Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Propunerile PNL Vrancea pentru Consiliul Județean: o contabilă condamnată la închisoare, un director acuzat de lovire, un intermediar controversat


Dacă în ediția de weekend arătam că pe lista liberalilor pentru Consiliul Local Focșani sunt șase șomeri cu diplomă, care râvnesc să trăiască din banul public, astăzi vă aducem la cunoștință că lista consilierilor județeni ai PNL cuprinde nume de persoane care fie au fost condamnate, fie au fost acuzate de lovire, fie fac de rușine numele de român. Viorica Liliana Pleșa, fostă Baciu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare în anul 2003, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și delapidare. Marian Chiriac a fost acuzat de un consătean că l-a lovit cu pumnii în față. Paul Andrei Lungu este personajul nevăzut din spatele documentarului „Vin românii”, documentar controversat care a contribuit la discreditarea comunității românești din Marea Britanie. Aceștia sunt oamenii cu care liberalii vor să ajungă în Consiliul Județean. Acestea sunt criteriile de integritate pe baza cărora peneliștii și-au selectat candidații.

    Viorica Liliana Pleșa, fosă Baciu, a fost condamnată cu executare la 5 ani de închisoare pentru delapidare. Viorica Pleșa fostă Baciu, fost contabil în cadrul Oficiului Cumpărări-Vânzări de Locuințe (OCVL) din CUP SA, a fost acuzată că ar fi furat suma de 1,5 miliarde de lei vechi. Procedura de sustragere a banilor a fost aparent simplă. Prcatic, contabila OCVL prelua de la casierele din subordinea sa banii colectați din ratele plătite de focșăneni pentru apartamentele achiziționate la începutul anilor ’90. Ulterior Viorica Baciu nu mai depunea banii la bancă și îi folosea în interes propriu. Ca să-și acopere urmele, pentru ca furtul să nu fie descoperit, Viorica Baciu/Pleșa falsifica notele contabile făcând să pară că banii au fost transferați în alte conturi, pentru a acoperi diverse plăți. Conform expertizei financiar-contabile realizate de Parchet în cadrul anchetei, Viorica Baciu a delapidat suma totală de 1.406.929.015, repartizată, pe ani, după cum urmează: în 1996 – 25.359.125 lei; în 1997 –  179.890.000 lei; în 1998 – 812.250.000 lei; în 1999 – 529.740.000 lei; în 2000 – 39.400.000 lei. Presa vremii arată că în conformitate cu expertiza financiar-contabilă solicitată în cadrul anchetei, prin actualizare, prejudiciul creat bugetului s-a ridicat la 3,8 miliarde de lei.

Viorica Baciu/Pleșa și-a însușit din bani timp de 4 ani

    Timp de patru ani, nici un control intern nu a descoperit ce se întâmpla cu banii publici dați în grija contabilei OCVL. Anual, Controlul Financiar Intern din cadrul CUP i-a dat Vioricăi Baciu descărcare de gestiune fără ca cei care controlau să verifice în amănunt documentele și circuitul sumelor. Delapidarea ascunsă în spatele unor decontări fictive a fost depistată de o subalternă a Vioricăi Baciu care în luna mai a anului 2000 a descoperit că șefa sa nu a depus în bancă o sumă importantă de bani în ziua în care ea îi predase, ci câteva zile mai târziu. După câteva zile, casiera a sesizat situația și a fost demarată o cercetare internă. Dată în vileag, contabila a depus rapid suma respectivă în bancă și a refuzat să se mai prezinte la serviciu, deși a fost chemată să dea explicații.
    Imediat după ce a început cercetarea penală împotriva sa, Viorica Baciu a divorțat și a revenit la numele de dinaintea căsătoriei, respectiv Pleșa. Scopul a fost de a pune la adăpost o parte din averea familiei. Asupra acesteia, procurorii au instituit sechestru asigurator, în încercarea de a recupera, măcar în parte, sumele furate. După ce a fost arestată, Viorica Baciu a recunoscut în fața anchetatorilor că a luat banii, dar a susținut că a făcut-o pentru nu-și pierde locul de muncă. Aceasta a susținut în fața instanței că i-ar fi fost teamă că departamentul în care lucra, OCVL, se va desființa după ce focșănenii vor finaliza de achitat contravaloarea apartamentelor. Așa i-a venit ideea să-și însușească banii pe care a susținut că i-a ascuns într-un dulap din biroul pe care îl ocupa și, mai apoi, ar fi urmat să-i depună în casierie, după ce procesul de vânzare a locuințelor se va fi încheiat, pentru a prelungi existența OCVL.

Marian Chiriac, acuzat de lovire de un consătean

    Viorica Liliana Pleșa nu este singurul exemplu de candidați PNL care au probleme cu legea sau care și-au arătat disprețul față de lege și implicit față de semeni. Un astfel de exemplu este și cel al președintelui PNL Păunești, director al Căminului Cultural din localitate, Marian Chiriac, candidat la funcția de consilier județean, care este acuzat de un tânăr din localitate, Cosmin Chelaru, cunoscut și sub numele de „Cosmy de la Păunești”, de lovire. Marian Chiriac este acuzat că la finele lunii septembrie 2015, l-ar fi lovit pe Cosmin Chelaru în prezența altor persoane. „Aici a fost organizat un eveniment și după aceea s-a făcut o masă la Căminul Cultural. Când s-a terminat trebuia să strângem toți cei care am participat. Marian Chiriac care este director la cămin și șeful PNL Păunești m-a trimis după o mătură. Când a văzut mătura, era mai rea așa, Chiriac s-a apropiat de mine și m-a lovit cu pumnii în față. L-am zgâriat și eu ca să mă apăr. După aceea m-a așteptat la ieșire și mi-a mai dat un pumn și o palmă. Erau și niște copii de față care s-au speriat. Este normal așa ceva? N-am făcut plângere dar fac, că așa m-a sfătuit toată lumea”, a spus Cosmin Chelaru, care ne-a contactat la redacție. La acea vreme, Marian Chiriac nu a negat că a avut un conflict cu Chelaru, a negat că l-a lovit, dar a recunoscut că a intenționat să-l lovească (sic!).

Paul Andrei Lungu, omul din spatele unui documentar de discreditare a românilor

        Un alt candidat la funcția de consilier județean din partea PNL este Paul Andrei Lungu. Deși poate numele lui nu vă spune nimic, acesta este personajul nevăzut din spatele documentarului de pe Channel 4 „Vin românii”, documentar ce a stârnit controverse uriașe. Practic, acesta este cel care a pus umărul la realizarea unui documentar prin care s-a încercat discreditarea românilor și a României în lume, dar în special în Marea Britanie. „Vin românii!” a provocat revoltă printre conaționalii stabiliți în Anglia.
Inclusiv ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii, Ion Jinga, a trimis o scrisoare producătorului serialului. „Imaginile și mesajul prin care este promovat documentarul par să reflecte o percepție părtinitoare și distorsionată a românilor din Marea Britanie, ceea ce ar putea avea drept consecință o imagine total nemeritată a întregii comunități de români”, se arată în scrisoarea transmisă de Ambasada României din Marea Britanie. Anul trecut, Adevărul scria că Paul Andrei Lungu are îndeletnicirea de „fixer”, o ocupație care nu este cuprinsă în nomenclatorul de meserii al României, dar în traducere liberă, el este intermediar.

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?