Ediția: Duminică 23 iunie 2024. Nr. 6654
Ediția: Duminică 23 iunie 2024. Nr. 6654

Mexic: Licuricii salvează o pădure atrăgând numeroși turiști


Cabanele din parcul Piedra Canteada, la 75 kilometri distanță de Ciudad de Mexico, sunt rezervate cu câteva săptămâni înainte de „familii cu copii și cupluri care caută o ambianță romantică”, scrie ziarul „El Sol de Puebla”, care atribuie acest succes unei idei a cooperativei rurale care gestionează spațiul, relatează cotidianul spaniol ABC. Prețul scăzut al roadelor câmpului a obligat comunități ca Piedra Canteada să taie arbori și să vândă lemnul, scrie ziarul mexican. În 1990, cooperativa a decis să profite în scop turistic de licuricii care se văd cu milioanele în lunile iunie, iulie și august în zonă. Ea a redus în mod semnificativ tăierile de lemn, asigurându-și venituri prin promovarea turismului.
    Din 2011, schimbarea activității dă roade, „ajutând comunitatea să iasă din sărăcie”. „Noi tăiem, trăim din pădure, din tăierea arborilor, dar într-o formă ordonată”, comentează Rueda López, unul dintre fondatorii cooperativei. „Este ca o grădină. Trebuie să se îndepărteze părțile uscate, părțile bolnave, pentru a crește cu adevărat”.
Spectacolul licuricilor din Piedra Canteada a devenit principalul motor economic al cooperativei. „Este impresionant să vezi atât de mulți licurici ca aici”, declară un turist pentru „El Sol de Puebla”. În întreaga lume, despădurirea și creșterea urbană amenință peste 2.000 de specii de licurici, amintește ziarul mexican.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?