Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

ANIMALE DE COMPANIE: Bichonul Havanez


Bichon Havanez (Bichon Havanese) este o rasă de câini care aparține tipului Bichon, creat din rasa dispărută Bichon Tenerife. Este câinele național în Cuba, zona de unde și-a preluat și denumirea. Familia Bichon include, de asemenea, rasa Bichon Frise, Bichon Bolognese, Bichon Maltez, Coton de Tulear, Tsvetnaya Bolonka, Franzuskaya.
Este câine unic datorită blănii sale ca mătasea, foarte activ, inteligent, iubitor de oameni și afectuos, foarte ușor de dresat, fiind companionul ideal pentru o familie. Micul câine de Havana, adaptabil, a devenit un câine perfect pentru interior, care se înțelege foarte bine cu copii deoarece este foarte energic și jucăuș. Este foarte prietenos și cu celelalte animale din jurul său. Ceea ce este confortabil la această rasă este faptul că pot fi dresați în casă, dar preferă un antrenament blând. Sunt câini care pot fi folosiți și la supravegherea păsărilor de curte.
    Dacă stăpânul este o persoană ocupată și nu va petrece prea mult timp acasă, Bichonul nu se va simți bine stând singur prea mult timp și se poate îmbolnăvi de depresie. El are nevoie de afecțiune și adoră să fie mereu în centrul atenției. Havanezul nu este un câine gălăgios, dar va alerta proprietarii dacă se apropie străini. Este un câine de talie mică, mai mult lung decât înalt, având dimensiunile între 22 cm și 29 cm. Cântărește între 3 — 6 kg. Capul este proporțional cu corpul, trapezoidal, craniul este lat și plat, botul este subțire, iar fruntea puțin ridicată. Urechile sunt ascuțite, nu foarte lungi, lăsate și acoperite de un păr lung și bogat. Coada este ridicată, purtată în formă de crosă, acoperită cu păr lung, mătăsos. Ochii și nasul sunt de culoare neagră. Datorită ochilor de un negru pătrunzător Bichonii au o privire cu totul specială și înduioșătoare. Excesul de lăcrimare poate fi din cauza părului care intră în ochi. Este indicat ca părul de sub ochi să fie tăiat, nu ras.

    Bichon Havanez are picioarele din față mai scurte decât cele din spate, ceea ce face parte din farmecul său. Este bine să i se taie unghiuțele când încep să se audă proeminent pe gresie sau parchet. O dată pe lună trebuie dus la veterinar pentru golirea glandelor perianale. La Havanezul modern sunt acceptabile toate culorile și combinațiile de culori. Singurele restricții care se impun rasei havanez sunt cele precum culoarea nasului, care trebuie să fie negru cu excepția havanezului ciocolatiu care poate avea nasul în culoarea robei. Culori populare pentru aceasta rasă includ: cafeniu, alb, negru și argintiu.
    Blana la fel ca mătasea poate fi moale sârmoasă sau ondulată oferindu-i protecție împotriva soarelui dur al țării native. Un havanez trebuie periat de cel puțin două ori pe săptămână, în funcție de lungimea părului, pentru prevenirea nodurilor și a încâlcirii, potrivit animalutul.ro. Nu năpârlește. După îmbăiere trebuie uscat și periat pentru a nu le rămâne blana înnodată. La uscare trebuie folosită o temperatură medie deoarece temperatura mare le poate deteriora pielea. Cățelușii din rasa Bichon Havanez pot fi hrăniți atât cu mâncare din comerț specială pentru ei, cât și cu diferite feluri de mâncare preparată în casă. Cei mai mulți preferă orezul fiert cu morcov și carne. Apa trebuie să fie proaspătă și întotdeauna la discreție.
    Havanezul este o rasă sănătoasă în ansamblu, cu relativ puține probleme grave de sănătate. Boli întâlnite sunt: anomaliile oculare (havanezul trebuie să facă, în fiecare an, până la vârsta de 7 ani, un control la ochi), surditatea congenitală, luxuația rotulei (poate să apără de la vârsta de 1 an), bolile cardiace (pot să apară de la vârsta de 1 an având ca definiție deformarea inimii sau a vaselor mari de sânge), displazia de șold (datorată dezvoltării defectuoase sau anormale la nivelul șoldului), potrivit toateanimalele.ro. Durata medie de viață a Bichonului Havanez este cuprinsă între 13 și 15 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?