Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

VIDEO și GALERIE FOTO : CODUL ROȘU a dus la blocarea drumului european și la întreruperea circulației trenurilor


Ploile care au căzut în ultimele două zile în județul Vrancea au făcut prăpăd. Zeci de localități afectate, sute de gospodării și zeci de case afectate și inundate de viituri, un bărbat și-a pierdut viața fiind luat de o viitură, acesta este bilanțul ploilor din ultimele zile. Viiturile formate pe râul Trotuș au dus la blocarea circulației pe DN 2/E85, sectorul Tișița-Adjud, după ce apele Trotușului au trecut peste partea carosabilă, dar și peste rambleul de cale ferată. Apele au afectat localitățile Odobești, Adjud, Ruginești, Bolotești, Broșteni, Jariștea. De reținut că în seara zilei de joi s-au înregistrat în zona de munte a județului cantități istorice de precipitații, peste 100 de litri pe metrul pătrat. Situația putea fi însă și mai dramatică fără digurile construite în ultimii ani, ca urmare a proiectului inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și care vizează regularizarea și recalibrarea albiilor râurilor din bazinul hidrografic Vrancea.

    Viiturile formate încă din noaptea de joi spre vineri pe râul Trotuș au dus la blocarea circulației pe DN 2/E85, sectorul Tișița-Adjud, după ce apele Trotușului au trecut peste partea carosabilă dar și peste rambleul de cale ferată. „Pe DN 2 E85, între km. 224 și 226 traficul rutier este închis. Pentru a evita acest blocaj recomandăm folosirea traseului ocolitor DN 2 localitatea Tișița – DN 24- Tecuci – Bîrlad – DN 11 A – Adjud. Echipajele rutiere sunt prezente în zonele menționate și pot oferi recomandări participanților la trafic”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, subcomisar Bogdan Toader.
    La fața locului a ajuns și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a discutat cu directorul Secției de Drumuri Naționale Vrancea, Marian Paraschiv, pentru a evalua situația în teren. „Drumul DN 2 sectorul Tișița-Adjud rămâne închis circulației până la retragerea în totalitate a apei de pe partea carosabilă în zona Domnești-Adjud. Mâine (sâmbătă-n.r.) vom vedea care este starea drumului, iar după retragerea apelor, în funcție de eroziunea produsă în acostamentul și terasamentul drumului, să decidem asupra modalității de reluare a circulației. Dacă nu sunt probleme în prima fază vom da drumul la circulație, la autovehiculele de maxim 7 ,5 tone, deoarece patul drumului este îmbibat cu apă și un trafic mai mare de 7,5 tone poate produce degradări importante în sistemul rutier”, a precizat Marian Paraschiv.
    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a mers ieri și la Ruginești, localitate grav afectată de viiturile formate pe versanți în după amiaza zilei de joi și în care un om și-a pierdut viața, fiind luat de ape. Deși apele s-au retras, încă se mai vedeau urmele dezastrului: mâl pe carosabil și în gospodăriile oamenilor, bolovani și pietriș adus de viituri, drumuri distruse de ape. „Apa a avut aproape un metru pe drumul principal. A plouat cu putere timp de o oră, iar imediat a început să vină apa de pe dealuri. Åžanțurile s-au dovedit neîncăpătoare, iar apa a început să curgă pe șoseaua principală, prin curțile oamenilor, a fost prăpăd”, au povestit mai mulți locuitori din Ruginești. Pentru refacerea parțială a drumurilor locale, primarul Ion Avram a intervenit cu mai multe utilaje. „Cele mai multe probleme le avem la Copăcești, unde drumurile, în special cele pietruite, au fost distruse de ape. Am intervenit cu mai multe utilaje cu lamă pentru înlăturarea aluviunilor de pe carosabil dar și pentru umplerea ravenelor create de viituri. Sunt străzi în care apele au făcut șanțuri de peste un metru în carosabil”, a spus primarul comunei Ruginești, Ion Avram.

