Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

IGPF: Unitatea Națională de Informații pentru Pasageri, operațională


Unitatea Națională de Informații pentru Pasageri este operațională, România devenind cel de-al treilea stat european, după Marea Britanie și Franța, care a finalizat Unitatea de Informații pentru Pasageri (UIP) în vederea colectării datelor PNR (Passenger Name Record) de la companiile aeriene, informează IGPF.
Potrivit sursei citate, datele vor fi stocate, procesate și transmise către autoritățile competente pentru prevenirea, detectarea, investigarea și  urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și amenințărilor la adresa siguranței naționale. Proiectul ”Înființarea Unității de Informații pentru Pasageri la nivel național și contribuirea la schimbul european de date PNR între UIP-uri naționale”, derulat pe o perioadă de doi ani, a urmărit înființarea la nivel național a Unității de Informații despre Pasageri (UIP) în vederea colectării datelor PNR (Passenger Name Record) de la companiile aeriene, stocării, procesării și transmiterii lor către autoritățile competente pentru prevenirea, detectarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și amenințărilor la adresa siguranței naționale, precizează sursa citată. Bugetul total al proiectului a fost de 324.487 euro, din care contribuția Uniunii Europene de 134.071,17 euro și contribuția națională 190.306,82 euro, incluzând TVA-ul și valoarea de depreciere a echipamentelor.
Astfel, din noiembrie 2015, în cadrul IGPF funcționează Unitatea Națională cu Informații privind Pasagerii (UNIP), ca fiind structura responsabilă cu procesarea datelor despre pasageri (datele PNR). ”UNIP este singura structură națională ce are competență în stocarea și procesarea datelor PNR, activitățile fiind desfășurate în cooperare cu alte autorități stabilite de legislație, cum ar fi SRI, IGPR, DIPI. Înființarea acestei unități a presupus definirea structurii, a procedurilor de funcționare, a protocoalelor de colaborare instituționale, a dotării cu echipamente hardware și nu în ultimul rând elaborarea cadrului legislativ național”, se mai arată în comunicatul citat.
Conferința Internațională de Targeting, desfășurată marți și miercuri la IGPF, a reunit reprezentanți ai autorităților din state aparținând UE, din state terțe, dar și reprezentanți ai Europol și ai Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni, precum și reprezentanți ai autorităților române din domeniul securității naționale, și a avut drept scop schimbul de bune practici și armonizarea modalităților de implementare a sistemelor PNR. IGPF arată că în prezent sunt conectați la UNIP 28 transportatori, fiind procesate zborurile de intrare și ieșire în/din România pentru un număr de 86 de destinații UE și 18 Non-UE.
De asemenea, Poliția de Frontieră Română participă în calitate de co-beneficiar și în cadrul unui alt proiect finanțat de Comisia Europeană, ce are ca scop identificarea unei soluții tehnice de interconectare a UNIP România cu celelalte UNIP-uri din alte state UE. Beneficiarul proiectului este Ungaria, co-beneficiari, alături de România, fiind Bulgaria, Lituania, Portugalia și Spania, iar Europol are calitatea de partener asociat. Proiectul are valoarea totală de 1.281.465,68 euro, fondurile alocate României fiind în valoare de 482.752,60 euro. El a fost demarat la 1 ianuarie 2016 și se va implementa pe parcursul a doi ani, României revenindu-i sarcina de a testa proiectul pilot de interconectare în anul 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?