Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

COD GALBEN de instabilitate atmosferică accentuată. Știți să vă protejați în caz de furtună?



    Codul galben de  instabilitate atmosferică accentuată, valabil de ieri dimineață până în această dimineață pentru zona de munte a județului, a fost prelungit până în această seară la ora 22.00 și a fost extins pentru toată Vrancea. Conform, Administrației naționale de meteorologie, „în intervalul 28 iunie ora 10:00 – 28 iunie ora 22:00,  în zonele montane, precum și în Moldova, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Maramureșului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua și aspect de vijelie și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 60…70 l/mp, cu precădere în zona Carpaților Meridionali și Orientali. Începând din noaptea de marți spre miercuri (28/29 iunie), aria manifestărilor specifice instabilității atmosferice se va restrânge treptat către partea de est și sud-est a teritoriului, iar în cursul zilei marți, 28 iunie, Administrația Națională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.”
    Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea recomandă populației să-și ia măsuri pentru a se proteja de eventualele neplăceri produse de furtunile anunțate. Astfel, se va întrerupe orice activitate în aer liber și vă veți adăposti într-o cladire sau o mașină. Se vor închide toate ferestrele și ușile și deconectați toate aparatele electrice din locuință. „În situația iminenței unei furtuni întrerupe orice activitate în aer liber, intră în casă, într-o construcție sau într-un autoturism (în caz extrem), deși s-ar putea să fi afectat în cazul în care trăznetul lovește autoturismul, ești mult mai protejat în interior decât în exteriorul acestuia. Închide ferestrele și ușile, evită dușurile sau sălile de baie, conductele fixe ale instalațiilor pot conduce electricitate. Utilizează telefonul cu fir doar în situații de urgență, telefoanele fără fir sau mobilele sunt sigure în utilizare. Deconectează de la rețeaua electrică aparatele și alte echipamente electrice precum computerele și aparatele de aer condiționat, acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice”, se arată în comunicatul de la ISU Vrancea.

Ai grijă daca ești surprins de furtună

    În cazul în care nu aveți unde să vă adăpostiți de furtună este bine să știți că dacă simțiți că firele de păr s-au electrizat există pericolul unei descărcări electrice sau trăsnet. Luați poziția ghemuit la pământ și protejați-vă capul cu mâinile. Evitați obiectele înalte, cum ar fi un copac, un stâlp, iar dacă sunteți surprins în pădure, adăpostiți-vă sub copaci mai mici. „Dacă ești surprins de furtună atunci când simți că părul ți se ridică (este electrizat), este un indiciu că există pericolul unei descărcări electrice atmosferice – trăsnet. Dacă nu te poți adăposti, așează-te ghemuit la pământ, protejează-ți capul cu ajutorul brațelor. Este recomandat să fii o țintă cât mai mică posibil și să reduci contactul cu pământul, nu te întinde pe sol. Evită obiectele înalte cum ar fi un copac înalt izolat într-o arie deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcațiune pe apă, orice obiecte metalice, utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete sau biciclete. Dacă ești în pădure caută adăpost într-o zonă cu copaci mai puțin înalți, dacă ești într-o zonă deschisă mergi spre o zonă joasă, precum o vale iar dacă ești pe un lac încearcă să te deplasezi de urgență la mal”, se arată în același comunicat.

Ce ar trebui să știi despre furtuni

    Se știe că aceste fenomene meteorologice apar de regulă vara și se caracterizează prin vânt puternic însoțit de averse de ploaie, de descărcări electrice și uneori de grindină. „Furtunile se produc de regulă în perioada sezonului estival. Ele au o dezvoltare rapidă și uneori se manifestă pe areale reduse. Printre efectele negative produse de furtuni se numără: inundațiile locale cauzate de depășirea capacității rețelelor de canalizare, avarierea construcțiilor, instalațiilor tehnologice, rețelelor de energie electrică și de comunicații; Ruperea copacilor care la rândul lor pot distruge autovehicule, construcții sau pot pune în pericol persoane sau distrugerea culturilor; Generarea de incendii sau victime umane prin trăsnete, formarea torentelor în zona de deal și de munte. Cunoscând manifestările furtunilor, putem să evităm efectele acestora, reacționând corespunzător atunci când este iminentă producerea lor sau în cazul în care suntem surprinși de dezvoltarea rapidă a acestor fenomene meteo. Tehnologia actuală permite prognoza acestor fenomene în timp util și avertizarea rapidă nowcasting a cetățenilor prin mass-media”, se specifică în continuare în același comunicat.

Acordați primul ajutor celor care au fost loviți de trăsnet

    În cazul în care identificați o persoană care a fost lovită de trăsnet trebuie să aveți în vedere mai multe aspecte. Și în acest caz pompierii recomandă: „În situația identificării unei victime lovite de trăsnet verificați următoarele: dacă nu mai respiră începeți resuscitarea prin metoda gură la gură, dacă victima are puls și respiră căutați alte vătămări posibile cum ar fi posibile arsuri, vătămări ale sistemului nervos, oase rupte sau pierderi de auz sau vedere. Dacă este nevoie de asistență medicală sunați cât mai repede posibil la 112”, se specifică în comunicatul de la ISU Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?