Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

ULTIMA ORĂ! Marea Britanie a votat IEȘIREA DIN UE! „Acum este rândul Italiei“


Marea Britanie a votat joi, într-un referendum istoric, cu un scor de 52% la 48%, pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană după 43 de ani de apartenență la blocul comunitar, notează BBC News pe site-ul său. Capitala Londra și Scoția au votat covârșitor pentru rămânerea în UE, dar această opțiune a fost subminată de rezultatele slabe ale taberei anti-Brexit în restul zonelor. Èšara Galilor și majoritatea zonelor din Anglia din afara Londrei au votat masiv pentru ieșirea din UE. Rata de participare la scrutin a fost de 71,8% — cea mai ridicată de la alegerile din 1992—, peste 30 de milioane de alegători exprimându-și opțiunile.
UPDATE ORA 09.14 
Numărătoarea finală a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie confirmă că majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv ieșirea țării lor din Uniunea Europeană, transmit vineri DPA, AFP și BBC. Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numărul votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.

Așa cum era de așteptat, piețele financiare au reacționat la rezultatul referendumului, moneda britanică, lira sterlină, coborând la cea mai scăzută cotație față de dolar de după 1985. John McDonnell, ministrul de finanțe în cabinetul din umbră al Partidului Laburist, de opoziție, a declarat că Banca Angliei ar putea fi nevoită să intervină pentru a susține lira, care a pierdut 3% în momentele în care primele rezultatele parțiale au arătat un rezultat favorabil Brexit-ului în Sunderland, și s-a depreciat cu 6,5% față de euro. Liderul UKIP, Nigel Farage, care a făcut campanie în ultimii 20 de ani pentru ieșirea din UE, le-a declarat susținătorilor săi că ‘aceasta va fi o victorie pentru oamenii obișnuiți, pentru oamenii cumsecade’.
Joi, 23 iunie, ‘va rămâne în istorie ca ziua independenței noastre’, a mai spus el, cerându-i premierului David Cameron, cel care a convocat referendumul, dar a susținut cu fervoare rămânerea în UE, să demisioneze ‘imediat’. ‘Dacă votăm pentru a ieși din UE, Cameron ar trebui să își analizeze serios poziția’, a estimat și o sursă din Partidul Laburist.
Conservatori din tabăra pro-Leave, printre care și Boris Johnson, fostul primar al Londrei, și Michael Gove, ministrul justiției, au semnat însă o scrisoare prin care îi cer lui Cameron să rămână în funcție indiferent de rezultat. Fostul ministru laburist pentru afaceri europene, Keith Vaz, a declarat pentru BBC că poporul britanic a votat cu ‘emoțiile’ și a respins sfatul experților care au avertizat asupra impactului economic al ieșirii din blocul comunitar.
Keith Vaz a mai estimat că Uniunea Europeană ar trebui să convoace un summit de urgență după acest vot, pe care laburistul l-a descris drept ‘catastrofal pentru țara noastră, pentru restul Europei și pentru restul lumii’. În Scoția, după ce în toate cele 32 de districte electorale s-a înregistrat o majoritate pentru rămânerea în UE, prim-ministrul Nicola Sturgeon a declarat că votul ‘arată clar că scoțienii își văd viitorul ca parte a Uniunii Europene’.
„Bravo, Marea Britanie! Acum este rândul Italiei”, transmite liderul partidului Liga Nordului
Liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat vineri Marea Britanie pentru că a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană și a spus că ar trebui să urmeze Italia, transmite DPA. „Bravo pentru curajul cetățenilor liberi! Inima, creierul și mândria au învins minciunile, amenințările și șantajul”, a scris Matteo Salvini pe contul său de Facebook. „Mulțumim, Marea Britanie. Acum este rândul nostru”, a adăugat liderul Ligii Nordului, partid eurosceptic aflat în opoziție în Italia.
Frontul Național susține că este rândul Franței să organizeze un referendum 
Partidul de extremă-dreapta francez Frontul Național a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenența Franței la Uniunea Europeană, după ce britanicii au votat în favoarea ieșirii din blocul comunitar, potrivit Reuters. „Victoria libertății! Așa cum cer de ani de zile, acum trebuie organizat un referendum similar în Franța și în celelalte țări din Uniunea Europeană”, a scris președinta Frontului Național, Marine Le Pen, pe contul său de Twitter. „Libertatea popoarelor câștigă întotdeauna în final! Felicitări Regatului Unit”, a postat pe Twitter vicepreședintele Frontului Național, Florian Philippot. „Acum este rândul nostru #Brexit #Frexit”, a mai scris el.
Frontul Național, partid antieuropean, cere de mult timp ieșirea Franței din Uniunea Europeană și a obținut rezultate bune la recentele alegeri. Marți, președinta Frontului Național, eurodeputata Marine Le Pen, a declarat la un post francez de televiziune că Uniunea Europeană este „totalitară” și vrea ca în „fiecare țară” să fie organizat un referendum ca cel din Marea Britanie.

Liderul de extremă-dreapta Geert Wilders cere un referendum în Olanda privind apartenența la UE
Liderul formațiunii politice olandeze anti-imigrație Partidul Libertății, Geert Wilders, a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenența țării sale la Uniunea Europeană, după ce britanicii au votat pentru ieșirea din blocul comunitar, relatează Reuters. „Vrem să ne controlăm singuri țara, banii noștri, frontierele noastre și politica noastră privind imigrația”, a transmis, într-un comunicat, liderul Partidului Libertății (de extremă-dreapta). Wilders, care conduce în sondajele de opinie, a spus că dacă va fi ales prim-ministru al Olandei la alegerile generale din martie, atunci va convoca la rândul său un referendum. „Să lăsăm poporul olandez să decidă”, a afirmat el. „Olandezii trebuie cât mai repede să aibă șansa de a-și exprima opinia privind apartenența țării lor la Uniunea Europeană”, a mai declarat el.
Un sondaj transmis în această săptămână de postul de televiziune Een Vandaag arată că 54% dintre cetățenii Olandei, țară membră fondatoare a UE, vor un astfel de referendum.
„Este momentul unui nou început, bazându-ne pe forța și suveranitatea noastră”, a spus Wilders. Rezultatul referendumului de joi arată că britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, conform numărătorii voturilor în aproape toate secțiile.

Prim-ministrul Scoției spune că poporul său își vede viitorul în Uniunea Europeană
Prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că rezultatul referendumului din Marea Britanie privind Uniunea Europeană „arată clar că poporul scoțian își vede viitorul ca parte a Uniunii Europene”, transmite Reuters. Votul din Scoția la referendumul istoric de joi a fost copleșitor în favoarea rămânerii Regatului Unit în UE, potrivit DPA. La nivelul întregii Mari Britanii, balanța înclină spre tabăra pro-Brexit, care conduce cu 51,8% după numărarea voturilor în aproape toate circumscripțiile — 355 din 382, potrivit Sky News. „Votul de aici (n.r. — Scoția) arată clar că poporul scoțian își vede viitorul ca parte a Uniunii Europene”, a transmis Sturgeon într-un comunicat. „Așteptăm rezultatul final la nivelul întregului Regat Britanic, însă Scoția a vorbit — și a făcut-o în mod decisiv”, a adăugat ea. Potrivit datelor oficiale citate de BBC, 1.661.191 de scoțieni au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, în timp ce 1.018.322 s-au exprimat în favoarea unui Brexit.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?