Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Au fost încheiate contractele de deszăpezire pentru drumurile județene și naționale din Vrancea


Consiliul Județean Vrancea și Secția de Drumuri Naționale (SDN) Vrancea au încheiat contracte de deszăpezire pentru drumurile pe care le au în administrare, în iarna 2016-2017. Peste o sută de utilaje sunt pregătite de intervenții pe drumurile naționale și județene din Vrancea în această iarnă. De asemenea, SDN Focșani a demarat acțiunea de montare a parazăpezilor care să protejeze drumurile naționale în această iarnă. Vor fi montați parazăpezi, metalici și din plasă, care au o lungime totală de 33 de kilometri.

    Deszăpezirea pentru patru ani a drumurilor naționale ce traversează județul Vrancea va costa aproximativ 27 de milioane de lei, iar serviciul va fi realizat de societatea Florconstruct SRL Suceava, cea care a câștigat licitația organizată de DRDP Iași. Practic, anual, firma mai sus amintită va încasa peste 6,7 milioane de lei. Secția de Drumuri Naționale (SDN) Vrancea are în administrare 565 de kilometri de drumuri, iar raportat la suma încasată de firma care va asigura deszăpezirea rezultă că deszăpezirea unui kilometru de drum național va costa în această iarnă 12 mii de lei. Åžeful SDN, Marian Paraschiv a declarat că firma prestatoare va interveni cu 52 de utilaje la care se adaugă cele 18 utilaje proprii ale secției. Printre acestea se află și cele patru freze noi, achiziționate în urmă cu doi ani. „În acest an, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a încheiat un contract cadru pe patru ani cu  societatea Florconstruct SRL Suceava, cea care a câștigat licitația. Conform contractului, după ce apare prima prognoză nefavorabilă, se va emite ordinul de intrare în dispozitiv. Practic, utilajele menționate în contract vor fi duse în cele trei baze, respectiv Focșani, Adjud și Bîrsești. De asemenea, mai avem trei baze de sprijin în care vor fi duse utilaje în localitățile Vintileasca, Cîmpuri și Greșu”, a precizat Marian Paraschiv.
    De reținut că în luna iunie 2015, Secția de Drumuri Naționale Vrancea a fost dotată cu autofreze de zăpadă de mare capacitate achiziționate în cadrul unui program derulat de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale. „Achiziționarea autofrezelor înseamnă o intervenție mult mai rapidă și mai eficientă, asta dacă ținem cont numai de faptul că au o capacitate de trei ori mai mare decât vechile autofreze. Aceste autofreze sunt complet automatizate și pot face față oricărei situații. Aceste autofreze, comparativ cu vechiul parc, producție anii 50-60, sunt superioare, consumul de carburant este de trei ori mai mic, capacitatea de evacuare este de trei ori mai mare”, a precizat Marian Paraschiv. La momentul respectiv, Paraschiv mai spunea: „În 2012, când am fost numit șef de secție, SDN Vrancea era subdimensionat ca dotare și personal. În momentul de față, prin sprijinul direct al președintelui Marian Oprișan, al domnului prefect (atunci Nicușor Halici n.r.) și al domnului ministru Iuliana Matache, am reușit să înființăm încă două districte de drumuri: Focșani-II și Bîrsești-II. Am reușit să dotăm districtele cu utilaje, autovehicule transport muncitori. Vreau să mulțumesc în mod expres conducerii județului pentru sprijinul acordat”.  

SDN montează parazăpezi pe 33 de kilometri de drumuri naționale

    Marian Paraschiv a precizat că Secția de Drumuri Naționale Focșani a demarat acțiunea de montare a parazăpezilor care să protejeze drumurile naționale în această iarnă. Acesta a spus că pentru această iarnă vor fi montați parazăpezi, metalici și din plasă, care au o lungime totală de 33 de kilometri. „Am demarat acțiunea de montare a parazăpezilor în punctele situate pe drumurile naționale cunoscute ca fiind foarte critice în ceea ce privește depunerea de troieni de zăpadă pe carosabil, situații care duc la blocarea traficului. Anul acesta montăm  parazăpezi metalici și din plasă, care au o lungime totală de 33 de kilometri, în condițiile în care necesarul ar fi de 72 de kilometri de parazăpezi”, a declarat Marian Paraschiv. Acesta a precizat că punctele prioritare pentru montarea de parazăpezi sunt DN 2-E 85, DN 24 între Tișița și Cosmești, DN 2L între Tișița și Panciu, DN 11 A de la limita cu județul Bacău-Adjud-Adjudu Vechi și Podul Turcului, DN 2 M între Focșani și Unirea, DN 23 A, DN 2 D între Focșani și Bolotești.

Cei 538 de kilometri de drumuri județene, deszăpeziți de Sotirex SRL Bacău

    Consiliul Județean Vrancea are în administrare 538 de kilometri de drumuri județene care vor fi deszăpezite în această iarnă de societatea Sotirex SRL Bacău, care are deja pe drumurile județene 49 de utilaje de deszăpezire. Valoarea contractului încheiat cu administrația județeană este de 3,9 milioane de lei, iar raportat la numărul de kilometri rezultă că deszăpezirea unui kilometru de drum județean va costa administrația județeană 6.500 lei. De reținut însă că în nici un an nu s-a cheltuit întreaga sumă alocată pentru deszăpezire.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?