Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani și Asociația RENATO derulează, până pe 30 august, un proiect de parteneriat, intitulat „Voluntar pentru mediu”. Proiectul este finanțat de Direcția Județeană de Sport și Tineret Vrancea, cu suma de 6300 lei, se arată într-un comunicat transmis de președinta Asociației RENATO, Marcela Ghiuță.
Prin derularea acestui proiect, organizatorii își propun să constituie un corp de tineri voluntari, care să se implice activ în protejarea mediului înconjurător. „Proiectul «Voluntar pentru mediu» are drept scop constituirea unui corp de 44 tineri voluntari, instruiți de către un grup de 4 tineri formatori și coordonatori cu experiență în domeniul educației pentru mediu durabil, ce va promova sursele de energie regenerabilă, pledând pentru o revoluție energetică, capabilă să reducă emisiile de CO2, pentru a preveni efectele schimbărilor climatice în județul Vrancea și nu numai. Prin această inițiativă, echipa își propune stimularea, încurajarea și responsabilizarea tinerilor de a se implica activ în protejarea mediului înconjurător, conștientizarea efectelor negative ale schimbărilor climatice, dezvoltarea comunității, promovând egalitatea de gen, toleranța și înțelegerea multiculturală, antiviolența, antidiscriminarea și antirasismul. Se dorește formarea unei generații proactive, în care cetățenii caută soluții și acționează pentru nevoile lor și ale comunității din care fac parte. Pe parcursul dezbaterilor în cadrul proiectului, vor fi organizate ateliere pentru dezvoltarea competențelor de leadership comunitar, promovând implicarea activă și se vor pune bazele unui grup de inițiativă comunitară format din tineri voluntari pentru mediu, iar la finalul proiectului, «Caravana voluntarilor pentru mediu» va poposi în mai multe localități ale județului”, a transmis Marcela Ghiuță.
Vor fi organizate mese rotunde, dezbateri, dar și ateliere de lucru. „Tinerii instruiți și implicați în acțiuni de voluntariat, liber alese, vor asigura respectarea și aplicarea valorilor democratice fundamentale, susținându-și inițiativele. Astfel, de la informare la aplicarea practică a voluntariatului, proiectul va avea o influență pozitivă asupra beneficiarilor. Principiul dezvoltării durabile bazat pe democrație, angajarea tinerilor în fenomenul tranziției este asigurat prin respectarea legii, dând șanse egale tuturor să se implice. Se promovează, astfel, și un nivel ridicat de învățare, bazat pe educație nonformală și protejarea sănătății beneficiarilor/comunitatii, prin adaptare la individ și prin nondiscriminare. Activitățile de învățare (mese rotunde, dezbateri, conferințe, evenimente, întâlniri de lucru, ateliere de lucru) vor contribui la exprimarea unor teme orizontale: discursul instigator la ură, traficul de persoane, populația de etnie romă, rasismul și xenofobia, toleranța și înțelegerea multiculturală, extremismul și infracțiunile motivate de ură”, se mai arată în comunicat trimis de președintele Asociației RENATO.