Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Pădurile din Vrancea, împărțite între stat, obști, firme, persoane fizice, primării, biserici, școli și Academia Română


Mai mult de o treime din pădurile deținute de persoane fizice din Vrancea nu sunt păzite și nu sunt realizate servicii silvice legale. Un raport realizat de Garda Forestieră Focșani în această primăvară arată dezastrul produs în pădurile private retrocedate micilor proprietari, care au mai puțin de 30 hectare de pădure, care nu au posibilități financiare și, uneori, nici interesul de a păzi pădurea cu pădurari de la un Ocol silvic. Raportul arată că, la nivelul județului, sunt înregistrate 180086 hectare de pădure, din care statul deține mai puțin de o treime, respectiv 59797 hectare. Cei mai mari proprietari de pădure din județ sunt obștile, cu peste 65 mii hectare, în vreme ce firmele dețin peste 14780 hectare. Persoanele fizice dețin 23701 hectare de pădure, alte 2591 hectare sunt la primării, iar bisericile, școlile, Academia Română dețin 1397 hectare.
    În aceste condiții, nu este de mirare că cele mai multe tăieri ilegale sunt în aceste păduri deținute de mici proprietari, păduri care nu sunt administrate sau păzite de pădurari. Doar în primul trimestru din acest an în aceste proprietăți au fost constatate mai multe cazuri de tăieri ilegale de arbori, cu un volum de 271 metri cubi, cu o valoare a prejudiciului de peste 86 mii lei.
    Situația pădurilor deținute de micii proprietari putea fi rezolvată încă din 2008 când în Codul Silvic s-a prevăzut ca statul să asigure fondurile necesare pentru paza și administrarea pădurilor private de până la 30 hectare. A fost doar o obligație pe hârtie pentru că banii necesari nu au fost prevăzuți niciodată în bugetul de stat. Mai mult, au existat dispute și cu inspectorii Curții de Conturi asupra modului în care poate fi plătită paza acestor mici suprafețe de pădure. S-a ajuns astfel ca, în 2016, aproximativ 587.000 hectare de pădure din România să fie fără pază asigurată, practic la mâna hoților, deoarece proprietarii nu au resurse proprii pentru a le întreține și păzi.
    Situația se va schimba din această toamnă. La rectificarea de buget de săptămâna trecută au fost alocate 14,5 milioane lei care vor fi distribuiți conform legii, tuturor ocoalelor silvice din țară cu care proprietarii privați de păduri până la 30 hectare au încheiat contracte de pază și administrare. În aceste condiții, începând cu data de 1 octombrie până la 31 decembrie 2016, pădurarii pot asigura paza pădurilor private mici dar și lucrările de întreținere și conservare a acestora. Pentru a beneficia de aceste servicii, micii proprietari trebuie să se adreseze ocoalelor silvice și să încheie contracte de prestări servicii cu acestea. „Fac un apel către toți proprietarii privați de păduri mici din România să se adreseze, în perioada următoare, ocoalelor silvice și să încheie până la 1 octombrie contracte cu acestea, prin care pot beneficia de serviciile finanțate de la bugetul de stat. Pentru a asigura continuitatea acestei măsuri, vom include în propunerea de buget pentru anul 2017 sumele necesare pentru asigurarea neîntreruptă a acestor servicii, evaluate la circa 58,6 milioane lei pe an”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Palmer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?