Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Cele mai bune vinuri, așteptate la „Concursul Național de vinuri-Bachus 2016“


În perioada 13-16 octombrie 2016 va avea loc la Focșani, cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului Vrancea – „Bachus”. Aflat la cea de-a VII-a ediție, Concursul Național de vinuri-Bachus 2016 reunește cele mai bune vinuri obținute de viticultorii vrânceni dar și de cei din alte podgorii din țară sau din străinătate. „Un festival renumit, vizitat la fiecare ediție de cel puțin 60.000 de persoane, capătă valențe deosebite atunci când podgorenii își demonstrează măiestria în artă vinului. Tocmai de aceea, în cadrul „Bachus 2016” se va organiza, și în acest an, „Concursul Național de Vinuri Bachus”, ajuns în 2016 la cea de-a VII-a ediție. Este un eveniment prestigios, care prin numărul de participanți, a reușit să devină al doilea mare eveniment de profil din România”, susțin organizatorii evenimentului.
    Ca în fiecare an, Concursul Național de Vinuri „Bachus” 2016 este organizat sub patronajul Consiliului Județean Vrancea și al Asociației Degustătorilor Autorizați din România. Obiectivele concursului sunt: promovarea vinurilor de calitate, dinamizarea pieței vinului de calitate și, nu în ultimul rând, educarea publicului cu privire la tipicul vinurilor românești și a celor din import, comercializate în țară noastră. Concursul este deschis tuturor categoriilor de vin, inclusiv vinuri noi din recolta 2016, produse în conformitate cu reglementările UE (vinuri albe liniștite nearomate, vinuri albe semiaromate și aromate, vinuri roze și roșii și vinuri spumante), băuturi spirtoase și băuturi pe baza de vin (vinarsuri). Participarea la concurs este inițiată de producător prin trimiterea mostrelor însoțite de buletinul de analiză sau un borderou care va cuprinde: numele societății, soiul, anul de recolta, tăria alcoolică, zahărul (sec, demisec, demidulce, dulce). Producătorul care dorește să se înscrie la Concursul de Vinuri „Bachus 2016” va trimite 2 probe din fiecare sortiment de vin din recolta 2016 și 3 probe din vinurile recolta 2015 sau mai vechi, iar pe eticheta sticlei se va scrie societatea, soiul, anul de recolta, tăria alcoolică, zahărul (sau sec, demisec, demidulce, dulce).
    Participarea la Concursul de Vinuri „Bachus 2016” este gratuită. „Pe această cale dorim să îi informăm pe toți producătorii de vinuri din țară că pot trimite la concurs și vinuri din recolta 2016, vinuri fermentate (nefiltrate) cu eticheta școlară pe care se vor trece numele societății, soiul, anul de recolta, tăria alcoolică și zahărul sau sec, demisec, demidulce, dulce”, anunță organizatorii evenimentului. Termenul limita de primire a probelor în concurs este 12 octombrie 2016, ora 24.00. Adresa pentru expedierea probelor este: Camera Agricolă Județeană Vrancea, str. Cuza Vodă nr.75, Focșani, jud. Vrancea. Verificarea și înregistrarea probelor se va realiza pe baza datelor înscrise în buletinele de analiză sau borderou. Ordinea de prezentare a probelor în concurs se face pe secțiuni și categorii, în ordinea crescătoare a conținutului de zahăr

Degustarea vinurilor se va face vineri și sâmbătă

    Programul de degustare a vinurilor este următorul: Vineri, 14 octombrie 2016, în intervalul orar 10.00 – 13.30; 15.30 – 18.30. Sâmbătă, 15 octombrie 2016, în intervalul orar 10.00 – 13.30; 15.30 – 18.30. Aprecierea calității vinurilor se face prin metodă scării de 100 de puncte aprobată de O.I.V. – U.I.O. Punctajul unui vin se obține calculând media aritmetică a punctelor acordate de către degustători (după eliminarea punctajelor extreme – minim și maxim). Distincțiile se acordă în funcție de punctajul obținut. Atfel, vor fi acordate următoarele medalii: Marea Medalie de AUR – pentru proba de vin alb cu cel mai mare punctaj obținut; Marea Medalie de AUR – pentru proba de vin roșu cu cel mai mare punctaj obținut; Marea Medalie de AUR – pentru proba de băuturi alcoolice spirtoase cu cel mai mare punctaj obținut; Medalia de AUR = 85 – 100 puncte; medalia de ARGINT = 80 – 84,99 puncte. 
Numărul de distincții (medalii) nu va putea depăși 30% din numărul total de probe intrate în concurs. Participarea la Concursul de Vinuri „Bachus 2016” va fi certificată prin diplomă. Juriul Concursului de Vinuri „Bachus 2016” va fi compus doar din degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România.
Pentru relații suplimentare privind depunerea probelor în cadrul Concursului de Vinuri „Bachus”, îl puteți contacta pe Neculai Pupăză, directorul Camerei Agricole Județene Vrancea – telefon 0722.626.664

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?