Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Numărul firmelor falimentare a scăzut de trei ori în ultimii patru ani


Mediul de afaceri vrâncean și-a revenit după perioada de criză economică, arată statisticile oficiale referitoare la firmele care au intrat în faliment. Unul dintre indicatori este al firmelor care au ajuns în insolvență sau care își suspendă activitatea pentru că nu mai au activitate. Statistica Oficiului Național al Registrului Comerțului arată, pentru iunie 2016, că doar 84 de firme vrâncene au intrat în insolvență în prima jumătate a acestui an. Este o scădere cu 20,7% față de perioada similară a anului trecut și, comparativ cu 2012, o reducere a trei ori a numărului de firme care au intrat în insolvență, respectiv 242 în primul semestru din 2012.
Pe de altă parte, numărul firmelor și persoanelor fizice autorizate din județ este în continuă creștere. La sfârșitul lunii iunie 2016, în Vrancea erau înregistrate 8.285 de firme și 6.410 persoane fizice autorizate, adică un total de 14.695 profesioniști activi, cu 2,4% mai multe decât în perioada similară a anului trecut. Se constată o scăderea a numărului persoanelor fizice autorizate, de la 6.430 în iunie 2015 la 6.410 în 2016, și o creștere a numărului firmelor, la 8.285 în iunie 2016. Creșterea numărului firmelor are loc pe fondul unei reduceri a înmatriculărilor la Registrul Comerțului în ultimele șase luni. Este o scădere a numărului de înmatriculări care poate fi observată, cu câteva excepții, în fiecare județ.
Statistica ONRC arată că reducerea înmatriculărilor este la categoria persoane fizice autorizate, situația fiind diferită la înmatricularea firmelor. Această scădere poate fi pusă pe seama nivelului mai mare de taxare la PFA-uri începând cu acest an, dar și întârzierilor la finanțarea proiectelor europene din agricultură. De remarcat este faptul că majoritatea firmelor din Vrancea au acționariat autohton. Doar 808 firme au participare străină la capital, cu o valoare a capitalului social subscris de 55,3 milioane euro. Campioana finanțărilor străine rămâne în continuare zona București-Ilfov, unde capitalul social subscris al firmelor cu participare străină este de aproape 25 miliarde euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?