Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO : Focșaniul este CAPITALA VINURILOR din Europa de Est


Focșaniul găzduiește, pentru patru zile, Concursul Internațional de Vinuri București- IWCB 2016 – cel mai important concurs de vinuri din Europa de Est. Până duminică 29 mai, degustători cu reputație internațională vor evalua 1495 probe de vinuri trimise de producători din 33 de țări. Evenimentul este organizat în perioada 26-29 mai, la inițiativa Oficiului Național al Viei și Produselor Viticole, de către ASER Wineconsulting, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), sub patronajul Organizației Internaționale a Viei și Vinului, cu susținere financiară din partea Consiliului Județean Vrancea.
    Deschiderea oficială a concursului a avut loc, ieri dimineață, la restaurantul Grand’Or reamenajat special pentru ca degustătorii să aibă cele mai bune condiții la evaluarea vinurilor din concurs. Pentru ediția din acest an au fost înscrise 1.495 de probe, dintre care 717 provin din România, iar 778 de probe sunt trimise de producători din afara țării. Președintele ADAR, Dan Boboc a arătat că, anul acesta, 33 de țări au înscris probe în concurs
40% sunt vinuri albe, 35% vinuri roșii, 9% sunt vinuri rose, 5% vinuri spumante, 5% vinuri de colecție și 6% alte vinuri. Vinurile sunt evaluate de  22 jurați străini și 15 din România. Au fost trimise în concurs soiuri internaționale dar și soiuri autohtone, cupaje. Sunt de pe tot globul, de la țări precum Noua Zeelandă, Australia, Chile, SUA, Canada, Chile, Israel, Azerbaidjan, Armeni, Georgia până la producători din Franța, Italia, Spania, Republica Moldova.

    Mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, cel care a inițiat susținerea financiară a IWCB 2016, a fost transmis de consilierul Mariela Niță. Șeful administrației județene a felicitat organizatorii, în special directorul IWCB 2016, Cătălin Păduraru pentru ceea ce face pentru promovarea calității vinurilor și pentru faptul că a reușit să ducă atât de departe acest eveniment. „Preocuparea noastră a fost și rămâne aceea de a dezvolta cea mai importantă resursă : viticultura. Facem acest lucru de ani de zile prin organizarea Festivalului Internațional de vin Bachus la Focșani dar și prin organizarea unui concurs național de vinuri, al doilea mare concurs de vinuri din România. Cred că prezența IWCB în Vrancea nu face altceva decât să deschidă o nouă etapă în preocupările noastre de a pune Vrancea pe harta internațională a vinului. Prin organizarea, cu mândrie, a acestui eveniment aici, vrem să legitimăm și să arătăm lumii întregi că Vrancea este patria vinului din România. IWCB este doar o nouă etapă pentru noi căci am încredere că vor mai urma și alte evenimente care să ducă mai departe faima vinurilor din Vrancea cum am încredere că faima ospitalității noastre și a ospitalității podgorenilor de aici de la noi o veți duce mai departe chiar dumneavoastră, care veți vorbi despre frumusețile acestui județ și spun asta cu mândria și cu certitudinea celui care știe cât de frumoasă este Vrancea”, se arată în mesajul președintelui Marian Oprișan. 

„Vom evita ceea ce se numește în general proba de butoi”

    Directorul concursului, Cătălin Păduraru, a explicat că vinurile de vinotecă sunt jurizate separat astfel încât să nu ia din medaliile vinurilor aflate în circulație. De asemenea, toate vinurile au buletine de analiză, iar organizatorii au un parteneriat cu Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului din Valea Călugărească – filiala Focșani pentru a face examene prin tragere la sorți, care vor fi repetate cu vinuri luate din piață peste șase luni. „Vom evita ceea ce se numește în general proba de butoi, trimitem vinuri speciale să luăm probe la concurs, după aceea lansăm în viață alte produse”, a spus Cătălin Păduraru.
    Acesta le-a mulțumit gazdelor din Focșani și juraților care au venit de la mii de kilometri până în podgoria Vrancei. Nu în ultimul rând, Cătălin Păduraru a subliniat contribuția pe care a avut-o Cristi Misăilă, cel care în perioada cât a fost subprefect a purtat discuții cu organizatorii IWCB pentru ca prima ediție itinerantă să fie organizată în Vrancea, cea mai mare podgorie a României. Ulterior, Cristi Misăilă a fost veriga de legătură cu administrația județeană și cel care s-a implicat pentru ca IWCB 2016 să se desfășoare în cele mai bune condiții.
    IWCB 2016 marchează câteva premiere, fiind pentru prima dată când un concurs organizat sub egida Organizației Internaționale a Viei și Vinului
(OIV) nu mai percepe taxe de jurizare pentru vinurile înscrise. O altă noutate este că în 2016, pe lângă tradiționalele distincții – Marea Medalie de Aur, Medalia de Aur și Medalia de Argint – au fost create premii care să recompenseze pe cei implicați în acest domeniu: producători, vinificatori, presă, comunicatori, parteneri.

Vizite în crame și la obiectivele turistice din Vrancea

    Prima zi a Concursului s-a încheiat cu o vizită la trei producători de vinuri recunoscuți pentru calitatea produselor lor. În fiecare zi vor fi vizite în județ, atât la producători dar și la obiective turistice, precum mausoleele eroilor din Primul Război Mondial, la mănăstirea de la Mera. Se realizează astfel unul dintre obiective, respectiv prezentarea Focșaniului și frumuseților din Vrancea. Ieri, în prima zi de vizite, degustătorii au mers la crame din podgoria Cotești. Au fost vizitate cramele de la Casa Ochean și Vincon, din Cârligele, precum și Crama Gîrboiu. La Casa Ochean, degustătorii au fost întâmpinați de oenologul Mariana Ochean, care le-a prezentat câteva dintre vinurile produse în ultimii ani. Oaspeții au fost impresionați de un Pinot Grigio, realizat din strugurii podgoriei Panciu dar și de un Sauvignon Blanc de pe Dealul Șarbei și o Fetească Neagră din viile comunei Cârligele. Astăzi, urmează vizita la crama de la Casa Panciu iar la final va fi vizitat Beciul Domnesc de la Odobești.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?