Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Focșăneni, la meciul Franța – România – partida care ne poate lumina noaptea de vineri


Hai Româniaaaa!

Marele spectacol al fotbalului european, în varianta iunie 2016, va începe în această seară! Onoarea de a da startul competiției o vor avea Franța și România, la semnalul ungurului Viktor Kassai, arbitrul care va fi asistat de conaționali la ambele linii. Cu Kassai la centru, România a terminat la egalitate amicalul cu Uruguay, ceea ce poate fi un semn de încurajare pentru jucătorii credinciosului Iordănescu, cel cu icoana la piept și cu apărarea în sângele de antrenor. Paradoxal pentru o fostă extremă de rafinament și știință a golului! De cele mai multe ori tactica otrăvirii fântânilor și pârjolirii holdelor i-a ieșit!

Tot ca un semn bun poate fi și istoria jocurilor de debut al turneelor finale – mondiale sau europene, încheiate de regulă, nedecis. Așa cum s-a întâmplat și în anteriorul Franța – România de pe Stade de France, din 2008, de pe vremea lui Pițurcă. Francezii știu și ei istoria, știu și că românii au o apărare greu de trecut și le promit cocoșilor galici ce vor umple tribunele stadionului din Saint Denis că vor începe în forță, vor da gol repede ca să stea liniștiți, apoi. Românii își cunosc măsura valorii, dar mai știu și că au mers în Franța pentru a arăta că sunt fotbaliști adevărați – unii au rătat-o din plin și la cluburile din Hexagon la care au jucat – și se vor bate măcar pentru un egal.
Pentru dumneavoastră, am cerut – despre meciul de diseară – opiniile a doi foști fotbaliști din prima divizie a țării:

    Ovidiu Rusu: „Meciul va fi echilibrat, chiar dacă Franța este superioară din punctual de vedere al individualităților. Noi, însă, avem un joc de echipă bun, și sper să dăm o replică bună, să nu ne facem de rușine. Depinde în ce seară vom fi noi și în ce seară vor fi ei! Ca tactică, trebuie să le punem probleme, să și atacăm! Dacă ne apărăm, nu avem nici o șansă!”
    Adrian Toma: „Fiind primul meci, cred că echipa noastră va trebui să joace tactic foarte bine! Să închidă spațiile și să contraatace! Francezii, jucând pe teren propriu și fiind favoriți, pe ei va fi o presiune foarte mare, lucru care ne poate avantaja. Dacă pierdem nu-i nimic, dar primul meci din turneul final se termină, de obicei, la egalitate. Este adevărat că Grecia a câștigat la debut împotriva Portugaliei, la aceasta acasă, și apoi a devenit campioană europeană. Deci, pot fi și surprize. De ce n-ar fi una și diseară?”                   

Loturile celor două formații:
Franța: Lloris, Mandanda, Costil, portari – Jallet, Evra, Rami, Mangala, Dingne, Sagna, Koscielny, Umtiti, fundași – Kante, Cabaye, Payet, Schneiderlin, Matuidi, Pogba, Sissoko, Coman, mijlocași – Griezmann, Giroud, Gignac, Martial, atacanți.
România: Pantilimon, Tătărușanu, Lung, portari – Mățel, Raț, Moți, Chiricheș, Găman, Filip, Grigore, Săpunaru, fundași – Hoban, Chipciu, Pintilii, Stanciu, Torje, Sînmărtean, Prepeliță, Popa, mijlocași – Alibec, Keșeru, Andone, Stancu.
Scurt istoric
Site-ul official al UEFA prezintă un scurt istoric al confruntărilor fotbalistice dintre România și Franța în care precizează că întâlnirile dintre cele două echipe au fost mereu strânse. Patru dintre ultimele cinci jocuri s-au încheiat la egalitate, singura victorie fiind a francezilor, în calificările pentru Campionatul European din 2012. În 2009, pe Stade de France, în Saint Denis, România și Franța au terminat la egalitate în calificările pentru Campionatul Mondial, iar la 6 septembrie 2011, în preliminariile Campionatului European, în meciul de inaugurare a Stadionului Național din București a fost 1-1!

România nu a reușit, încă, să înceapă cu victorie un turneu final de Campionat European. În 1996 a pierdut în fața Franței, în 2000 a remizat cu Germania iar în 2008, a făcut 0-0 cu Franța.
Din lotul actual al României au jucat în Franța Keșeru, între 2003 și 2013, la Nantes, Libourne, Tours, Angers și Bastia și Grigore, în 2014, la Toulouse.
Mai mulți dintre componenții celor două partenere de întrecere de diseară au evoluat împreună: Lloris, cu Chiricheș, la Tottenham Hotspur, în 2013-2015, Mangala, cu Săpunaru, la Porto, în 2011-2012, Keșeru, cu Payet, la Nantes, în 2005-2007, Keșeru cu Giroud, la Tours, în 2008-2009.
Secundul lui Iordănescu, Viorel Moldovan, a jucat la Nantes, cu care a câștigat în 2001 Cupa Franței. 

Focșăneni, la meciul Franța – România!

Jocul de debut al Campionatului European de fotbal, dintre Franța și România, va fi văzut, chiar pe stadionul Stade de France, de mai mulți focșăneni între care se află foarte cunoscutul fost valoros portar Ion Paraschiv, împreună cu fii săi Ionuț, Daniel și Vlăduț, și fostul portar al Focșaniului și elev al lui Paraschiv, Octavian Oprea. Vă prezentăm alăturat imagini din Parisul fotbalului pe care focșănenii Paraschiv și Oprea mi le-au trimis cu amabilitate pentru dumneavostră, stimați cititori ai Monitorului de Vrancea.
Până la alte, eventuale comentarii ale acestora, le redau pe cele scrise elliptic, dar convingător, pe facebook: „Am reușit și am luat bilete cu 30 de ore înainte de România – Franța la super preț! Aveți și o fotografie cu un francez cu inimă de roman! Hai România!” – Ion Paraschiv; „Hai România!!!!” – Octavian Oprea
Pentru suporterii care nu și-au putut procura bilete pentru jocuri, autoritățile franceze au organizat fanzone, în parcul „Le Champ-de-Mars, în spatele Turnului Eifel. Inclusiv susținătorii echipei României vor avea un spațiu al lor în această fanzone unde, pe un ecran gigantic, vor putea urmări meciurile Naționalei noastre!


2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?