Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică au organizat, săptămâna trecută, mai multe percheziții domiciliare la sediile unor firme din comuna Mera, ocazie cu care oamenii legii au descoperit mai multe nereguli. Firmele au ca obiect de activitate exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase. Patronii acestor societăți sunt cercetați acum sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală.
Patronii ar fi achiziționat și înregistrat fictiv în registrul de evidență a intrărilor-ieșirilor, în perioada 2015-2016, cantități de material lemnos de la societăți comerciale de pe raza municipiului Piatra-Neamț, județul Neamț, pentru care nu a existat proveniență legală. „În perioada 11 – 17 iulie a.c., polițiștii vrânceni au acționat pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase, ocazie cu care au fost obținute următoarele rezultate: la data de 12 iulie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, au organizat și executat 8 percheziții domiciliare la sediile sociale a 3 societăți comerciale de pe raza comunei Mera, care au ca obiect de activitate exploatarea, depozitarea și comercializarea materialului lemnos la domiciliile administratorilor acestora. Față de aceștia sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută și pedepsită de art. 9 alin. (1) lit. c din Legea nr. 241/2005 Rep., constând în aceea că, în perioada 2015-2016, au achiziționat și înregistrat fictiv în registrul de evidență a intrărilor- ieșirilor de materiale lemnoase cantități de material lemnos de la societăți comerciale de pe raza municipiului Piatra-Neamț, județul Neam, pentru care nu a existat proveniență legală. Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost ridicate documente financiar-contabile și cu regim silvic, documente ce vor face obiectul unor verificări de către specialiști din cadrul Direcției de Combatere a Fraudelor Focșani, în vederea stabilirii prejudiciilor cauzate bugetului consolidat al statului”, se arată în comunicatul de presă trimis de IPJ Vrancea.
Lemn de foc fără acte de proveniență. Amenzi de 10.000 lei
Verificările polițiștilor au fost extinse și la depozitele de lemne ale societăților verificate, motiv pentru care s-a constatat că una dintre firme a deținut o cantitate de lemn de foc fără documente legale de proveniență, motiv pentru care patronul a primit o amendă de 10.000 lei, plus confiscarea materialului lemnos. „Ulterior, verificările au fost extinse și la depozitele de material lemnos ale societăților mai sus menționate, împreună cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Focșani, fiind constatate următoarele: cu ocazia controlului efectuat la o societate comercială din comuna Mera, s-a stabilit faptul că societatea a deținut cantitatea de 25,616 m.c. lemn de foc din specia fag fără documente legale de proveniență, a expediat cantitățile de 8,30 m.c. lemn de foc din specia gorun, 8,50 m.c. lemn de foc din specia tei și 10,12 m.c. lemn de foc din specia carpen fără proveniență legală și nu a completat la zi registrul de evidență a intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase. În fapt s-a aplicat sancțiune contravențională conform prevederilor art. 19 alin. (1) lit. a și art. 21 lit. c din Legea nr. 171/2010, cu amendă în valoare de 10.000 lei, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 25,616 m.c. material lemnos și confiscarea valorică a cantității de 26,92 m.c. lemn de foc”, se mai arată în același comunicat.
Două societăți nu aveau registrul intrări- ieșiri
Alte două societăți care se ocupau cu exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase din localitatea Mera nu doar că nu aveau acte pentru materialul deținut, ci lipsea și registrul de evidență a intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase. „La controlul efectuat la o societate comercială din comuna Mera a fost depistată cantitatea de 24,66 m.c. lemn de foc diverse specii, care era deținută fără documente legale de proveniență. De asemenea, societatea nu a deținut la sediul depozitului registrul de evidență a intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase. S-a procedat la sancționarea societății conform art. 19 alin. (1) lit. m și art. 21 lit. c din Legea nr. 171/2010, cu amendă în cuantum de 10.000 lei și măsura complementară a confiscării cantității de 24,66 m.c. material lemnos. În urma controlului efectuat la o societate comercială din comuna Mera, s-a stabilit faptul că aceasta a livrat cantitatea de 4,91 m.c. lemn de foc diverse specii fără avize de însoțire, fapt pentru care a fost sancționată contravențional conform art. 19 alin. (1) lit. l din Legea nr. 171/2010, cu amendă în cuantum de 10.000 lei, fiind confiscată contravaloarea cantității de 4,91 m.c. material lemnos”, au mai specificat oamenii legii.
Verificări și la o societate din Câmpuri
O societate comercială, de această dată din localitatea Câmpuri, a livrat material lemnos dintr-o altă specie decât cea trecută în acte. Din acest motiv, specialiștii silvici din cadrul Gărzii Forestiere Focșani fac cercetări cu privire la acest aspect. „La data de 15 iulie a.c., cu ocazia controlului efectuat la o societate comercială din comuna Cîmpuri, s-a constatat faptul că societatea a livrat cantități de material lemnos care nu corespund din punct de vedere al speciei cu cele menționate în actul de punere în valoare și autorizația de exploatare. În cauză vor fi continuate verificările în partida de masă lemnoasă explotată de societatea în cauză în cursul anului 2016, împreună cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Focșani, urmând a fi dispuse măsuri conform legii”, au menționat polițiștii din cadrul IPJ Vrancea.