Ediția: Vineri 4 iulie 2025 Nr. 6913

Cum se (re)calculează drepturile aferente concediului de creștere copil și stimulentului de inserție


Reprezentanții Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială informează că, începând cu drepturile aferente lunii iulie 2016, cuantumurile reprezentând concediul pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție se recalculează din oficiu, pe baza informațiilor existente la dosarul de solicitare a drepturilor, potrivit noilor reglementări. Așadar, cei care se află în plata acestor drepturi nu trebuie să mai depună niciun document la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială. „Nu se depun alte acte doveditoare privind realizarea de venituri supuse impozitului, întrucât modificarea cuantumului indemnizației lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării inițiale a dreptului”, se precizează în materialul informativ dat publicității de ANPIS. 
    Astfel, recalcularea indemnizației pentru creșterea copilului se va face: pentru persoanele care beneficiază de indemnizația minimă de 600 lei, la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată (1063 lei); la nivelul cuantumului acordat anterior în cazul în care nivelul acesteia s-a situat sub nivelul de 3400 lei, respectiv 1200 lei, cu respectarea limitei minime prevăzută la art. 2, alin. (2) din OUG nr. 111/2010 cu modificările aduse prin Legea nr. 66/2016; în cuantum recalculat prin eliminarea plafonului, în cazul în care nivelul indemnizației stabilit anterior a fost de 3400 de lei, respectiv 1200 lei, cu respectarea limitei prevăzută de articolul legislativ menționat anterior.
    În ceea ce privește recalcularea stimulentului de inserție, aceasta se face prin aplicarea procentului de 50% din cuantumul minim al indemnizației (de la 500 lei la 531 lei). Indemnizația aferentă concediului pentru îngrijirea copilului cu handicap între 3-7 ani va fi recalculată din oficiu, prin aplicarea procentelor prevăzute de actul normativ. Legiuitorul precizează că pentru aceste drepturi, creșterea medie este de circa 5%. „Potrivit normelor de tehnică legislativă și ale Codului civil, legea nu are putere retroactivă, aceasta dispunând numai de la data intrării ei în vigoare. Prin urmare, recalcularea cuantumului indemnizației lunare se face din oficiu, începând cu drepturile lunii iulie 2016, în baza informațiilor existente la nivelul agențiilor județene, prin aplicarea procentului de 85% asupra bazei de calcul avută în vedere la stabilirea dreptului înainte de intrarea în vigoare a prevederilor Legii nr. 66/2016”, se arată în materialul informativ al ANPIS.
    Cazurile mamelor care au născut înainte de data de 1 iulie 2016 și au solicitat dreptul la indemnizație după această dată, în termenele prevăzute de OUG nr. 111/2010, sunt considerate situații de solicitare a unor drepturi noi. În acest caz trebuie completată cererea pentru acordarea indemnizației pentru creșterea copilului care, împreună cu documentele doveditoare, se depune la primăria în a cărei rază teritorială are domiciliul solicitantul. Cuantumul indemnizației se va stabili astfel: pentru perioada anterioară datei de 1 iulie a.c., la 85% din media veniturilor nete realizate, dar nu mai mult de 3400 lei; începând cu data de 1 iulie a.c., la 85% din media veniturilor nete realizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?