Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Două portrete de Rembrandt achiziționate de Olanda și Franța


Două tablouri pictate de Rembrandt, reprezentând portretele soților Marten Soolmans și Oopjen Coppit, care timp de aproape patru secole s-au aflat în mâinile unor colecționari privați, sunt expuse până pe 2 octombrie la Rijksmuseum din Amsterdam, alături de „Rondul de noapte” al lui Rembrandt, după cum a informat pinacoteca olandeză într-un comunicat, relatează EFE.
La începutul acestui an, Olanda și Franța au cumpărat împreună, cu suma de 160 milioane de euro, cele două portrete, pentru a fi expuse în mod alternativ la Rijksmuseum și la Muzeul Luvru. Pinacoteca olandeză va restaura picturile, după care cele două muzee le vor expune câte trei luni, apoi la interval de cinci ani și, mai târziu, la interval de opt ani.
Rembrandt van Rijn (1606-1669) a realizat portretele soților Marten Soolmans și Oopjen Coppit la Amsterdam, în 1634, pe când avea 28 de ani. Tablourile, pictate în ulei pe pânză, au peste doi metri înălțime. Opulența îmbrăcămintei, vitalitatea figurilor și folosirea subtilă a luminii situează aceste două tablouri printre capodoperele artistului olandez, potrivit Rijksmuseum. Cele mai căutate și mai puțin expuse picturi ale lui Rembrandt pot fi văzute la Muzeul Luvru și la Rijksmuseum în mod alternativ, în domeniul public și la îndemâna tuturor, a spus în comunicat directorul general al muzeului olandez, Wim Pijbes.
În ultimul secol și jumătate, cele două picturi au fost expuse publicului o singură dată în Olanda, în anul 1956. Între 10 martie și 13 iunie 2016, cele două portrete au fost expuse la Muzeul Luvru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?