Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Dr. Florin Bălănică: „Carnea nu se combină cu ouăle sau brânza!”


Cei peste 20 de ani petrecuți în sistemul medical de stat și privat din România l-au făcut pe dr. Florin Ioan Bălănică să înțeleagă foarte bine ce înseamnă, pentru un pacient, îngrijirea medicală de calitate și câtă nevoie are el de implicarea, atenția și înțelegerea medicului care îl tratează. A decis să răspundă acestor nevoi prin Medicina Personalizată: tratamente croite exact pe profilul și nevoile individuale ale pacientului și care iau în considerare atât latura fizică a bolii, cât și cea emoțională.

– Doctorul zilei: Ce înseamnă de fapt a mânca sănătos? Cântărim tot ce băgăm în gură? Devenim experți în a calcula caloriile?

– Dr. Florin Bălănică: Omul modern nu poate măsura calorii, iar uneori nici porții. De aceea, în „Metoda Dr. Bălănică”, nu există limită de cantități, calorii sau măsurarea precisă a porțiilor. A mânca sănătos înseamnă să te cunoști mai întâi. Să știi cine ești din punct de vedere al moștenirii genetice, adică al eredității, cum funcționează metabolismul tău și care sunt proporțiile corpului. De aici pleacă totul. Peste 70% din bolile omului modern se datorează modului în care acesta alege să-și trăiască viața. Adică, plătește prețul modernității și al confortului. Nu mai e nevoit să vâneze, primește totul fără efort, la botul calului, cum se spune. Așa că, omul modern are tendința să se supraalimenteze, mergând și pe principiul mâncării ieftine, consumată pe grabă.

– E și ușor să cazi pradă tentației…

– Principiul ofertei în alimentație este un dezastru pentru sănătate, dar un succes pentru marketing. Putem totuși măsura foarte simplu porțiile. Atunci când suntem acasă, spre exemplu, putem considera ca și unitate de măsură cana de cafea, iar în rest: palma este măsura pentru bucata de carne, jumătatea palmei pentru brânză, iar garnitura, adică legumele și fructele, trebuie să încapă în mana făcută căuș. Trebuie să mâncăm puțin, la fiecare 2-3 ore

– Sunt nutriționiști, spre exemplu, care spun că ai nevoie de trei mese pe zi, alții că ai nevoie să mănânci câte puțin din două în două ore. Cum și când mâncăm?

– Metabolismul funcționează precum motorul unei mașini: dacă-l pornești, consumă combustibil, dacă nu-l pornești, nu consumă mai nimic. Cât consumăm atunci când stăm pe scaun, sau când dormim, se numește metabolism bazal. Omul se hrănește cu energie, nu cu mâncare. Dar, haideți să lămurim, noi mâncăm mâncare, adică alimente, iar alimentele sunt, de fapt, nutrienți. Celula noastră are rolul de a transforma nutrienții în energie. Pare complicat, dar nu e. Trebuie doar puțină atenție și perspectiva către sănătate. Această mașinărie, mă refer la corpul uman, are nevoie de energie o dată la 2-3 ore, așa scrie în codul nostru genetic. Așa că, 3 mese principale și 2 gustări sunt binevenite pentru oricine.

– Detaliați, vă rog. La micul dejun? Gustare? Prânz, cină?

– Pornim ziua cu toți nutrienții, proteine, lipide, glucide, vitamine și minerale, adică la micul dejun. De exemplu, salata de legume de culoare verde cu brânză slabă sau carne slabă și 1-2 felii de pâine integrală prăjită. Continuăm cu glucide la gustarea 1, de exemplu fructe de pădure sau căpșuni. Prânzul trebuie să fie preponderent proteic, adică o bucată de carne cu legume de culoare verde, iar pentru cei care nu consumă carne, vegetale cu un conținut bogat în proteine, cum ar fi lintea sau fasolea verde. Gustarea 2 poate fi un iaurt degresat, sau o salată de crudități, iar Cina poate fi un pește cu lă- mâie sau o supă cremă de legume.

„Carnea nu se combină cu ouăle sau brânza!”

– Doctorul zilei: Am tot văzut piramide și scheme cu alimente care te învață cum să le combini la o masă. Sunt reale?

– Dr. Florin Bălănică: Alimentele se pot împărți după mai multe categorii, funcție de indicele glicemic, calorii, nutrienți. Singurul lucru care contează este aportul de nutrienți pe care alimentele ni-l aduc și ușurința cu care ajungem la ele. Mai apoi, contează dacă sunt normo sau supraponderal, când decid să aleg alimentele. Carnea se poate combina cu legumele, în special cu cele de culoare verde, dar nu se combină cu oul și brânza. Desertul îl putem lua, dar la distanță de felul principal, să treacă măcar o oră. Valabil și pentru fructe. Explicația e simplă, echilibru între aport și consum. Adică să ard din ce am depus pentru a metaboliza ce am consumat. Altfel, ne îngrășăm. –

Vegetarienii sunt mai sănătoși?

– Nici vorbă! Dar dacă reducem consumul de carne roșie, putem fi mai longevivi. Este de preferat carnea animalelor cu temperatura corpului mai mică decât a noastră, adica peștele de apa curgătoare și fructele de mare. Dar totul cu măsură. Omul este omnivor și este bine să consume din toate.

Articolul integral pe http://www.doctorulzilei.ro/dr-florin-balanica/


ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?