criticul de vinuri Cătălin Păduraru.
    La Concursul Național de Vinuri „Bachus-2016” au fost înscrise 316 probe de vin în concurs, de la 61 de producători. Degustătorii au apreciat vinurile după standardele de la competițiile internaționale. Au evaluat limpiditatea, aspectul, tipicitatea, calitatea și intensitatea mirosului, persistența gustului. Președintele Concursului Național de Vinuri Bachus 2016, degustătorul Georgel Costache, a remarcat creșterea calitativă a vinurilor produse de micii producători individuali din Vrancea.
    Diana Pavelescu, secretarul general al ADAR, a arătat că Vrancea are tradiție în producerea vinurilor, fiind județul cu cea mai mare suprafață vitivinicolă din România. La concurs au fost vinuri foarte bune iar aceasta se vede pentru că, de la an la an, calitatea vinurilor prezente în concurs este tot mai bună. „Sperăm ca la anul să ne reîntoarcem, să vedem vinuri la fel de bune, mai mulți producători, mai multe vinuri interesante”, a precizat Diana Pavelescu. Cătălin Păduraru, degustător și wine ambassador ADAR a amintit despre eforturile făcute pentru a promova viticultura și vinurile din Vrancea, precum organizarea la Focșani a primei ediții itinerante a Concursului Internațional de Vinuri de la București în vara acestui an. „Vrancea puternică, cea care își păstrează copiii acasă, se face cu firme puternice, care asigură locuri de muncă iar organizarea acestor evenimente este o metodă de a promova județul pe harta internațională a vinului. Nu fiecare județ poate face acest lucru. Mai sunt două concursuri importante în toată țara. Nu întâmplător Vrancea are o suprafață viticolă egală cu a întregii Oltenii, de pildă. E foarte important pentru că o Vrancea dezvoltată poate însemna viitorul tinerilor și rămânerea lor aici”, a spus Cătălin Păduraru.

Lista premiilor obținute de producători:

Senator Wines – 11 medalii aur și 15 medalii argint, Vincon Vrancea – 2 mari medalii aur, 17 medalii aur și una de argint, Agroindustrial Ceres (Crama Hermeziu)- 10 medalii aur și patru de argint, Apcovin (Crama Tatăl și Fiul)- 9 medalii aur și trei de argint, Jidvei – 8 medalii aur și una de argint, Natura (Casa Panciu) 5 medalii aur și patru de argint, Nostalgic SRL – 5 medalii aur și trei de argint, Vinicola Averești 2000 – 5 medalii aur și trei de argint, Fine Wine – 5 medalii aur și una de argint, Mera Com Internațional – 5 medalii aur și una de argint, SCDVV Pietroasa-o mare medalie de aur, 3 medalii de aur și una de argint, Wine INL Murfatlar – 3 medalii de aur și două de argint, Agroindustriala Bucium – două medalii de aur și una de argint, Arta Vinului (Casa Ochean) -două medalii aur și una de argint, Domeniile Blaga – o medalie de aur și două de argint, Speed SRL Casa de vinuri Huși – o medalie de aur și două de argint, AMB Wines Liliac – o medalie de aur și una de argint, Domeniile Zorești – două medalii de aur, Odobești Vinex – o medalie de aur și una de argint, Speed SRL – o medalie de aur și una de argint, Bodega Pietroasa-o medalie de argint, Domeniile Coroanei Pietroasele – o medalie de aur, Neculai Florea – o medalie de aur, SCDVV Bujorul – o medalie de aur și Vin Club Odobești – o medalie de argint.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?