Astăzi, la ora 10.30, are loc deschiderea oficială a ediției a XI-a a Târgului de Carte de la Focșani, eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, sub egida Consiliului Județean, în parteneriat cu Ansamblul Folcloric „Èara Vrancei” și Direcția pentru Cultură Vrancea. Târgul are loc de astăzi și până duminică inclusiv, și se desfășoară în Sala Balada din urbea noastră. Numeroase edituri au pregătit pentru iubitorii de lectură multe noutăți editoriale, iar cei interesați să-și îmbogățească colecțiile de cărți au acum prilejul de a achiziționa volumele dorite chiar la prețuri mai mici.
Fiecare zi a ediției din acest an a Târgului de Carte, ce are ca temă „100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial”, este plină de evenimente mai mult decât interesante! Astăzi, după deschiderea oficială, ce are loc între orele 10.30 – 11.30, istoricul și criticul literar Dan C. Mihăilescu va susține conferința „Evocarea personalității Reginei Maria a României”. Între orele 13.30 – 14.00 urmează spectacolul „Cântec și vers închinate eroilor neamului”, susținut de Ansamblul Folcloric „Èara Vrancei”.
Manifestările din această după-amiază vor începe la ora 16.00 când, sub genericul „Memorie locală vrânceană”, va avea loc prezentarea unor colecții în format digital realizate în parteneriat cu Muzeul Vrancei, în cadrul proiectului intitulat „Fondul localia”. Va urma lansarea cărții Veronicăi Crăciun, „Memorie locală – Fond documentar. Catalog: 1879-1958”, editor Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, și apoi lansarea site-ului www.memorielocalavrancea.ro și o scrută prezentare a proiectului „Pro Memoria”. Participanții la Târg vor avea apoi prilejul să vizioneze colecția de periodice „Frontul Mărășești”, colecție de a fost donată Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” de Școala Generală „Ecaterina Teodoroiu” din Mărășești. Acest moment va fi urmat de proiecția filmului „Regina Maria – Frânturi de suflet românesc”, realizat de Biblioteca Județeană.
Între orele 17.00 – 18.00 vor avea loc o serie de lansări de carte, ce vor fi moderate de Adrian Èiglea, purtătorul de cuvânt al Bibliotecii. Astfel, vor fi lansate cărțile: „Ion C. Cazan: Literatură populară în cercetările monografice ale Școlii Sociologice de la București. Vol.1: Nerej – Vrancea”, scrisă de Ion Cherciu și apărută la Editura Terra în 2014; „Comuna Răcoasa. Simbol al eroismului românesc” semnată de Petre Abeaboeru, apărută la Editura Terra în anul 2015; „Revolta din Suraia împotriva colectivizării – 1957”, apărută la Editura Rafet în 2015 și scrisă de Camelia Sandu. Urmează apoi lansarea cărților „La umbra Vezuviului”, scrisă de Ion Lazăr da Coza și „La Ghizunie”, de același autor, în timp ce Vasilisia Lazăr va lansa volumul „Anotimul întoarcerilor”.
Prima zi a Târgului de Carte de la Focșani va lua sfârșit cu un recital al Corului „Pastorala” Focșani și al Ansamblului Folcloric „Èara Vrancei”, recital intitulat „Ecouri muzical-coregrafice închinate eroilor noștri”, care va începe astăzi, la ora 18.30, tot în Sala Balada.
Programul primei părți a zilei de mâine
Cea de a doua zi a Târgului de Carte de la Focșani, respectiv vineri, va fi cea mai plină de evenimente culturale. Acestea vor începe la ora 10.00 cu programul „Ne învață Mărășeștii”, care are ca motto un citat din Octavian Goga: „Zilele de glorie ale acestui sat din Moldova trebuie să fie zilele de înaltă pedagogie națională care va îndruma viitorul”. În cadrul acestui program va putea fi admirată expoziția de medalii și documente din Primul Război Mondial, ce au fost puse la dispoziție de Ioan Codreanu. Vor urma o serie de activități omagiale dedicate Armatei Române cu prilejul împlinirii celor 100 de ani de la intrarea României în Războiul pentru Întregirea Națională. Programul va fi desfășurat cu participarea reprezentanților Forțelor Terestre Române care, în înțelesul lor actual, s-au format în 1859, imediat după unirea Munteniei cu Moldova, și au fost comandate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Seria expunerilor, grupate sub genericul „Garnizoana Focșani – între Gloria trecutului și prestigiul prezentului”, vor începe cu Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, care este purtătoarea tradițiilor de luptă ale Brigăzii 2 Artilerie Grea. Aceasta din urmă a fost înființată la data de 1 iulie 1916, prin Înaltul decret nr. 2436/27 iunie 1916, în garnizoana București. Vor urma o serie de prezentări de carte, dintre care amintim: „Din elita artileriei”, „Forțele Terestre Române: Istorie în date și imagini”, „Școala Militară de Artilerie, 130 de ani de existență”, „Enciclopedia Artileriei Române”, „Artileria în date și imagini”, „165 de ani de existență a artileriei române moderne” și „File din istoria artileriei. Fapte, întâmplări și oameni”. Vor urma alocuțiunile membrilor Asociației Veteranilor de Război – Filiala Vrancea și prezentarea Editurii Militară, editură de tradiție și de elită a României, prezentare realizată de directorul acesteia, Adrian Pandea.
Despre programul părții a doua a celei de-a doua zile a Târgului de Carte de la Focșani veți putea citi în ediția de mâine a cotidianului nostru.