Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Particula X: sfârșitul mirajului


Misterioasa ipotetică particulă X, despre care se spunea că ar putea elucida misterul materiei întunecate și a cărei descoperire „iminentă” urma să fie anunțată de CERN, conform primelor speculații apărute în presă în luna decembrie a anului trecut, nu a fost descoperită, conform unui material publicat de Liberation. În luna decembrie au apărut primele zvonuri și speculații cu privire la apropiata descoperire a unei noi particule exotice, alta decât deja celebrul boson al lui Higgs, în urma coliziunilor dintre protoni desfășurate la viteze aproape luminice în cadrul Marelui Accelerator de Hadroni (LHC), aparținând CERN, din apropiere de Geneva. Spre deosebire de bosonul Higgs, a cărui existență, deși confirmată abia în 2012, a fost preconizată de modele teoretice încă din anii ’60, misterioasa particulă X ar fi fost cu totul nouă. O astfel de descoperire ar fi avut potențialul de a revoluționa modul în care înțelegem Universul și ar fi putut explica, poate, chiar și misterul materiei întunecate. Iar vineri 5 august, cu ocazia celei de-a 38-a Conferințe internaționale a fizicii de înaltă energie (ICHEP), eveniment desfășurat la Chicago în perioada 3 — 10 august, a fost făcut mult așteptatul anunț. De fapt, oamenii de știință nu au descoperit nimic de această dată. Nu este vorba de o nouă particulă exotică. Cu toate acestea CERN s-a declarat mulțumit de experimentele desfășurate în cadrul LHC și dorește să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat de fapt între anunțul privind presupusa descoperire a unei noi particule și infirmarea ulterioară.
    LHC dispune de patru detectoare de particule separate. Două dintre ele sunt detectoare „generale”, denumite ATLAS și CMS. În urmă cu un an, în cadrul unor experimente diferite derulate atât prin detectorul ATLAS, cât și prin CMS au fost obținute rezultate neobișnuite. Când au fost comparate, s-a observat că erau similare și păreau să indice existența unui nou tip de particule. În cele două experimente separate, ambele însă derulate prin accelerarea protonilor până aproape de viteza luminii și înregistrarea ciocnirilor dintre aceștia, s-a observat că, în urma coliziunilor, au rezultat mai mulți fotoni cu un nivel mai ridicat de energie decât prevedea teoria. Nu cu mult mai mulți, dar suficient pentru a semnala ceva neobișnuit. Experimentele derulate prin detectorul ATLAS și prin CMS au înregistrat o activitate crescută la nivelul energetic de 750 giga electron-volți (GeV), activitate rezultată din posibila descompunere a unei noi particule, necunoscute încă pentru știință, în doi fotoni, în urma ciocnirilor dintre protoni.
    Începând cu luna decembrie, mai multe publicații științifice de prestigiu au prezentat comentarii și ipoteze cu privire la particula a cărei descoperire părea doar o chestiune de timp până la confirmare. Fizicieni celebri își imaginau deja proprietățile acestui nou boson și răspunsurile pe care ar fi putut să le aducă la unele întrebări care persistă încă în lumea fizicii. Ce este materia întunecată? Această substanță ar reprezenta, conform calculelor, 23% din masa-energia Universului și respectiv nu mai puțin de 83% din totalul materiei din Univers, însă nu a fost observată de nimeni, niciodată, în niciun experiment, oricât de costisitor și de avansat tehnologic. O altă întrebare la care se aștepta un răspuns din partea misterioasei particule X este cea legată de preponderența materiei și absența antimateriei din Univers, în condițiile în care, teoretic, explozia primordială (Big Bang) ar fi generat materie și antimaterie în proporții egale.
    În pofida faptului că nu a fost descoperită o nouă particulă care să răspundă acestor întrebări, cercetătorii care lucrează în cadrul CERN sunt mulțumiți de experimentele pe care le-au desfășurat. Noile date adunate în cursul anului 2016 vor permite o mai bună descriere a bosonului lui Higgs, denumit și particula lui Dumnezeu, precum și studierea mai profundă a asimetriei materie-antimaterie din Univers. Cercetătorii de la CERN nu și-au pierdut speranța că vor face noi și noi descoperiri istorice pe măsură ce acceleratorul de particule devine din ce în ce mai bine dotat tehnologic pentru a răspunde unor astfel de provocări, după cum estimează Eckhard Elsen, directorul de cercetare al CERN. „Plonjăm în fizica particulelor la un nivel de energie încă neexplorat. Fizicienii pășesc în cea mai interesantă perioadă din ultimii ani”, a subliniat el.
    Scopul ultim al cercetătorilor specializați în fizica particulelor este de a descoperi modelul complet al particulelor și al forțelor aflate la baza Universului. Studiile lor sunt concretizate în Modelul Standard din fizică, iar în ultimii aproximativ 25 de ani acest model teoretic a oferit cadrul necesar pentru a înțelege fizica particulelor. Cel mai important instrument de care dispune știința actuală în acest domeniu este Marele Accelerator de Hadroni, cel mai performant accelerator de particule din lume, aflat în apropiere de Geneva, în Elveția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?