Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Amibele oferă dovezi mai precise ale istoriei vulcanilor


Amibele oferă dovezi mai precise ale istoriei vulcanilor decât carbonul 14. Ele pot furniza date despre activitatea vulcanică din trecut, chiar în zone destul de depărtate de crater. Descoperirea a fost făcută în Chile de cercetători de la mai multe universități, printre care cea din Neuchatel (Elveția), relatează miercuri 20 minutes.ch. Cochiliile anumitor amibe conțin fragmente microscopice de cenușă vulcanică, cunoscută ca fiind un indicator al istoriei vulcanilor, au constatat oamenii de știință. Studiile s-au desfășurat în Chile, țară cu circa 90 de vulcani activi.
Metoda urmează să permită o mai bună reconstituire a erupțiilor în alte regiuni vulcanice din lume, până la câteva sute de kilometri în jurul craterului, a explicat miercuri Universitatea din Neuchatel. Astfel, urme ale unor erupții din Islanda ar putea fi depistate până în Elveția.
Studierea istoriei vulcanilor permite îmbunătățirea modelelor care servesc la prezicerea erupțiilor și a consecințelor acestora. Însă, depunând straturi de cenușă în împrejurimi, erupțiile se dovedesc indicatori cronologici la fel de prețioși pentru studiile asupra mediului. „Pe de-o parte, s-ar putea compara mai bine impactul erupțiilor în diferite regiuni și, pe de altă parte, s-ar putea data mai precis impactul unor schimbări climatice din trecut sau al activităților umane”, arată Edward Mitchell, director al laboratorului pentru biodiversitatea solului la Universitatea din Neuchatel, citat într-un comunicat.
Metoda se bazează pe prezența cenușii vulcanice numite tephra care, în materie de datare, se dovedește mai precisă decât celebrul carbon 14. Dacă în apropierea craterelor tephra este ușor de depistat datorită straturilor groase pe care le formează, operațiunea devine tot mai dificilă odată cu mărirea distanței față de sursă. Însă această cenușă există și sub formă de particule mai mici, numite cryptotephra, cu referire la caracterul lor ascuns. În timpul erupțiilor, aceste mici particule pot fi proiectate până la 1.000 de kilometri sau mai mult de sursa lor, în funcție de vântul care suflă în zonă, menționează Universitatea Neuchatel.
Analizele au arătat că în cochiliile anumitor amibe prelevate din solul din sudul statului Chile există cryptotephra. Având o concentrație mare în cochilii, particulele pot fi analizate mult mai ușor izolând câteva amibe decât studiind eșantionul brut. Lucrările sunt publicate în The European Journal of Protistology.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?