În perioada 24 octombrie – 12 noiembrie, în cadrul Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” din Focșani se derulează proiectul „Formare în domeniul serviciilor gastronomie”, în parteneriat cu Camera de Comerț a Germaniei, prin intermediul SES (Serviciul Seniorilor Experți) Germania.
Conform datelor furnizate de profesoara Marinela Anghel, consilierul de imagine al instituției de învățământ, unitatea școlară primește pentru al cincilea an vizita unui expert german. Anul acesta va veni Max Heim, master chef, care va ajunge pentru a doua oară în Focșani. Acesta are o experiență de 40 de ani ca bucătar, master chef, chef de cuisine, expert în activități de catering, trainer în gastronomie, participant la expoziții de artă culinară din Stuttgart, Nuremberg și Dublin, președinte al juriului pentru diverse competiții internaționale de profil din Germania și Irlanda, organizator de traininguri în gastronomie în Ungaria, Franța și Irlanda.
Obiectivele proiectului sunt: familiarizarea unui număr de 160 de elevi proveniți din 8 clase din cadrul colegiului având specializarea tehnician în gastronomie și organizator banqueting, cu privire la managementul bucătăriei și restaurantului la standarde europene, exersarea utilizării profesionale a echipamentului existent în baza de practică a școlii, furnizarea informațiilor cu privire la oportunități de găsire a locurilor de muncă în domeniul industriei ospitalității disponibile în spațiul național și european pentru elevii cu specializarea tehnician în gastronomie și organizator banqueting. De asemenea, se are în vedere însușirea terminologiei de specialitate în limba română și în limba engleză, utilizând strategii moderne de predare, bazate pe lucrul în echipă, precum și realizarea transferului de bune practici din sistemul de învățământ german profesional către elevii și profesorii Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” din Focșani.
În prima zi de desfășurare a proiectului, elevii claselor a X-a B și a X-a C au participat la activități de teorie și au realizat șapte aperitive reci și calde. Rețetele propuse de expertul german sunt: cocktail de creveți cu ciuperci și sparanghel; salată de pui „Florida”, rulouri „Vittello Tonato”, terină de sushi cu somon, piept de porc brezat cu piure de mazăre și roșii prăjite, „Gallete” din făină de hrișcă umplute cu bacon și legume, chiftele pe pat de legume în stil asiatic. „În perioada 2011-2015, colegiul nostru a beneficiat de sprijinul Camerei de Comerț a Germaniei prin intermediul S.E.S. care au finanțat patru stagii de formare a profesorilor și elevilor cu specializări în domeniul industriei ospitalității, prin intermediul a trei experți germani. În anul 2011, HANS BERGER, expert în management hotelier, servicii de catering și banqueting; în anii 2012 și 2013, HARTMUT BOLL, expert german în gastronomie; în anul 2015, MAX HEIM, expert în gastronomie și profesor timp de 30 de ani în învățământul dual profesional din Germania”, a transmis Marinela Anghel, consilierul de imagine a instituției de învățământ.
Elevii Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” își vor completa pregătirea de specialitate în domeniul serviciilor cu un training de calitate, ce le va permite o inserție mai facilă pe piața muncii locale, iar „comunitatea locală a municipiului Focșani și a județului Vrancea va beneficia de experiența și bunele practici oferite de un exponent al unei țări considerate emblematice pentru turism și gastronomie și pentru calitatea învățământului profesional”. Din echipa de proiect fac parte următorii profesori: Marilena Răvaș, Maria Drăgan, Marinela Anghel, Alexandra Dicu Șerban, Mihaela Horeangă, Mihaela Arhire, Carmen Dumitru, Adriana Oborocea, Maria Neagu, Claudia Mihai, Vetuța Tărlungeanu, Vergina Dumitrescu, Daniela Stoica, Mirela Stoican, Nela Caloian, precum și șef atelier Emilia Paiscar și bibiotecara Gabriela Chipon.