Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

VIDEO: CHIRIILE la locuințele ANL vor exploda din ianuarie din cauza unei hotărâri a Guvernului Cioloș


Chiriile de la locuințele ANL vor exploda de la 1 ianuarie 2017, după ce Guvernul Cioloș a modificat metodologia de calcul printr-o hotărâre din aprilie 2016. Prin noua modalitate de calcul, chiriile sunt stabilite individual, în euro, pentru fiecare chiriaș din locuințele ANL. Diferențele sunt semnificative față de chiriile pe care tinerii le plătesc la acest moment. De exemplu, în cazul unei garsoniere din Aleea Parc, chiria crește de la 80 lei la aproape 60 de euro. Este o creștere foarte mare iar unii dintre tinerii chiriași se pregătesc să renunțe la locuințele ANL. „Creșterea este prea mare într-un interval atât de scurt. Practic se triplează chiria de la o lună la alta”, ne-a spus unul dintre chiriașii ANL la momentul când a aflat suma pe care o va avea de achitat.
    Decizia de majorare a chiriilor a stârnit discuții și în cadrul ședinței de ieri a Consiliului Local. Liderul grupului PSD, Bogdan Matișan, a arătat că aleșii locali trebuie să aleagă între două rele, majorarea chiriilor și posibilitatea evacuării chiriașilor ANL dacă nu vor fi aprobate noile valori ale chiriilor și implicit nu vor fi reînnoite contractele. Însă decizia contabilă a tehnocraților din Guvernul Cioloș nu ține cont de interesele tinerilor și de gaura în bugetul unor familii care ar trebui sprijinite cu o locuință decentă, nu jecmănite. „În aprilie 2016 acest guvern de tehnocrați, cărora probabil că le plac foarte multe calculele, aprobă o hotărâre de guvern prin care stabilesc o altă modalitate de calcul a acestor chirii. Grupul PSD nu este de acord cu aceste proiect de hotărâre, nici cu această aberație pentru că aceste chirii nu doar că se dublează, în unele cazuri chiar se triplează având în vedere metodologia celor de la guvern. Dar, datorită faptul că noi doar administrăm aceste clădiri și nu vrem să punem acești tineri, în pragul iernii, în situația de a fi evacuați pentru că nu își pot semna actele adiționale sau contractele de chirie, grupul PSD o să voteze acest proiect de hotărâre”, a spus consilierul Bogdan Matișan. 

    Conform raportului care însoțește proiectul de hotărâre, „valoarea chiriei lunare se stabilește luând în calcul venitul brut pe membru de familie, care se raportează la câștigul salariat minim brut pe economie, comunicat în ultimul buletin statistic lunar al Institutului Național de Statistică, înainte de data încheierii contractului de închiriere”. Cuantumul chiriilor se stabilește anual, pentru anul următor, „în prima zi lucrătoare a lunii octombrie, pe baza cursului valutar comunicat de Banca Națională a României în data de 30 septembrie a anului în curs. Plata chiriei se face în lei, la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României în data de 30 septembrie a anului în care s-a stabilit cuantumul chiriei”. Autoritățile administrației publice locale „au obligația de a comunica Agenției Naționale pentru Locuințe, în termen de 10 zile de la data stabilirii, în condițiile legii, a chiriei, o situație detaliată cu privire la cuantumul chiriilor defalcate pe tipuri de apartamente și vârsta chiriașilor”.

LISTELE cu toate apartamentele ANL din Focșani AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?