Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Totul despre rinita sezonieră, cu Dr. Constantin Dumitru, medic specialist în Alergologie și Imunologie clinică


Odată cu venirea toamnei, mulți dintre noi ne confruntăm cu anumite stări, ce pot fi ușor confundate cu răcelile, declanșate de instalarea temperaturilor scăzute, însă nu întotdeauna secrețiile nazale apoase, strănutul în salve, cu dese repetări, pruritul nazal sau chiar obstrucția nazală sunt simptome specifice răcelilor. Ele pot fi declanșate și de rinita alergică.
    Rinita alergică este o alergie a nasului și se manifestă prin mâncărimi la nivelul nasului, ochi roșii, lăcrimare abundentă și mâncărimi în gât. Potrivit Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, alergia la polen are caracter sezonier, astfel: sezonul polenului de arbori și arbuști (arin, alun, mesteacăn) în perioada februarie-mai; sezonul polenului de graminee sălbatice și de cultură (secară, ovăz, grâu) – în aprilie-mai; sezonul polenului la buruieni, în iulie-septembrie.
    Rinita sezonieră, care poate fi cauzată de polenul florilor (primavăra), al ierbii (primăvara târziu și vara) sau al buruienilor (toamna), este o alergie care se declanșează frecvent la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. În sezonul rece se întâmplă deseori ca rinitele alergice să fie confundate cu stări de răceală sau gripă și să nu fie tratate corespunzător. Din această cauză, cel mai indicat este ca în momentul în care vă confruntați cu stări similare răcelilor, ce depășesc o perioadă mai lungă de patru zile, dar însoțite de senzație de mâncărime în nas și în gât, să consultați medicul de familie care vă poate îndruma către un medic alergolog. ,,De la rinita alergică la astm putem vorbi despre un pas foarte mic. Alergiile nu doar că afectează calitatea vieții, dar pot duce la sinuzite cronice, otite medii acute, cu evoluții rapide, îndeosebi printre preșcolari. Complicațiile de acest tip apar de obicei când copilul care merge la grădiniță, într-un colectiv destul de mare, vine în contact cu alți copii, iar pe fondul unei rinite cu obstruție nazală și rinoree, netratate cu tratament de specialitate, dezvoltă infecții ale sinusurilor sau ale canalului auditiv. În aceste situații, riscul de răspândire a infecțiilor respiratorii, în colectivul clasei unde merge micuțul, este crescut. Din fericire nu ne confruntăm cu astfel de situații frecvent, iar cazurile de copii cu complicații, survenite din aceste cauze, sunt destul de rare! Știu că există și tratamente naturiste, la care unii dintre pacienți apelează, pentru a înlătura simptomele neplăcute ale unei alergii și deși există cazuri în care acestea pot da randament, cel mai bine pentru sănătatea copilului dumneavoastră este să consultați medicul de specialitate, care vă va spune ce analize sunt necesare, apoi, în funcție de rezultatul acestora, vă va prescrie tratamentul. Tratamentul constă în utilizarea antihistaminicelor, care reprezintă prima linie de terapie, după evitarea alergenilor”,  ne-a precizat Dr. Constantin Dumitru, medic specialist în Alergologie si Imunologie clinică.
    Specialiștii afirmă că într-o familie în care părinții sunt alergici, riscul apariției de alergii la un copil crește cu aproape 80%. Denumită popular și ,,febra fânului”,  rinita alergică este o problemă care îl face pe bolnav să strănute de foarte multe ori pe zi, să lăcrimeze și să se întrebe de ce i se întâmplă lui asta. Deși structura genetică, în strânsă legătură cu activitatea sistemului imunitar, contează atunci când vorbim despre alergii, ea nu este decisivă. Factorul deosebit de important este constituit de către alergeni, care nu întotdeauna pot fi depistați și îndepărtați.
    Odată depistată, rinita alergică impune administrarea unui tratament medicamentos format din antihistaminice, anticolinergice, glucocorticoizi, decongestionate nazale, în funcție de recomandările medicului alergolog. Îndepărtarea agentului alergen este de asemenea, utilă, dar nu întotdeauna este posibilă depistarea acestuia, mai ales că tot mai frecvent incidența de apariție a cazurilor de rinită alergică poate fi asociată cu stări îndelungate de stres, cu fumatul sau poluarea marilor orașe. Poluarea acționează ca și factor declanșator pentru rinita alergică, astfel încât populația orașelor înregistrează un număr mult mai mare de persoane care suferă de rinită alergică, decât populația de la sat.
    Chiar dacă strănutul repetat sau sforăitul din timpul nopții pot părea banale pentru unii dintre noi, nu ezitați să cereți sfatul specialistului!
     Medicul Constantin Dumitru a ieșit la pensie de la Spitalul Județean la sfârșitul lunii aprilie 2014 și lucrează acum la Medcenter.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?