Mai multe zone din orașul Odobești au fost inundate

    În cursul zilei de joi, ploile abundente au creat din nou mari probleme în orașul Odobești, unde viiturile create pe versanți au dus la inundarea unor artere de circulație, locuințe, curți, grădini, beciuri, fose septice, bazine de apă. 
„Am intervenit pentru evacuarea apei acumulate la intersecțiile străzilor N. Ioniță cu str.Obor, N.Ioniță cu str.Smârdan. De asemenea, în zona străzilor N.Ioniță și Stadionului s-au creat baraje din saci de nisip pentru a împiedica inundarea unor curți sau locuințe ale cetățenilor. În cartierul Satu Nou s-a acționat pentru evacuarea unor persoane din locuințele inundate și cazarea lor în spații sigure”, a precizat Daniel Nicolaș. Acesta a adăugat că toate intervențiile au fost executate cu forțe, mijloace tehnice și materiale proprii, asigurate de Primăria Odobești.
    Primarul Daniel Nicolaș a transmis odobeștenilor și un mesaj de solidaritate și sprijin pentru cei grav afectați de viituri și inundații. „Astăzi sunt doar odobeșteanul care luptă cu furia apelor care inundă și distruge case, trist că nu pot redirija canale, ridica nivelul străzilor, că nu pot interveni pentru decolmatarea canalelor SNIF și nu pot ajuta pe toți cei care au nevoie de ajutorul meu. Astăzi sunt un odobeștean care va roagă să ieșiți pe străzi să ne ajutăm semenii să-și salveze bunurile. Să dăm dovadă de solidaritate și omenie. Să urmăm exemplul tinerilor din noaptea trecută (joi spre vineri-n.r.) care, fără să fie chemați, au venit cu găleți, cu mături și cu marea dorință de a ajuta pe cei aflați în calea furiei apelor în Satu Nou, în Unirea, în Supuși, pe N. Ioniță sau Stadionului. Oriunde v-ați afla, oriunde puteți ajuta, haideți să lăsăm deoparte politica, simpatii și antipatii să ne unim forțele să-i ajutam pe cei care au nevoie de ce avem mai de preț – omenia și compasiunea față de semenii noștri”, a precizat primarul Daniel Nicolaș. În urmă cu doar o săptămână, peste 50 de locuințe au fost inundate la Odobești de apele ce au venit de pe Măgura.

Inundații la Jariștea, Bolotești și Adjud

    Viiturile formate pe Măgura Odobeștilor au afectat și localitățile Jariștea și Bolotești. Marian Oprișan a fost prezent, joi seară în aceste localități, inclusiv în orașul Odobești, unde a discutat cu oamenii afectați de furia apelor dar și cu echipele de intervenții. Marian Oprișan a afirmat că în România nu se mai ocupă nimeni de preluarea și colectarea apelor pluviale. „Aceasta este consecința lipsei de descentralizare. În România, nu se ocupă nimeni de torenți, iar toate instituțiile subordonate guvernului nu funcționează așa cum ar trebui în realitate. Nu sunt subordonate interesului cetățenilor comunităților locale. Până când nu vom urma exemplul țărilor civilizate, în care puterea a fost adusă lângă cetățean pentru a le putea rezolva problemele, ne vom întâlni tot timpul cu disfuncționalități de acest gen. Doar celor care conduc comunitățile locale le pasă, guvernelor nu”, a precizat Marian Oprișan.
    Dacă la Jariștea numărul gospodăriilor afectate de ape este mai mic, la Bolotești erau joi seară inundate peste 50 de gospodării. „Avem în acest moment ( joi seară / n.r.) peste 50 de gospodarii inundate, iar în câteva cazuri apa a intrat chiar în locuințe. Deja avem echipe de intervenție la fața locului care intervin pentru a scoate apa din curți. Sperăm ca ploile să se oprească pentru că altfel problemele vor fi și mai mari”, a spus primarul Åžtefan Sîchin, primarul comunei Bolotești. Echipele de pompieri au lucrat până vineri  dimineață pentru a scoate apele din curțile oamenilor din Bolotești.
    Și în municipiul Adjud au fost probleme. Conform primarului Constantin Armencea, „în cursul nopții din 02. 06. 2016, s-a intervenit în tot orașul pentru evacuarea apei, la mai multe locuințe, curți, grădini, beciuri, adăposturi pentru animale, ce au fost inundate, s-au făcut lucrări de fluidizare a apelor”.
    Traficul feroviar a fost reluat vineri pe un fir, pe magistrala 500, ca urmare a retragerii apelor râului Trotuș, care a inundat linia de cale ferată pe o suprafață de aproximativ 500 de metri. Circulația feroviară a fost întreruptă între stațiile de cale ferată Adjud și Domnești, pe magistrala 500.

Situația putea fi mai dramatică fără diguri

    Situația putea fi însă și mai dramatică fără digurile construite în ultimii ani, ca urmare a proiectului inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și care vizează regularizarea și recalibrarea albiilor râurilor din bazinul hidrografic Vrancea, proiect pentru care a obținut numai în anul 2013, suma de 38 de milioane de lei. De altfel, săptămâna trecută, primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, spunea că dacă nu ar fi fost rezolvată problema digurilor de protecție a râului Milcov, Odobeștiul ar fi fost inundat în cea mai mare parte. „Nu pot decât să mă bucur și să mulțumesc bunului Dumnezeu, dar și președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care s-a zbătut să obțină finanțare pentru continuarea și finalizarea lucrărilor de îndiguire a malurilor Milcovului în zona orașului Odobești, dar și în alte zone de pe râul Milcov. Dacă aceste diguri nu ar fi fost realizate, orașul Odobești ar fi fost afectat și inundat poate mai grav ca la inundațiile din anul 2005”, a precizat primarul Daniel Nicolaș.
   

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?