Primăria Focșani va începe, din luna noiembrie, inventarierea terenurilor neîngrijite din municipiu pentru notificarea proprietarilor că vor plăti impozite majorate de cinci ori pentru că nu și-au curățat proprietățile. Primarul Cristi Misăilă a anunțat, vineri, la dezbaterea organizată de municipalitate despre proiectul de supraimpozitare prevăzut de Codul Fiscal, că se vor demara din acest an acțiunile de inventariere, notificare a proprietarilor, iar din anii următori să fie majorate impozitele. Primele vizate sunt terenurile lăsate în paragină unde acțiunile de curățenie pot fi realizata rapid de către proprietari. Proiectul de hotărâre inițiat de municipalitate nu a stârnit atenția locuitorilor municipiului. Sala de ședințe de la Primărie a fost goală la dezbaterea publică de vineri. Doar Ulise Grosu a venit la dezbatere și a plecat din sală înainte de începerea discuțiilor. În aceste condiții, municipalitatea va continua procedura și va introduce pe ordinea de zi a ședinței ordinare următoare acest proiect de hotărâre care prevede un set de criterii pentru evaluarea clădirilor și terenurilor neîngrijite în scopul impozitării acestora.
Primarul Cristi Misăilă a arătat că, după aprobarea proiectului de hotărâre, va fi emisă decizia cu membrii comisiei de inventariere a terenurilor lăsate în paragină și care au devenit gropi de gunoi. În prima etapă vor fi vizate terenurile precum cele de pe marginea E85, de pe strada Verde, de la Mopaf. „Pe strada Verde am găsit cadavre de animale lăsate de crescătorii din zonă, terenurile sunt pline de bălării cât mine de mari”, a subliniat primarul Misăilă. Vor fi emise notificări cu termenele care trebuie respectate de proprietari pentru efectuarea acțiunilor de curățenie. Cei care nu înțeleg să își curețe proprietățile vor avea de achitat sume consistente. Șeful Serviciului de Taxe și Impozite din Primărie, Meluș Nazîru, a arătat că, de exemplu, impozitul pentru un metru pătrat de teren situat lângă E85 este 0,6 lei/metru pătrat. Supraimpozitat cu 500%, impozitul ajunge la trei lei astfel încât pentru un teren de o mie de metri pătrați se vor achita fix 3000 lei la ghișeele primăriei. Impozitele sunt mai mari în zona A, unde se ajunge la 0,8 lei/metrul pătrat. Probabil că cea mai dificilă situație va fi la terenurile care au aparținut Mopaf. Cele 19 hectare de teren din Focșani au fost lăsate de izbeliște după ce fabrica de mobilă a intrat în faliment. Proprietățile sunt scoase la vânzare de către lichidatorul celor trei firme care și-au împărțit aceste terenurile.
Cum vor fi evaluate clădirile și terenurile
Proiectul de hotărâre prevede că, la verificarea stării în care se află o clădire vor fi luate în calcul și punctate starea acoperișului, respectiv învelitoare, cornișă, jgheaburi, burlane, a fațadelor, precum tencuiala, zugrăveala, tâmplăria, elementele decorative. Al treilea criteriu este cel deficiențelor structurale vizile din exterior, unde sunt evaluate șarpanta, pereții, împrejmuirea. În proiect că sunt considerate degradări majore cele care trebuie remediate imediat, care cuprind mai mult de 50% din suprafața sau corpul construcției, care presupun fisuri mari care influențează structura imobilului. În acest caz, construcția trebuie reabilitată sau desființată. Pentru fiecare imobil va fi calculat un punctaj procentual, după completarea fișei de evaluare conform nivelului de degradare. Au fost stabilite trei categorii de impozitare a clădirii, de la un punctaj procentual de minim 30% până la 100%. prima categorie presupune o supraimpozitare de 300% iar a treia categorie, unde punctajul procentual este cuprins între 80 și 100%, înseamnă o supraimpozitare cu 500%.
Regulile sunt mai simple la evaluarea terenurilor lăsate paragină. În acest caz, la evaluare, inspectorii Primăriei punctează dacă terenul este neîngrijit și dacă are deșeuri depozitate pe el. În acest caz, supraimpozitarea va fi de 300% și poate ajunge la 500% dacă pe teren sunt deșeuri și este neîntreținut. „Considerăm că analizarea, dezbaterea și stabilirea unor criterii privind încadrarea imobilelor neîngrijite într-o categorie specială de impozitare, nu urmărește să aducă bani în plus la bugetul local, ci să îi stimuleze pe proprietarii acestor imobile să le întrețină, să le repare, să le vândă, să colaboreze cu primăria pentru întreținerea acestora, să își curețe terenurile într-o formă sau alta – iar în acest fel spațiul public va arăta mult mai bine. Se dorește responsabilizarea proprietarilor și determinarea lor în a-și trata cu respect vecinii, pentru că, în fapt, un teren în paragină ori o construcție aflată în stare de degradare afectează negativ imaginea zonei din care face parte, diminuând inclusiv valoarea terenurilor învecinate. Prin reabilitarea și igienizarea imobilelor neîngrijite, cetățenii din zonele respective vor beneficia de un mediu mai prietenos pentru pietoni, de un țesut revitalizat, de investiții”, precizează reprezentanții Primăriei Focșani.