Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Spitalul din Adjud nu reușește să atragă medici, deși are dotări de ultimă generație


Deficitul de personal este principala problemă cu care se confruntă Spitalul Municipal Adjud, unitate care se focalizează din ce în ce mai mult pe recrutarea de tineri medici, cărora le pune la dispoziție condiții moderne de lucru și aparatură de ultimă generație. Chiar dacă au 22 de rezidenți pe post care, potrivit contractului, ar trebui să profeseze în unitate pe o perioadă de minim cinci ani, foarte rar aceștia mai respectă clauzele și vin să-și ocupe funcțiile după terminarea rezidențiatului.
În aceste condiții, unitatea scoate la concurs periodic posturi pentru medici specialiști. „Acum, își pot depune dosarele de înscriere la concurs medici specialiști în Pediatrie, Radiologie și Imagistică Medicală, Medicină Internă, Chirurgie Generală, Medicină de Urgență, Oftalmologie și Psihiatrie. Însă, este foarte greu să convingi un medic specialist tânăr să vină într-un spital de provincie, care nici măcar nu e județean. Motivele sunt destule, pornind de la lipsa locuinței, naveta, lipsa unor dotări cu care au fost obișnuiți în centrele universitare. Însă, noi ne putem mândri cu aparatură completă și nouă, cam pe toate secțiile, așa că îi așteptăm să ni se alăture cu încredere deplină. Să fie dispuși să încerce, pentru că nu vor regreta și vor avea parte de tot sprijinul nostru”, a declarat Andrei Chiriac, directorul medical al Spitalului Adjud, specialist în Dermato-Venerologie.

Medici navetiști din Focșani și Bacău

Nu puțini sunt medicii angajați la Spitalul Adjud care zi de zi sunt nevoiți să facă naveta, fie de la Focșani, fie de la Bacău, toate costurile de deplasare fiind suportate din propriul buzunar. Printre navetiști se numără chiar și directorul spitalului, medicul ortoped Ciprian Bârgu, directorul medical Andrei Chiriac, medicul ORL-ist Iulia Călimănescu, specialistul în Hematologie Daniela Bunea, diabetologul Gabriel Nastase sau medicul Gastro-Enterolog Gabriel Sălbaticu. „Eu vin zilnic din Bacău și bineînțeles că se acumulează oboseală și sunt cheltuieli, însă mă bucur că am parte de respect, am propriul cabinet, lucru pe care nu l-aș fi putut avea în Iași, acolo unde am terminat studiile, deoarece sunt alții mai mari care ocupă locurile bune și, cel mai important, mi se oferă posibilitatea de a face medicină cum trebuie. Sunt aici de două luni și sunt foarte încântat”, a mărturisit medicul Gabriel Sălbaticu, specialist în Gastro-Enterologie.
De altfel, speranța medicilor navetiști se pune în Primăria și Consiliul Local Adjud. „Chiar în urmă cu puțin timp am avut o discuție cu un reprezentant al Primăriei, care ne-a spus că ar avea în plan asigurarea costurilor de transport pentru medicii navetiști, precum și oferirea de locuințe de serviciu celor care vin din localități mai îndepărtate. Sperăm să se țină de promisiune pentru că, poate în acest mod, vom mai putea acoperi și noi o parte din deficitul de personal și nici nu ne vom mai confrunta cu situația în care un medic părăsește spitalul din cauza navetei, așa cum s-a întâmplat în urmă cu două luni, atunci când un chirurg a ales să plece de la noi pentru a profesa la Bacău, localitatea de domiciliu. Ne confruntăm cu probleme și când vine vorba de gărzi, în condițiile în care avem doar două linii de gardă continuă: Chirurgie și Medicină Internă”, a declarat directorul spitalului, Ciprian Bârgu.

Intervenții laparoscopice în premieră

 
Dovadă că la Spitalul Municipal Adjud lucrurile evoluează este și faptul că ]n urmă cu două săptămâni a avut loc și prima intervenție laparoscopică, realizată de medicul chirurg Gabriel Blaglosov. „S-a adus o linie de laporscopie. Este vorba de o intervenție pe colecist, făcută alături de un coleg din București. Una din problemele care ne dă bătăi de cap este faptul că avem un singur medic anestezist pe mai multe secții, și Chirurgie, și Ortopedie, și Ginecologie, și acesta e pensionar. Avem doi rezidenți pe post și sperăm că măcar unul să vină să profeseze în spitalul nostru”, a declarat chirurgul Gabriel Blaglosov.
De asemenea, Spitalul Municipal Adjud pune la dispoziția pacienților și un tomograf, un aparat de radiologie digitală, aparatură nouă în cadrul secției de Oftalmologie, ecografe de ultimă generație, precum și o linie de endoscopii digestive superioare, conducerea unității având în plan și achiziționarea unui dispozitiv pentru colonoscopii. De asemenea, în unitate se asigură accesul gratuit la internet, iar unele din saloane sunt dotate cu televizoare și frigidere.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?