Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Mihai Copaci, fostul președinte al CAS Vrancea, condamnat cu suspendare și obligat la muncă în folosul comunității


Fostul șef al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, Mihai Copaci, a fost condamnat cu suspendare de magistrații Tribunalului Brăila. El a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru luare de mită. „(…) condamnă pe inculpatul Copaci Mihail la 3 ani închisoare și 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile (…) pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în perioada martie 2015 – 27.02.2016. (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare și stabilește un termen de supraveghere de 4 ani (…) Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, este decizia magistraților de la Tribunalul Brăila, care nu este definitivă. 
Copaci va trebui să respecte mai multe reguli impuse de judecător. De asemenea, magistrații au dispus ca acesta să presteze muncă în folosul comunității la Direcția de Dezvoltare din cadrul Primăriei Focșani sau la Crucea Roșie Vrancea. „(…) obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) Să se prezinte la Serviciul de Probațiune Vrancea, la datele fixate de acesta; b) Să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) Să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; d) Să comunice schimbarea locului de muncă; e) Să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență, (…) să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanței. (…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Primăriei Focșani – Adăposturile de zi și de noapte Crucea Roșie Vrancea sau Primăria Focșani – Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani, județul Vrancea, pe o durată de 90 zile. (…) atrage atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 96 Cod penal privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere și a consecințelor ce decurg din aceasta. (…) deduce din pedeapsa aplicată durata de reținere și arest preventiv începând cu data de 27.02.2016 până la data de 18 mai 2016. (…) menține măsura preventivă a controlului judiciar luată față de inculpat. (…) dispune confiscarea de la inculpat a sumelor de 3.500 lei și 2.000 euro echivalent în lei la data plății, sume primite cu titlu de mită. (…) menține măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatului până la concurența sumei de 3.500 lei și 2.000 euro, măsură dispusă prin ordonanța din data de 21.03.2016 dată în dosarul nr. 132/P/2016 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. (…) obligă inculpatul la 3.500 lei cheltuieli judiciare către stat, din care 3.000 lei efectuate pe parcursul urmăririi penale”, se mai arată în decizia judecătorilor. 
Procurorii DNA susțin că Mihai Copaci ar fi primit mită de la directorul unui spital din Vrancea pentru a asigura bugetarea corespunzătoare a unității medicale. El a fost prins în flagrant în parcarea Carrefour, în timp ce primea 1.000 de euro.

„În perioada martie 2015-27 februarie 2016, inculpatul Copaci Mihail, în calitate de președinte al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, a solicitat și primit de la o persoană din conducerea unui spital, în tranșe periodice, suma totală de 3.000 de euro și 3.500 de lei, pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să asigure bugetarea corespunzătoare a spitalului, prin contractele încheiate în acest sens între casa de asigurări și spital. Potrivit înțelegerii, inculpatul Copaci Mihail urma să primească lunar suma de 1.000 de euro. Ca urmare, în lunile aprilie și mai 2015, președintele CAS Vrancea a primit câte 1.000 de euro (în total 2.000 de euro), de fiecare dată sumele fiindu-i date în biroul acestuia din sediul CAS Vrancea. Ulterior, din cauza lipsei de disponibilități, persoana din conducerea spitalului nu a mai putut respecta înțelegerea, făcând plăți sporadic, respectiv 2.000 de lei în luna august sau septembrie 2015 (în parcarea D.S.P. Vrancea), 1.500 de lei în luna decembrie 2015 (de asemenea în biroul lui Copaci Mihail din sediul CAS Vrancea). La data de 27 februarie 2016, inculpatul Copaci Mihail a primit 1.000 de euro (în parcarea din cadrul complexului comercial Carrefour), împrejurare în care procurorii au realizat constatarea infracțiunii fragrante”, se arată într-un comunicat al DNA, emis la momentul trimiterii în judecată a fostului președinte al CAS Vrancea.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?