Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Israel: Mai multe scrieri ale lui Franz Kafka vor fi transferate la Biblioteca Națională


Curtea Supremă a Israelului a decis ca o colecție de scrieri ale lui Franz Kafka să fie transferate permanent la Biblioteca Națională a Israelului, punând astfel capăt unei dispute legale care a durat opt ani, relatează DPA.
Kafka, născut la Praga, a murit de tuberculoză în 1924, la vârsta de 40 de ani. Scriitorul i-a lăsat moștenire scrierile prietenului său Max Brod, cerându-i să ardă tot ceea ce nu a fost citit. Însă Brod, executorul testamentar al lui Kafka, a ignorat cerința acestuia și a publicat multe dintre lucrările scriitorului evreu de limba germană. În plus, atunci când Brod a fugit din Praga în Palestina în 1939, el a luat un geamantan plin cu scrierile lui Kafka.
La moartea acestuia, în 1968, la Tel Aviv, scrierile au făcut parte din moștenirea lăsată de Brod secretarei sale, Esther Hoffe, care la rândul său a lăsat-o celor două fiice ale sale, Eva Hoffe și Ruth Wiesler. Surorile — cu rezidența la Tel Aviv — au insistat asupra păstrării vastei colecții de documente rare, însă autoritățile au susținut că ele fac parte din patrimoniul statului Israel și, prin urmare, trebuie păstrate la Biblioteca Națională din Ierusalim. După o luptă în justiție care a durat opt ani, Curtea Supremă a decis că, potrivit testamentului lui Brod, acesta nu a dorit ca scrierile să fie vândute la cel mai mare preț, ci ca bunurile sale literare să fie păstrate la Biblioteca Națională.
Esther Hoffe a vândut deja manuscrisul celei mai faimoase opere a lui Kafka, „Procesul”, pentru suma de 2 milioane de dolari. Familia a păstrat cea mai mare parte a colecției în bănci din Israel și Elveția. Biblioteca a precizat într-o declarație că printre documentele pe care urmează să le primească figurează corespondența lui Kafka cu Brod, jurnalele sale pariziene, desene și mai multe scrisori ale lui Brod către Kafka.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?